Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Οι αντιφάσεις της εποχής μας

Το παρακάτω κείμενο το αντέγραψα από το Χρήστο Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο της "Ελευθεροτυπίας")
Περιγράφει λακωνικά και περιεκτικά τις αντιφάσεις της εποχής μας.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
των ημερών είναι ο τίτλος ενός e-mail που έλαβα χθες. Είναι γραμμένο από ένα φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στις ΗΠΑ, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ της εποχής μας, γράφει, είναι ότι έχουμε υψηλότερα κτίρια και πολύ χαμηλές προδιαγραφές. Πλατύτερους δρόμους, αλλά στενότερες αντιλήψεις. Ξοδεύουμε πολλά και έχουμε λίγα. Αγοράζουμε πολύ, αλλά απολαμβάνουμε λίγο.

ΕΧΟΥΜΕ μεγαλύτερα σπίτια και μικρότερες οικογένειες. Περισσότερες ανέσεις, αλλά λιγότερο χρόνο. Έχουμε περισσότερα πτυχία, αλλά λιγότερους λογικούς ανθρώπους. Περισσότερη γνώση, μα λιγότερη κρίση. Έχουμε πολλούς ειδήμονες, αλλά και περισσότερα προβλήματα. Έχουμε πλεόνασμα φαρμάκων, αλλά έλλειμμα στην ποιότητα της ζωής μας.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΑΜΕ τα υπάρχοντα μας, και μειώσαμε τις αξίες μας. Μιλάμε πολύ, αγαπάμε σπάνια και μισούμε πιο συχνά. Μάθαμε πώς να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην, αλλά δεν μάθαμε να ζούμε. Προσθέσαμε χρόνια στη ζωή μας, αλλά όχι ζωή στα χρόνια μας.

ΦΤΑΣΑΜΕ ως το φεγγάρι, αλλά δυσκολευόμαστε να διασχίσουμε ένα δρόμο για να συναντήσουμε το γείτονά μας. Κατακτήσαμε το Διάστημα και χάσαμε το δικό μας πλανήτη. Διασπάσαμε το άτομο, αλλά όχι και τις προκαταλήψεις μας.

ΕΧΟΥΜΕ υψηλότερα εισοδήματα, αλλά χαμηλότερες ηθικές αξίες. Ζούμε στην εποχή των υψηλών κερδών και των ρηχών ανθρώπινων σχέσεων. Υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα, αλλά και χειρότερη διατροφή. Κτίζουμε πολυτελή σπίτια, αλλά διαλύουμε την οικογένεια. Η βιτρίνα της ζωής μας φαίνεται πλούσια και γεμάτη. Η αποθήκη της όμως, είναι έρημη και άδεια.


«ΑΥΤΟ το e-mail», καταλήγει ο αποστολέας από την Αμερική, «χάρη στην τεχνολογία μπορεί να φτάσει στα χέρια σας. Εσείς, όμως, θα αποφασίσετε εάν θα κάνετε κάτι πραγματικά για ν’ αλλάξετε τη ζωή σας, ή αν απλώς θα πατήσετε το delete…»




Σημείωση (Πηγή: "Ελευθεροτυπία")

1 σχόλιο:

Stergios Nastopoulos είπε...

Και θα το διαβάσουμε, Βασίλη, και θα το κάνουμε Delete...
Πολύ απλά, δεν πιστεύω οτι μπορεί να αλλάξει κανείς τη ζωή του απλώς διαβάζοντας e-mail.