Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η απάντηση είναι απλή ... (Μια ανοιχτή επιστολή προς τη Λίτσα και κάθε πικραμένο... )



Αγαπημένη μου Λίτσα,
Σπεύδω να σε βοηθήσω να δομήσεις τη μεταγνωστική θεώρηση που σου λείπει, προκειμένου να κατανοήσεις το λόγο κατανόησης του ακατανόητου. Για να καταλάβεις το γιατί κατάλαβες τα περί κοινωνικο-κριτικής /χειραφετικής / μετασχηματιστικής προσέγγισης, τα οποία "κομποστοποιημένα" παραθέτει εδώ ο συγγραφέας, θα πρέπει να έχεις αφομοιώσει - κατά την Πιαζετιανή λογική - και εσωτερικεύσει -κατά την βιγκοτσκιανή θεώρηση τα προϋπάρχοντα γνωστικά σχήματα των "σημαντικών άλλων" (Θεωρία κοινωνικής αλληλεπίδρασης) οι οποίοι, παραγνωρίζοντας -εξαιτίας της υποκρυπτόμενης μπιχεβιοριστικής τους νοοτροπίας -τις ψυχολογικές σου διεργασίες και τη σημασία της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ εσένα, ως μαθήτριας, και εκείνων, ως δασκάλων, αλλά και το αντίστροφο αν εσύ επιμένεις βιτζκοεποικοδομιστικά... (δικός μου ο όρος), επιμένουν να σε χειραγωγούν μέσω της "κυρίαρχης ιδεολογίας" (Σχολή Φρανκφούρτης) η οποία διαχέεται μέσω των γνωστικών και επικοινωνιακών δομών (ΑΠΣ επιμόρφωσης κ.ά) βάζοντάς σε στην - σύμφωνα με τη σημειωτική θεωρία - διαδικασία κατασκευής των απαραίτητων νοητικών δομών, που θα σου επιτρέψουν - κατά τη γνωστική επεξεργασία της πληροφορίας - να κωδικοποιήσεις τα επιμέρους στοιχεία των πληροφοριών, συσχετίζοντάς τα με τον εντελώς προσωπικό σου τρόπο σε σύστημα και συμπληρώνοντας αυθαίρετα τα κενά, όπου αυτά υπάρχουν... Κατάλαβες;;; Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνεις στη διαδικασία να καταλάβεις κατι το οποίο - καταλάβεις δεν καταλάβεις - θα εξακολουθήσει να ισχύει πάντα το ωραίο εκείνο απόφθεγα του Bar Bar, με τις πολλαπλές σημειολογικές και κοινωνικοπολιτισμικές του προεκτάσεις:
"Μερικοί κατάλαβαν κτίρια...
Εμείς δεν καταλάβαμε τίποτα!"
Keep Walking...

6 σχόλια:

Stergios Nastopoulos είπε...

Τι λε, ρε θηρίο! Πώς τα κατάφερες και έβγαλες τέτοιο κείμενο:-) Και το κατάλαβα όλο, πανάθεμα το. Ειδικά το τελευταίο:-)
Ego, to Pakestano fysiko, mallon ta pleni aftokinita meta tis exetasis:-)
Giati meta tis 14 ta mas pari ke ta mas sikosi...Ante, skaste ke kolimbate, Pakestani latrometanasti, pou mou telete kai teories ke epimofosis:-)

Ε. Στάμου είπε...

Έφη μου......... έχω χάσει τα λόγια μου. Σε θαυμάζω!!! Έχεις κατανοήσει όλα τα ακατανόητα, όπως γράφεις. Εγώ πάλι, από τα πολλά input των τελευταίων μηνών έχω πάθει βλάβη. Το hardware του νοητικού μου συστήματος δεν μπορεί να αποθηκεύσει άλλες πληροφορίες. Αλλά, δε δουλεύει ούτε το software. Ξέρεις, αυτό "πραγματοποιεί τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών και την ανάπτυξη νοητικών στρατηγικών". Απλά πράγματα. Το αποτέλεσμα; Θα συνεχίσω να χτυπιέμαι μέχρι το άλλο Σάββατο.
Υ.Γ. 'Ασε που δεν ξέρω και ποιος είναι ο Bar Bar. Ρώτησα το ask.com αλλά δεν ήξερε κι αυτό να μου απαντήσει.

Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου είπε...

1. Μήπως βρε Λιτσάκι, αντί να χτυπιόμαστε στο διάβασμα, μέρες απόκριας που είναι, να θυμηθούμε και κανένα άλλο input-output, που κοντεύει να παραγραφεί κι από τη βραχυπρόθεσμη κι από την μακροπρόθεσμη μνήμη;...
(Μη σφίγγεστε, γελάστε ελεύθερα, αλλά κόσμια!!!)
Με το συμπάθειο, δηλαδή...

2. Bar Bar:
Ψευδώνυμο του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου, δημοσιογράφου και συγγραφέα γνωστού για τα σατυρικά/κωμικά του λογοπαίγνια.
Αρθρογραφεί στο "λοιπόν" (URL: http://www.loipon.gr/article.asp?catid=9501&tag=6726

Επίσης, βρίσκω στο U-Tube τρία βίντεο από συνέντευξή του στο David Nachmias.(http://www.youtube.com/watch?v=pa_b8PRHUQY
http://www.youtube.com/watch?v=1pEEy0kbEuk
http://www.youtube.com/watch?v=rFxhwns1bg4)

annboukou είπε...

Kαλά Έφη μας έστειλες...! ίσως θα πρέπει να ψηφίσουμε το κείμενο ως την καλύτερη παρέμβαση στο blog, νομίζω, αν κρίνω και από τα σχόλια των άλλων, ότι δεν θα δυσκολευτεί να βγει πρώτο.

Ε. Στάμου είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την Άννα. Η επιστολή σου Έφη μου, άγγιξε πολλούς, πικραμένους και μη. Μόνο που θα συνεχίσουμε να χτυπιόμαστε στο διάβασμα μέχρι το άλλο Σάββατο. Υπομονή και μετά έρχεται το κρασί, Άννα. Να υπήρχε λέει ένα νοήμον σύστημα, κατάλληλα προσαρμοσμένο για εξετάσεις, που να απαντούσε μόνο του στις ερωτήσεις που θα τίθενται!!!

Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου είπε...

Να είστε καλά βρε παιδιά. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Άλλωστε είχα και το κατάλληλο ερέθισμα από τη Λίτσα.
Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι μου βγήκε αυθόρμητα...