Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Εξελίξεις

Ανοίξτε τα mail σας!
Φαίνεται πως κάτι κινείται... Στο google groups αναφέρεται πως από κάποιο ΠΑΚΕ τους ειδοποίησαν προφορικά πως θα παραταθεί η απόσπασή μας στις Δ/νσεις ως τις 14/3. Μάλιστα εντός της ημέρας θα υπογραφεί και το σχετικό έγγραφο. Αν κάποιος το βρει...
Γενικά όποιος μαθαίνει κάτι ας ενημερώνει και το blog.

Δουλειά δεν είχε ο διάολος...

Αργία μήτηρ πάσης κακίας. Αμα δε γλεντάς Τσικνοπέμπτη βράδυ.... Άμα δεν έχεις παίξει μικρός, παίζεις μεγάλος... Κοίτα τι βρήκα: Ενα Interactive Physics για παιδιά. Να ζωγραφίσεις σχήματα, να τα βάψεις, να τους δώσει ιδιότητες, ας πούμε να είναι υγρά, και να τα βάλεις να χοροπηδάνε υπακούοντας στη βαρύτητα. Πολύ πλάκα θα έκανα, αν ήμουνα μικρός τώρα. Οχι, δεν είναι πλάκα, είναι το PHUN, από τη Σουηδία μεριά. Αν θέλεις να παίξεις και συ δημιουργικά στην τάξη, να δουλέψεις "εποικοδομητικά", βάλτο.. Και είναι τσάμπα η beta εκδοση:http://www.acc.umu.se/~emilk/ . Κατεβάστε το, αξίζει... Οι παιδαγωγοί: Ανασκουμπωθείτε!
Δείτε το βίντεο, είναι ωραίο και έχει θαυμάσια μουσική:

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Κάντε τον πίνακά σας να παραμιλάει....

Θα το δούμε κι αυτό στην τάξη. Ήδη υπάρχει... Να ζωγραφίζεις σχήματα στον αλληλεπιδραστικό πίνακα και αυτά να υπακούουν στους Νόμους της Φυσικής!!! Να πέφτουν ή και ν' ανεβαίνουν ακόμα. Οχι απλά το Interactive Physics, αλλά ακόμα πιο πέρα. Το ποντίκι πέθανε, ζήτω η e-κιμωλία!
(Οι παιδαγωγοί... Ε, ρε γλέντια!!!)
Για περσότερα, ψάξτε για το "Assist Sketch Understanding System and Operation" απ' το ΜΙΤ, κι αν το βρείτε για κατέβασμα, κερνάω μπύρες! Και είναι και παλιό, παναθεμά το...

Άλλο ένα (μελό) video για το Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον...

Για να είμαστε στο κλίμα που μας έβαλε η Λίτσα και η Άννα. Πολύ κλάμα ρε παιδί μου...
Βαριά και απότομη(;) μάς έκατσε η λήξη.
Μου δημιούργησε πρόβλημα η μεταφόρτωση του video γι' αυτό πηγαίνετε στη σελίδα αυτή για να το δείτε.

Πάντως να τη δούμε πρώτα την... "Αλεξάνδρεια" πριν την αποχαιρετήσουμε. Η αποσυμβολοποίηση νομίζω είναι σε όλους αντιληπτή... (δεν εννοώ του video αλλά της δικής μας "Αλεξάνδρειας").

Εξετάσεις

Ελαβα το εξής e-mail: (Για όσους δεν το είδαν)
Σας ενημερώνουμε πως, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που μας έγινε από την
Αθήνα, η 15η Μαρτίου θα είναι η ημέρα πιστοποίησης στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Το εξεταστικό πρόγραμμα θα χωρίζεται σε δύο τρίωρες ζώνες: η πρώτη
11:00-14:00 και η δεύτερη 15:00-18:00.
Για ό,τι νεώτερο θα σας κρατάμε
ενήμερους.

Το σύγγραμμα των Ράπτη και Ράπτη "Μάθηση
και Διδασκαλία στην εποχή της Πληροφορίας" κατέφθασε σήμερα προκειμένου να σας
διανεμηθεί. Μπορείτε να το παραλάβετε καθημερινά, πρωινές ώρες ή κατόπιν
συνεννοήσεως, από τα γραφεία μας στον τέταρτο όροφο.
Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παρασκευάκης
Διαχείριση ΠΑΚΕ Ιωαννίνων
Τηλ. 2651095866

Βίντεο υλικό για τον Καβάφη- χρήσιμο για τα διδακτικά σενάρια

Στο YouTube υπάρχει ενδιαφέρον υλικό για τη διδασκαλία των νεοελληνικών κειμένων που έρχεται να συμπληρώσει το αρχείο του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Χόρν απαγγέλει "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον" σκηνοθετημένα, η Έλλη Λαμπετη τις "Επιθυμίες" και ο Παπαθανασίου μελοποιεί την "Ιθάκη" (με αγγλικο στίχο) και ωραίο βίντεο.

Σήμερα δεν ξέρω τι πρόβλημα υπάρχει αλλά δεν μπορώ να ανεβάσω αυτά τα βίντεο.
Χρησιμοποιήστε τους συνδέσμους που σας δίνω Xορν-Καβάφης, Λαμπέτη-Επιθυμίες και Ιθάκη-Vangelis και με RealPlayer 11 μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία στο δίσκο σας.

Σχετικά με τη συζήτηση για τα Blogs!!

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα blog και τον τρόπο που λειτουργούν από τον Πάσχο Μανδραβέλη

Διδάσκοντας Γεωλογία με το Διαδίκτυο....

Ενα ενδιαφέρον site για την διδασκαλία της Γεωλογίας που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε επίπεδο της εκπαίδευσης είναι και αυτό.

Θέλετε Λογισμικό Γεωλογίας;

Αν σας ενδιαφέρει η Γεωλογία και ακόμα πιό πολύ το λογισμικό της κάντε κλικ εδώ

Creating A Computer-Enhanced Geology Learning Environment

Ο καθηγητής Eric Frost του San Diego State University εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα εργαλεία των ΤΠΕ είναι χρήσιμα στη διδασκαλία της Γεωλογίας σε μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη πληροφορίες για το αντικείμενο συνέντευξη και όχι μόνο.....

Σας ενδιαφέρει η 3D εικόνα;

Θέλετε να δείτε όμορφες εικόνες 3D από μεγάλα εθνικά πάρκα στην Αμερική, γεωλογικούς σχηματισμούς κλπ. Βάλτε τα γυαλιά σας

και κάντε κλικ εδώ

Learning biology and Geology is really FUN!!!

ΙΘΑΚΗ - ΚΑΒΑΦΗΣ



Ποίηση για αναστοχασμό και οικοδομισμό !!!

Για οικολόγους

Ελπίζω να μην σας κουράζω!!

Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει..

Προσέχουμε για να έχουμε!

Μια πρώτη δοκιμή!
Ελπίζω τώρα να έχουμε περισσότερο καιρό για αναρτήσεις.

Ευρώπη, βασιλιάς του spam

Η Ευρώπη είναι πλέον ο βασιλιάς του spam, καθώς είναι υπεύθυνη για το 44% του spam που διακινείται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της Symantec. Έχει ξεπεράσει σημαντικά την Αμερική στην παραγωγή spam τους τρεις τελευταίους μήνες, μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, καθώς το Νοέμβριο του 2007 η Ευρώπη ήταν υπεύθυνη μόλις για το 30,6% των spam και η Αμερική έφτανε στο 46%, ενώ τώρα έχει πέσει στο 35,1%. - Αυτήν την τάση αναστροφής την είχε σημειώσει η Sophos από τον Απρίλιο του 2007. Το ακόμα χειρότερο εύρημα της έκθεσης είναι ότι η μείωση του ποσοστού των spam από την Αμερική δεν οφείλεται σε κάποια πρόσθετα μέτρα ασφάλειας που έλαβαν αυτές οι χώρες. Αντίθετα, τα spam συνεχίζουν να αυξάνονται και ο ρυθμός αύξησης στην Ευρώπη ξεπερνά πλέον κατά πολύ αυτόν την Αμερικής.
Πηγή: ArsTechnica

The perils of the teacher-centered classroom

Το μέλλον είναι σαγηνευτικό (ή μήπως τρομακτικό;)

http://www.youtube.com/watch?v=suWzpLmRH0g

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Humour is not a mood but a way of looking at the world!


Με τη σημερινή μέρα τελείωσε η επιμόρφωση, όχι όμως ελπίζω και η σχέση που έχουμε αναπτύξει.

Προτείνω να διατηρήσουμε το blog ζωντανό υπό όποια ιδιότητα έχουμε πια, ως μη "πακεστανοί", άρα δίχως καμμία υποχρέωση, μόνο για να μοιραζόμαστε ό,τι αξίζει να μοιραστεί.

Ήταν μια καλή εμπειρία, παρόλο που άλλοτε μας πίεσε, άλλοτε μας έπληξε κι άλλοτε μας απογοήτευσε ή μας θύμωσε (σαν σήμερα).

Ας θυμόμαστε: Το χιούμορ δεν είναι απλά μια διάθεση, αλλά ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο, μια στάση ζωής.

Μαθητολόγιο

Το είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή μηχανογράφησης δημοτικού σχολείου. Είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση και σ' αυτό καταχωρείται πληθώρα στοιχείων για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (δωρεάν) αφού ανταποκριθείτε στα ελάχιστα που ζητάει για τα τόσα πολλά που μπορεί να προσφέρει.

Χειμωνανθός

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τώρα που η επιμόρφωση τελείωσε, για να μη γίνουμε "σκλάβοι της συνήθειας" ψάχνοντας για σενάρια διδασκαλίας, θεωρίες μάθησης, εννοιολογικούς χάρτες......, ας αλλάξουμε για λίγο "περπατησιά" με ένα ωραίο τραγούδι. Απλά απολάυστε το.



Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Χειραψία

Η σημασία της χειραψίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα στη μη λεκτική επικοινωνία είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου η χειραψία είναι σφιχτή και συνοδεύεται από άμεση οπτική επαφή. Η "πλαδαρή" και χωρίς "νεύρο" χειραψία δείχνει αδυναμία. Αντίθετα, σε κάποιους πολιτισμούς το δυνατό σφίξιμο δείχνει επιθετικότητα, όπως στους Ιάπωνες, γι' αυτό και η χειραψία είναι απαλή και ταυτόχρονα αποφεύγεται η άμεση οπτική επαφή, η οποία θεωρείται μέσω εκφοβισμού και φανερώνει αγένεια.

Απελευθέρωση Ιωαννίνων

Κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και λίγο πριν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στις 13 Φεβρουαρίου 1913, η αλβανική εφημερίδα Dielli (που εκδιδόταν στη Βοστόνη της Αμερικής από Αλβανούς μετανάστες) δημοσίευσε την παρακάτω γελοιογραφία. Αναπαριστά την Αλβανία να υπερασπίζεται τη Σκόδρα και τα Γιάννινα από τον πίθηκο (=Μαυροβούνιο), την τίγρη (=Ελλάδα) και στα πόδια της έχει μπλεχτεί το φίδι (=Σερβία). Η γελοιογραφία είναι επίκαιρη λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Βαλκανική (ανεξαρτησία Κοσόβου κλπ.). Η γελοιογραφία βρίσκεται στη ιστοσελίδα http://cdsee.org/pdf/WorkBook3_gr.pdf,--> σελ. 50.

Για να δείτε καλύτερα την εικόνα πατήστε πάνω της.

-Πώς β

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Δημιουργική σκέψη

Στόχος του σύγχρονου σχολείου πρέπει να είναι η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών. Με άλλα λόγια να ενθαρρύνονται οι μαθητές για πρωτοτυπία και εφευρετικότητα στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενισχύουν και προάγουν την δημιουργική σκέψη.Τέτοιες δραστηριότητες ενδεικτικά είναι οι παρακάτω:
Χρήση κατάλληλων ερωτήσεων ανοιχτού τύπου έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποήσουν αποκλίνουσα σκέψη ,κατευθύνοντάς τα σε πρωτότυπες απαντήσεις όπως: (Τι θα συνέβαινε αν... ) (Ποιες λύσεις μπορείς να δώσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ήρωας της ιστορίας μας;) ( Αν ήσουν εσύ στη θέση του τι θα έκανες;) κ.α.
Ανοιχτά προβλήματα για λύση όπου δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να κάνουν πολλές υποθέσεις και να οδηγούνται σε πολλές λύσεις.
Δραστηριότητες με καταιγισμό ιδεών.
Ολοκλήρωση μισοτελειωμένων ιστοριών.
Έκφραση των μαθητών μέσω του μαθήματος των Εικαστικών ή τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού.
Με τη μίμηση π.χ. τόσο των προσώπων όσο και κάποιου προιόντος που διαφημίζουν καλώντας τα παιδιά των υπόλοιπων ομάδων να μαντέψουν ποιο είναι το προιόν που διαφημίζουν.
Να γράψουν οι μαθητές μια πρωτότυπη ιστορία.
Η δημιουργία κρίκων με λέξεις και στη συνέχεια να φτιάξουν μια ιστορία ή ένα ποίημα από αυτές τις λέξεις.

Εννοιολογικοί χάρτες

Οι εννοιολογικοί χάρτες και οι γραφικές αναπαραστάσεις αποκτούν σημασία και έχουν μεγάλη αξία και θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές τόσο στη μάθηση καθαυτή, όσο και στη βελτίωση των επιδόσεών τους ,όταν όμως αυτοί-ες είναι προϊόν των ίδιων των παιδιών στα πλαίσια μιας ενεργητικής διαδικασίας μάθησης, όπου δρουν με ελευθερία σε ομάδες εργασίας, ενώ ο εκπαιδευτικός έχει μόνο συντονιστικό και βοηθητικό ρόλο.Για τη σχεδίαση ωστόσο ενός εννοιολογικού χάρτη εκπαιδευτικός και μαθητής πρέπει να έχει υπόψη του τις παρακάτω προδιαγραφές: α) εντοπισμός της βασικής έννοιας διαπραγμάτευσης και η τοποθέτησή της σ' ένα ορισμένο πλαίσιο β) σχεδιασμός των επιμέρους" διακλαδώσεων"εννοιών που επιμερίζουν το κεντρικό θέμα γ) εμφανής σύνδεση ( βέλη, γραμμές κ.λ.) των εννοιών αυτών και επισήμανση στο μεσοδιάστημα -συνήθως με ρηματικό προσδιορισμό-της σχέση που υπάρχει μεταξύ τους.Η αναπαράσταση - χαρτογράφηση των εννοιών είναι μια εξαιρετική τεχνική οργάνωσης -τακτοποίησης των πληροφοριών που βοηθά το παιδί όχι μόνο να οριοθετεί τη σκέψη του, αλλά και να δομεί το γραπτό του λόγο, αφού η επισήμανση αρχικά των βασικών εννοιών εύκολα στη συνέχεια επιτρέπει τη μετατροπή τους σε συνολικά οργανωμένες ιδέες και έπειτα σε συνεχή γραπτό λόγο χωρίς χάσματα σκέψης ή και υπερβολές.Ο σχεδιασμός των γραφικών αναπαραστάσεων και των εννοιολογικών χαρτών μπορεί να γίνει:
στην α ρ χ ή της διδασκαλίας : εδώ σχεδιάζονται οι χάρτες με βάση βιωματικές καταστάσεις των μαθητών, οπότε και ,καθώς εξάπτεται το ενδιαφέρον τους, αυτοί(οι χάρτες) λειτουργούν κυρίως ως προκαταβολικοί διοργανωτές.
στη δ ι α ρ κ ε ί α της διδασκαλίας και
στο τ έ λ ο ς της διδασκαλίας στα πλαίσια της επισκόπησης-επανάληψης, όπου οι μαθητές ομαδικά, με τον εκπαιδευτικό σε βοηθητικό και μόνο ρόλο, εντοπίζουν μόνοι τα κύρια σημεία του γνωστικού αντικειμένου και τα οργανώνουν στη συνέχεια σε εννοιολογικό χάρτη,αναπτύσσοντας έτσι ανώτερου γνωστικού επιπέδου δεξιότητες όπως η δημιουργική σκέψη, η σειροθέτηση,η αφαιρετική ικανότητα, η κριτική σκέψη και η διάκριση παραγόντων όπως:αίτιο -αποτέλεσμα,καθώς και μεταγνωστικές ικανότητες και συνδέσεις. (Ίσως γι' αυτό το λόγο και η τελευταία αυτή μορφή ενδείκνυται περισσότερο για μεγαλύτερες τάξεις και ηλικίες.)

Μια ενδιαφέρουσα ομάδα για την Πρωτοβάθμια

Εδώ και κάμποσα χρόνια συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πρωτοβάθμια. Είναι η ΕΕΕΠ
Ετοιμάζονται να κάνουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο
H «Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τη Διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορίας κι Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (σύντομα ΕΕΕΠ -ΔΤΠΕ) είναι Εκπαιδευτική Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κοινό ενδιαφέρον στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση. Έδρα της είναι η Αθήνα. Λειτουργεί με με καταστατικό, εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (με την 629/2004 απόφασή του). Τα μέλη της προέρχονται από όλη την Ελλάδα και είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας. Μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή φίλος της εκπαίδευσης με ενδιαφέρον στην προώθηση της γνώσης και της μάθησης με την υποστήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών κι επιθυμεί να βοηθήσει στην επιτυχία των σκοπών της ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ.


Ως τελικό απόφθεγμα από την επιμόρφωση

Πλουτάρχου : «Περί τοῦ ἀκούειν»

«οὐ γὰρ ὡς ἀγγεῖον ὁ νοῦς ἀποπληρώσεως ἀλλ᾽ ὑπεκκαύματος μόνον ὥσπερ ὕλη δεῖται, ὁρμὴν ἐμποιοῦντος εὑρετικὴν καὶ ὄρεξιν ἐπὶ τὴν ἀλήθειαν».

F.C. Babbitt, De recta ratione audiendi (37b-48d), Plutarch's moralia, vol. 1 (Cambridge, Mass., Harvard University Press 1927). De recta ratione audiendi 48.C.2-5

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί:
«Ο νους δεν είναι ένα δοχείο για να γεμίσει, αλλά, όπως ακριβώς η ξυλεία (για προσάναμμα), χρειάζεται πυροδότηση, γεννώντας ορμή ευρετική και όρεξη για την αλήθεια»
(Για το Γιώργο)
Είναι γνωστό ότι ο ελεύθερος χρόνος, παρόλο που είναι πολύτιμος, ωστόσο είναι δυσεύρετος. Αν όμως κάποιος καταφέρει και ξεκλέψει λίγο ελεύθερο χρόνο, τότε χρήσιμη είναι και η παρακάτω ιστοσελίδα, που προσφέρει ιδέες για την καλύτερη αξιοποίησή του :
http://www.evrytan.gr/Links0/Elefteros_xronos_4.htm

Μια καλή ιστοσελίδα που μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο για τη διδασκαλία του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-41) αλλά και ως υλικό για τη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι και η παρακάτω : http://www.minpress.gr/minpress/index/currevents/current_events-e_library/current_events_geloiografies.htm.

Περιέχει γελοιογραφίες και πρωτοσέλιδα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο κατά την περίοδο του πολέμου (1940-41).

Μοντέλα και επιστημολογία

Οι Grosslight et al. (1991) διερεύνησαν τις απόψεις σπουδαστών και ειδικών στις επιστήμες σχετικά με τη δομή και τους στόχους των μοντέλων. Ανάλογα με το πώς κάποιος περιγράφει τη σχέση των μοντέλων με την πραγματικότητα και το ρόλο που παίζουν οι ιδέες σε σχέση με τα μοντέλα, ενέταξαν τις κατανοήσεις των μοντέλων σε 3 επίπεδα που αντικατοπτρίζουν τρεις διαφορετικές επιστημολογικές όψεις σχετικά με τα μοντέλα και την χρήση τους στις επιστήμες. Πολλοί μαθητές των πρώτων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν στο επίπεδο 1, όπου σημειώθηκε 1 προς 1 αντιστοιχία μεταξύ μοντέλων και πραγματικότητας και τα μοντέλα είναι παιχνίδια ή μικρά ατελή αντίγραφα των πραγματικών αντικειμένων. Κάποιοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έφτασαν στο επίπεδο 2, όπου τα μοντέλα παρέμειναν αντικείμενα πραγματικού κόσμου ή γεγονότα παρά αναπαράσταση των ιδεών, είναι ατελή ή έχουν διαφορετική εξάρτηση από τα περιεχόμενα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος, σαφής σκοπός που επιδρά τον τρόπο που δομείται το μοντέλο. Ωστόσο η κύρια εστίαση είναι ακόμη στο μοντέλο και σε μια πραγματικότητα μοντελοποιημένη, όχι στις ιδέες που απεικονίζονται καθ’ αυτές. Οι ειδικοί ικανοποιούν τα κριτήρια του επιπέδου 3, κατά το οποίο τα μοντέλα είναι πολλαπλά, είναι εργαλεία σκέψης και διαχειρίζονται από τους ειδικούς σκόπιμα ώστε να ταιριάζουν στις επιστημολογικές ανάγκες τους. Σύμφωνα με τους Grosslight et al. η επιστημολογική πρόοδος είναι συνάρτηση της αυξημένης χρήσης δυναμικών νοητικών μοντέλων, όταν συνοδεύεται με την μείωση της εξάρτησης από στατικά μοντέλα αντικειμένων (Grosslight L., Unger, C. & Jay, E., Smith, C.L., (1991), Understanding Models and their Use in Science: Conceptions of Middle and High School Students and Experts, Journal of research in Science teaching, 28, 799-822).

Firefox Add-ons

Μια πολύ χρήσιμη επέκταση του Firefox για να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν ως εικόνα (παρέχει την επιλογή για αποθήκευση όλης της ιστοσελίδας ή και τμήματος που μπορούμε να επιλέξουμε).

Η διδασκαλία με μοντέλα και οι παρανοήσεις των μαθητών

Ένα καλό μοντέλο είναι κατασκευαστικά ολοκληρωμένο σε σχέση με τα στοιχεία που το αποτελούν, έχει όλα τα ουσιώδη στοιχεία της ιδέας - στόχου, είναι συναφές και κατάλληλο στο επίπεδο λεπτομερειών, χρησιμοποιείται κατάλληλο λεξιλόγιο, είναι συγκεκριμένο στην παρουσίασή του, η σχέση των μερών είναι προφανής και παρέχει καθαρή αντιληπτική εξήγηση ενώ επισημαίνονται ο σκοπός και οι περιορισμοί του μοντέλου. Ωστόσο κατά τη διδασκαλία με μοντέλα δημιουργούνται προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη σύγχυση μοντέλου και πραγματικότητας. Αν και για έναν επιστήμονα η διάκριση των δυο επιπέδων περιγραφής, αυτών του μοντέλου και της πραγματικότητας, είναι αυτονόητη και γίνεται σχεδόν αυτόματα, η διάκριση των δυο επιπέδων για τους μαθητές δεν είναι καθόλου αυτονόητη, συχνά συγχέουν τα δυο επίπεδα και τούτο, διότι για να φτάσουν σε μια τέτοια διάκριση πρέπει να οικοδομήσουν βήμα - βήμα τα συστατικά των δυο επιπέδων, πριν μπορέσουν να τα συσχετίσουν και να λειτουργήσουν με τη βοήθεια κάποιου μοντέλου. Περιπλοκές προκύπτουν στην επικοινωνία ειδικού με αρχάριους καθώς χρησιμοποιούνται όροι ή λεκτικές συντομεύσεις με διαφορετική σημασιοδότηση. Πολλοί σπουδαστές βρίσκουν τα αναλογικά μοντέλα, που διεισδύουν σε επιστημονικές εξηγήσεις, και προκλητικά και μπερδευτικά. Η διδασκαλία μοντέλων και η μοντελοποίηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν οι δάσκαλοι έχουν έλλειψη γνώσης παιδαγωγικού περιεχομένου ή όταν τα εγχειρίδια και τα άλλα υλικά του προγράμματος ισχυροποιούν ή εισάγουν εναλλακτικές έννοιες.


Ιστορικές πηγές

Επειδή συχνά η ανάλυση των ιστορικών πηγών των σχολικών εγχειριδίων παιδεύει πολλούς μαθητές (και καθηγητές), πολύτιμη βοήθεια μπορεί να προσφέρει η ιστοσελίδα της φιλολόγου Τερέζας Γιακουμάτου. Περιέχει πολλές πληροφορίες για τα είδη των πηγών, τη μεθοδολογία ανάλυσής τους και αρκετά παραδείγματα. Για περισσότερα βλ. εδώ.

Οι παρανοήσεις των μαθητών (για το φυσικό κόσμο)

Οι παρανοήσεις διακρίνονται σε αυτές που οφείλονται στις εμπειρίες των μαθητών και σε αυτές που οφείλονται στη διδασκαλία. Οι εμπειρικές αναφέρονται και ως εναλλακτικές ή διαισθητικές (native conceptions). Σε εμπειρικές παρανοήσεις εντάσσονται έννοιες που έχουν κατανοηθεί τουλάχιστον σε κάποια έκταση μέσω καθημερινών εμπειριών και αλληλεπίδραση με φαινόμενα, τέτοιες όπως η ενέργεια, η κίνηση και η βαρύτητα. Οι εναλλακτικές ιδέες των παιδιών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά (Driver, R., Guesne E. & Tiberghien A., (1985/93), Μερικά χαρακτηριστικά των ιδεών των παιδιών και οι συνέπειές τους για τη διδασκαλία. In R. Driver, E. Guesne, A. Tiberghien (Eds.), Οι ιδέες των παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες (ελλ. Μετ.) Αθήνα, Ε.Ε.Φ., Τροχαλία,. 273-285). Για τους μαθητές τα μη ορατά δεν υπάρχουν. Εστιάζουν σε εμφανή χαρακτηριστικά (περιορισμένη εστίαση) και στην κίνηση παρά στην ακινησία. Δεν διαχωρίζουν τις έννοιες και κάνουν χρήση μιας λέξης για την περιγραφή πολλών φαινομένων. Όταν τα παιδιά εξηγούν τις αλλαγές, οι συλλογισμοί τους τείνουν να ακολουθούν μια γραμμική αιτιακή αιτιολογία. Σκέφτονται αλυσιδωτά και με προτίμηση προς μια κατεύθυνση χωρίς να αντιμετωπίζουν αντιστρεπτές διαδικασίες. Επίσης έχουν δυσκολία στην αντίληψη της αλληλεπίδρασης των γεγονότων και δείχνουν εξάρτηση από το πλαίσιο. Όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα "σχολικού" τύπου, το επιλύουν ανατρέχοντας στις σχολικές γνώσεις, ενώ όταν αντιμετωπίζουν κάποιο μη "τυποποιημένο" πρόβλημα χρησιμοποιούν τις ιδέες τους.

Οι ρίζες των μαθηματικών και οι καρποί της εξουσίας

Η πολύπαθη προπαίδεια

Στην Ελλάδα τα παιδιά μαθαίνουν όλη την προπαίδεια του πολλαπλασιασμού απέξω. Και πόσο κάνει 6Χ7 και πόσο κάνει 7Χ6. Στην Κίνα μαθαίνουν στα παιδιά μόνο το πόσο κάνει 6Χ7 και τους διδάσκουν ότι το 7Χ6 δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με το 6Χ7 και έτσι κόβουν στο μισό, σε σχέση με εμάς, την ύλη που έχει να μάθει το μικρό παιδί για να εκτελεί πολλαπλασιασμούς.

Αλλοι λαοί στη γαλλική Auvergne ή στη ρουμανική Βλαχία από πολύ παλιά δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν περισσότερο από το κομμάτι της προπαίδειας ως το 5. Γιατί αν είχαν να πολλαπλασιάσουν, για παράδειγμα, 6Χ7 αρκούσε να βρουν ο καθένας από τους δύο αριθμούς πόσες μονάδες περισσότερες από το πέντε έχει και τόσα δάχτυλα από το κάθε χέρι να λυγίσουν. Στο παράδειγμά μας λυγίζουμε ένα δάχτυλο στο αριστερό (6-5=1) και δύο στο δεξί (7-5=2). Συνολικά λοιπόν τρία δάχτυλα λυγισμένα και πολλαπλασιάζουμε 3Χ10=30. Πόσα δάχτυλα μένουν στο κάθε χέρι τεντωμένα; Τέσσερα στο αριστερό και τρία στο δεξί. Πολλαπλασιάζουμε 3Χ4=12, άρα το τελικό αποτέλεσμα είναι 30+12=42.

Οταν εξασκηθούμε αρκετά κάνουμε το ίδιο και με μεγαλύτερους αριθμούς. Π.χ. 12Χ14, μόνο που τώρα παίρνουμε τις διαφορές πάνω από το δέκα. Αρα λυγίζουμε 2 και 4 δάχτυλα στο κάθε χέρι. Προσθέτουμε 2+4=6, αυτό είναι οι δεκάδες μας, και πολλαπλασιάζουμε 2Χ4=8, που είναι οι μονάδες, και συνολικά έχουμε 100 (από το 10Χ10)+60+8 = 168! Υπάρχει βέβαια και ένας λαός που ζει ακόμη στα δάση του Αμαζονίου στη βραζιλιάνικη επαρχία Para, οι Mundurucu, που αν και είναι σε επαφή με τους λευκούς περισσότερο από διακόσια χρόνια, ζουν μια χαρά χωρίς η γλώσσα τους να διαθέτει λέξεις για αριθμούς μεγαλύτερους του 3!


Απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα μαθηματικά και τη σχέση τους με την εξουσία.
Σχετικά με τη συζήτηση περι blogs που είναι τώρα στην επικαιρότητα αξίζει να διαβάσετε τις απόψεις το Γιώργου Παπανδρέου αλλά και ενός γνωστού blog.
Δείτε τι γράφουν για τα δικαιώματα των bloggers και για την πνευματική ιδιοκτησία στα blogs.

Λογισμικά για την εκπαίδευση

Λογισμικά για την εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά λογισμικά είναι εκείνα που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με στόχο να χρησιμοποιηθούν στην διδασκαλία και στην μάθηση.
Interactive Physics. Περιβάλλον προσομοίωσης για την φυσική. Καλύπτει την μηχανική και εν μέρει τον ηλεκτρομαγνητισμό.
Microworlds Pro
Μια έκδοση της γλώσσας Logo με πολύ φιλικό περιβάλλον. Λογισμικό γενικής χρήσης.
Geometry Sketchpad
Περιβάλλον δυναμικής γεωμετρίας.
Modellus. Περιβάλλον δημιουργίας μαθηματικών μοντέλων με δυνατότητες πρόσθεσης κίνησης και πολλαπλών αναπαραστάσεων. Function Probe
Λογισμικό μαθηματικών.
Αβάκιο (e-Slate)
Component based εκπαιδευτικό λογισμικό γενικής χρήσης
CMapTools
Λογισμικό κατασκευής εννοιολογικών χαρτών.
MBL
Microcomputer Based Laboratories
Turtle Tracks
Logo interpreter και runtime environment εξ' ολοκλήρου σε Java. Μηχανουργείο (MachineLab)
Λογισμικό που συνδυάζει τις τρισδιάστατες προσομοιώσεις με την Logo.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ Χρήσιμο Υλικό για τα Εκπαιδευτικά Λογισμικά, από τα Σεμινάρια Επιμόρφωσης Δασκάλων στη Χρήση της Πληροφορικής στην ΚΥΠΡΟ.

ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Ο δικτυακός τόπος αποβλέπει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και στην παρουσίαση εφαρμογών ανοικτού κώδικα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το χώρο της εκπαίδευσης.

Τι δεν ξέρετε για τις Θεωρίες Μάθησης;

Μπορεί κάποιοι να τα μάθατε ή να τα ξέρατε ήδη. Ομως, επειδή εγώ γνωστικός ψυχολόγος δεν είμαι και επειδή έχω τύφλα σ' αυτά, δεν είδα καλύτερη και συστηματικότερη ανάπτυξη από αυτή των παιδιών από το ΠΑΚΕ της Αθήνας. Με μια λέξη: μπράβο! Καλύτερη από το επιμορφωτικό υλικό. Αν έχετε απορίες;.... Σε μένα:-)))....

"Το γέλιο μακραίνει τη ζωή"

Μικρή συνεισφορά στη θεματολογία του γέλιου για τις ΤΠΕ. Για περισότερα πατήστε εδώ.
Μερικά δωρεάν και χρησιμα προγράμματα για όλους μας:
(αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο ας το γράψει)

Ένας πολύ καλός Converter για avi σε DVD είναι ο ConvertXtoDVD ()

Ένας δωρεάν Organaizer (ημερολόγιο, τηλέφωνα, υπενθυμήσεις, κλπ) είναι ο Total Organizer
()

Γιατί να έχουμε το CMaps όταν υπάρχει το Free Mind ()

Για δωρεάν εγγραφές CD και DVD δοκιμάστε το Deep Burner ()

ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ

Και ένα τελευταίο παιδιά για σήμερα και πιο "συντεχνιακό".

e-πύλη φιλολόγων.

Υ.Γ. O τίτλος είναι "κλεμμένος" από τον Σεφέρη, "Τρία κρυφά ποιήματα", 1966

Και για να μη χανόμαστε...

Πλησιάζοντας στο πέρας της διαδικασίας επιμόρφωσης είναι φανερό σε όσους κοιτούν προσεκτικότερα ότι, κάποιες στιγμές τουλάχιστον, από την ταχύτητα και την πυκνότητα της πληροφορίας που πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε γνώση, χάνουμε το μπούσουλα.

Βρήκα ένα ωραίο κείμενο στό ιστολόγιο του ΠΑΚΕ Μακεδονίας και το παραθέτω :

Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια , που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.

Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.


Pablo Neruda
( Μετάφραση από Ιταλική δημοσίευση : Βασίλη Χατζηγιάννη

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

ΕΞΥΠΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για χαζά παιδιά, μελλοντικούς ανέργους!.

Το Υπουργείο Παιδείας μέσα και από το διαφημιστικό έγχρωμο τεύχος που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τον τίτλο « Έξυπνο Σχολείο», επιχειρεί να παρακάμψει τα ουσιαστικά προβλήματα και την ασπρόμαυρη ζωή των σχολείων, να ρίξει στάχτη τελικά στα μάτια όσων θέλουν να δουν το εκπαιδευτικό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να προπαγανδίσει πτυχές της αντιεκπαιδευτικής του πολιτικής. Αναλαμβάνει λοιπόν δύο δήθεν μεγάλες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των σχολείων:
Α) Να μετατρέψει τα κοινά σχολεία σε «έξυπνα», όχι όλα βέβαια, αλλά κάποια από αυτά, με την εφαρμογή της αρχής της «βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής». Δηλαδή στο άμεσο μέλλον (πενταετές πρόγραμμα) 1233 νέα σχολεία και 500 παλιά προς βελτίωση θα στεγάζονται σε ευρύχωρες αίθουσες με πράσινες στέγες, οικολογικά υλικά, περιβαλλοντικούς χώρους και θα εξοικονομούν ενέργεια. Πράσινα άλογα και θαλασσιές χάντρες, αν σκεφτεί κανείς ότι η πατρίδα μας έχει σήμερα 15.446 σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι 4.500 έχουν ηλικία μισού αιώνα και πλέον. Β) Η δεύτερη «έξυπνη» πρωτοβουλία είναι η μετονομασία. Από δω και πέρα τα σχολεία θα παίρνουν το όνομα κάποιας προσωπικότητας, που διακρίθηκε στα γράμματα και στις τέχνες, π.χ. 5ο Δημ. Σχολείο Περάματος « Ο Κ. Καβάφης»! Λες και τα ράσα κάνουν τον παπά, ή το όνομα την ποιότητα. Η πρόταση αυτή, απλή και ανέξοδη, γνωστή ήδη από την εποχή της Υπουργίας Ευθυμίου, δεν μπορεί να μεταλλάξει τα σχολεία από κοινά σε «έξυπνα», απλά στοχεύει να στολίσει με λαμπερά ονόματα άθλιους εκπαιδευτικούς μικρόκοσμους και κτήρια..........
Για να δείτε τη συνέχεια πατήστε εδώ

slang : ένα νέο on-line λεξικό

Επειδή, όταν θα πάμε στις τάξεις μας και θα αισθανόμαστε περισσότερο από πριν τεχνολογικά ενημερωμένοι, μπορεί να συναντήσουμε δυσκολίες με τις λέξεις που χρησιμοποιούν τόσο στην προφορική όσο και στην γραπτή ηλεκτρονική τους επικοινωνία οι μαθητές μας, ιδού ένα χρήσιμο site: slang.gr. Ένας online ηλεκτρονικός κατάλογος, αδόκιμων -κυρίως- όρων της ελληνικής γλώσσης, με ορισμούς και παραδείγματα. Κάτι σαν online λεξικό.

Προσοχή, πολλοί όροι του ξεφεύγουν από τα όρια του ευπρεπούς. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι αποτελεί ένα wiki στην ενημέρωση του οποίου μπορεί να συμβάλλει ο καθένας.

ενδεικτικά:
μετότερα = συνδυασμός του μέτα και του αργότερα..... (Παράδειγμα: -Θα έρθεις τώρα;
-Όχι.Θα έρθω μετότερα....)


Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με το θέμα του slang βλ. Ελευθεροτυπία, ΕΨΙΛΟΝ 10/2/08 και στο αντίστοιχο λήμμα της wikipedia : slang.


Υ. Γ. Όσοι είναι παλιοί ροκάδες, ίσως ανακαλέσουν συνειρμικά το ομότιτλο album των Def Leppard του 1996


Εκπαίδευση Ενηλίκων και Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση

Ενόψη της δράσης μας ως εκπαιδευτών ενηλίκων θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτούμε τη σελίδα της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, www.adulteduc.gr, για γενικότερες πληροφορίες, σχετική βιβλιογραφία, ενημέρωση για εκδηλώσεις κ.α.

Επίσης, όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης, www.ekepis.gr, και να αναζητήσουν πληροφορίες για το Μητρώο επιμορφωτών και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

CONSERVAPEDIA.....

(www.conservapedia.com)
Έτσι ονομάζεται η απάντηση της συντηρητικής Αμερικής στην Wikipedia.
Φιλοξενεί περίπου 22.900 λήμματα και λανσάρεται
ως η πλέον "φερέγγυα εγκυκλοπαίδεια".

Περισσότερα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων.


Για να εμπλουτίσουμε και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την εκπαίδευση των Ενηλίκων και ιδιαίτερα για το ρόλο των Εκπαιδευτών Ενηλίκων (μας αφορά;) θα μπορούσαμε αν οι ημερομηνίες το επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε το 3ο Διεθνές Συνέδριο της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στις 14,15 και 16 Μαρτίου με θέμα: "Εκπαιδευτές Ενηλίκων. Η εκπαίδευση και η επαγγελματοποίησή τους.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.adulteduc.gr

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Μία μακρο-κοινωνική εκδοχή για τα μικρά μας προβλήματα.

Δείτε αυτό και απαντήστε στις ερωτήσεις:

1.
Τι θα λέγατε αν στην παρουσίαση, αντί για την Ιταλική σημαία βάζαμε την Ελληνική;
2. Μήπως κάπως έτσι εξηγούνται και τα μικρά μας προβλήματα στο ΠΑΚΕ;...

Εύχομαι να το διασκεδάσετε!

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕ ΑΘΗΝΑΣ

Οι υποψήφιοι επιμορφωτές του ΠΑΚΕ Αθήνας έστειλαν εκτενές Υπόμνημα σε αρμόδιους του έργου της επιμόρφωσης και στον επιστημονικό υπεύθυνο του ΠΑΚΕ ΕΚΠΑ ΠΤΔΕ.
Σίγουρα μας αφορά.

Το υπόμνημα αναρτήθηκε στον ιστότοπο "Επιμόρφωση Β επιπέδου" των ομάδων Google, όπου, κατόπιν εγγραφής, μπορείτε να δείτε και να συμμετέχετε σε συζητήσεις και για άλλα θέματα που μας αφορούν.

Οδηγίες για να δείτε το υπόμνημα, αν δεν είστε εγγεγραμμένοι στην ομάδα Google:


Βήμα 1ο: Πατώντας τον παρακάτω υπερσύνδεσμο (Υπόμνημα), ανοίγει ο Ιστότοπος του Rapid Share. Πηγαίνετε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατείστε "free", στο κάτω δεξί κελί του πίνακα.

Βήμα 2ο: Στη νέα ιστοσελίδα που ανοίγει, πηγαίνετε στο κάτω μέρος και στο κενό πεδίο με την ένδειξη "here" εισάγετε τα ψηφία που βλέπετε από πάνω.

Βήμα 3ο: Πατάτε "Download via ...".

Βήμα 4ο: Ανοίγετε το αρχείο.

Υπόμνημα



Μήπως αυτά έρχονται κι εδώ;

Ενα ενδιαφέρον άρθρο απο το Time.com: "How to Make Great Teacher". Τα σχόλιά σας, παρακαλώ...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Λογισμικό logo

Χρήσιμες και χρηστικές εργασίες με το λογισμικό της logo.
Ζωγραφική με Η/Υ και εντολές logo ( οδηγίες και φύλλα εργασίας).

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Περί Τεχνολογίας...ο λόγος!

Η Επιμόρφωσή μας ως Επιμορφωτών Β Επιπέδου κινδύνευε.......;
......αν η Microsoft κατασκεύαζε αυτοκίνητα....!!!
Πριν λιγο καιρό το αφεντικό της Microsoft, Bill Gates, κατά την παρουσίαση κάποιου νέου προγράμματος της εταιρείας του, δήλωσε ότι αν η General Motors είχε κάνει τόσο γρήγορα τεχνολογικά βήματα όπως η Microsoft, τα αυτοκίνητα της θα στοίχιζαν μόλις ένα δολάριο. Η απάντηση εκ μέρους της GM ήταν άμεση και πραγματικά εκπληκτική. Απολαύστε την.
"Αν η General Motors είχε αναπτύξει την τεχνολογία της όπως η Microsoft, τα αυτοκίνητα που θα οδηγούσαμε θα είχαν τις εξής ιδιότητες:
- Το αυτοκίνητο σας θα πάθαινε ατυχήματα δύο φορές την ημέρα χωρίς κάποια προφανή αιτία.
- Κάθε φορά που οι άσπρες γραμμές του δρόμου ξαναβάφονταν, θα έπρεπε να αγοράζετε νέο αυτοκίνητο.
- Περιστασιακά το αυτοκίνητο θα ξέφευγε από την πορεία του, χωρίς να γνωρίζετε το λόγο. Εσείς θα έπρεπε απλώς να αποδεχτείτε το γεγονός, να σταματήσετε επιτόπου, να ξεκινήσετε ξανά και να συνεχίσετε την πορεία σας.
- Κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων ελιγμών, όπως για παράδειγμα μια κλειστή αριστερή στροφή, το αμάξι σας θα συνέχιζε όλο ευθεία και έπειτα θα αρνιόταν να ξεκινήσει πάλι. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, θα έπρεπε να προχωρήσετε σε ολική αλλαγή και επανεγκατάσταση της μηχανής.
- Τα αυτοκίνητα δεν θα σας παραδίνονταν παρά μόνο με ένα κάθισμα, διότι θα έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στο Car-98 και στο Car-ΝΤ. Κάθε κάθισμα επιπλέον θα απαιτούσε ειδική παραγγελία από τη μονάδα παραγωγής.
- Η Apple θα ανέπτυσσε αυτοκίνητα που θα λειτουργούσαν με ηλεκτρική ενέργεια, πιο αξιόπιστα, πέντε φορές πιο γρήγορα και δύο φορές πιο ελαφριά, αλλά δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν παρά μόνο στο 5% των δρόμων.
- Οι ενδείξεις θερμοκρασίας των λαδιών και της μπαταρίας θα είχαν αντικατασταθεί από τη γενική ένδειξη "Γενική βλάβη".
- Τα καθίσματα θα απαιτούσαν από κάθε επιβάτη να έχει ίο ίδιο ύψος και το ίδιο βάρος.
- Ο αερόσακος πριν ανοίξει θα ρωτούσε: Θέλετε οπωσδήποτε το άνοιγμα;.
- Περιστασιακά οι έξοδοι αυτοκινήτου θα μπλόκαραν. Εσείς δεν θα μπορούσατε να τις ξανανοίξετε, παρά μόνο κάνοντας ένα κόλπο, για παράδειγμα θα έπρεπε
συγχρόνως να τραβούσατε το χερούλι της πόρτας, να γυρίσετε το κλειδί και με το άλλο χέρι να αρπάξετε την κεραία του ραδιοφώνου.
- Η General Motors θα σας υποχρέωνε να αγοράζετε με κάθε αυτοκίνητο ένα πακέτο οδικές κάρτες DeLuxe της εταιρείας Rand McNally (θυγατρική της GM), ακόμη και αν εσείς δεν θέλατε ούτε είχατε ανάγκη αυτές τις κάρτες.








Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Πόσο κοστίζει η παραγωγή εκπαιδευτικού λογισμικού?

Για όσους έχουν απορία πόσο μπορεί να κοστίζει η παραγωγή ενός εκπαιδευτικού λογισμικού μπορούν να κοιτάξουν εδώ.
Όπως προκύπτει η παραγωγή ενός εκπαιδευτικού λογισμικού κοστίζει περίπου 128.000€ ή για αυτούς που νοσταλγούν 43.600.000 δρχ. , χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται ο Φ.Π.Α.!
Για ρίξτε μια ματιά εδώ:
Προσπάθησα να κάνω ένα κατάλογο με λογισμικά που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα για κάθε περίπτωση. Έγραψα μερικά που θεωρώ καλά, αν κάποιος/α ξέρει κάτι αξιόλογο ας το προσθέσει. Στα Linux όλα τα λογισμικά είνα προεγκατεστημένα στη διανομή Edubuntu και η ποικιλία είναι μεγάλη. Σκεφτείτε το!

WINDOWS

LINUX

Είδος

Εμπορικές

Δωρεάν

Πακέτα Γραφείου

Microsoft Office

Open Office

EasyOffice

Open Office

Επεξεργασία κειμένου

Word

Wordprossesor

AbiWord

Wordprossesor

Λογιστικά Φύλλα

Excel

Spreadsheet

Clean Sheets

Spreadsheet

Βάσεις Δεδομένων

Access

Database


Database

Παρουσιάσεις

Power Point

Presentation Programme


Presentation

Φυλλομετρητές

Internet Explorer

Mozilla Firefox


Mozilla Firefox

Αλληλογραφία

Outlook

Thunderbird


Thunderbird

Δημιουργία Ιστοσελίδων

Frondpage,

Microsoft Expression Web Designer,

Adobe Dreamweaver

Kompozer

Nvu 1

WebPlus



FTP

File Zilla



File Zilla

Επεξεργασία Εικόνας

Photoshop

Paint


Ginp

Ζωγραφική

Windows
Revelation Art

Tux paint


Tux paint

Εννοιολογικοί Χάρτες

Insrperation

CMaps


VYM

Σταυρόλεξα- Παζλ- Τεστ


Hot Potatoes


KEduka

Μαθηματικά




Kalcul,
KBruch,
Percentage

Γεωμετρία


Sketchpad


Kig,
Kmplot

Φυσική




KSimus Circuit,
Oregano Electrician,

Χημεία




Kalzium,
RasMol Molecular

Πλανητάρια-Διάστημα




KStars

Media Players


Realpayer

Winamp

Amaroc,
VLC

Επεξεργασία Ήχου


Audiocity



Επεξεργασία Βίντεο





Εγγραφείς CD, DVD


Deep Burner1



Χελωνόκοσμος


Αβάκιο

Microwords

KTurtle











Λογισμικά

Τρεις ενδιαφέρουσες τεχνικές προγραμματισμού κινουμένων προτείνονται στα πλαίσια του

Microworlds Pro.

Επιστολή

Κυκλοφορεί στο blog του ΠΑΚΕ Θεσσαλίας μια επιστολή που μας αφορά.
Για Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Διευκρινίσεις help desk στο ΠΑΚΕ Aθήνας

Μπείτε στο blog της Αθήνας και στην επιλογή "διευκρινιστικές απαντήσεις help desk" για να δείτε τη διαφορά στους όρους σενάριο και σχέδιο μαθήματος αλλά και άλλα χρήσιμα.
Αλήθεια, γιατί αυτά δεν αναρτήθηκαν στις συνήθεις ερωτήσεις της υποστηρικτικής σελίδας;

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Έναρξη Προγράμματος


Για όσους δεν έχουν υπόψη τους το έγγραφο του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με το οποίο κληθήκαμε για επιμόρφωση κατά την 1η περίοδο στα Π.Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Δάσκαλος Hi-Tech!!!


Για ρίξτε μια ματιά εδώ!!
Κάτι σημαντικό συμβαίνει γύρω μας!!
Αντιγράφω από το blog

"24ωρη,on line, διαδραστική διδασκαλία

Με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων από το σχολείο,το σπίτι,το δρόμο και γενικά από οποιοδήποτε σημείο, αναρτώ,απαντώ,αναθέτω και γενικά είμαι σε "ζωντανή σύνδεση" με τους μαθητές.Το ιστολόγιο αποτελεί το εποπτικό υλικό των μαθημάτων και οι μαθητές έχουν πρόσβαση και πέρα από τη σχολική αίθουσα."

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Μια πρόταση για το Σαββατοκύριακο...

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμμαθητές και ακαταπόνητοι συν-σεναριογράφοι,

Σας προσκαλώ αυτό το σαββατοκύριακο να αποδράσετε στη μικρή πόλη του ΠΑΚΕ!
Με κάθε επίσκεψη στη σελίδα της ΠΑΚΕπολης η πόλη μας θα μεγαλώνει. (Ισχύει για μία επίσκεψη ανά ημέρα).
Ίσως μάλιστα σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σ’ αυτήν και τα δικά μας σχολεία, όπως τα θέλουμε και τα ονειρευόμαστε…
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει και τη δική του πόλη.
Περιμένω τις επισκέψεις και τα μηνύματά σας.

Αυτά και καλή ξεκούραση.


Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Τα θετικά της παγκοσμιοποίησης ή .......................

Τις προάλλες μου ήρθε ένα e-mail που μάλλον πήγε και σε κάποιους άλλους και επειδή το θεώρησα απαράδεκτο αποφάσισα να απαντήσω. Πήρα και απάντηση και σας τα παραθέτω.
Το αρχικό
Ας απαντήσει κάποιος από όσους παρακολουθούν την 1η περίοδο
αξίζει τον κόπο;
πως είναι η διαδικασία της επιμόρφωσης;
είστε ικανοποιημένοι από την επιμόρφωση;
τί ακριβώς σημαίνει εξασφάλιση για διατροφή και διαμονή;
πότε τελειώνει η πρώτη περίοδος;
πότε θα αρχίσει η 2η;
από το Σεπτέμβρη μέχρι τη στιγμή που άρχισε η επιμόρφωση τί κάνατε;


Το δικό μου μήνυμα μαζί με την απάντηση (κόκκινο χρώμα)

1.Ποιος ρωτάει;
εγώ .
2.Που βρήκες τα e-mail;
εύκολο - από την επιτροπή επιμόρφωσης [ πλην της τελευταίας φοράς - πάντα έκαναν το λάθος που έκαμα κι εγώ...]
3.Με ποιο δικαίωμα τα κοινοποιείς;
σε ποιόν - που δεν τα έχει -τα κοινοποιώ;
4.Γιατί να σου απαντήσουμε;
γιατί; επειδή ρωτάω
4.Αν αρχίσω να παίρνω τίποτε "διαφημιστικά" να σε θεωρήσω υπεύθυνο;
ναι. Να με θεωρήσεις υπεύθυνο - και να προχωρήσεις στις νόμιμες διαδικασίες
Ελπίζω να μην συνεχιστεί αυτή η διαστροφή....
Βασίλης ΠαπατσίμπαςΚως.Υ.Γ. όποτε αποφασίσεις να προχωρήσεις εναντίον [δικαστικά ή όπως αλλιώς επιθυμείς] των "διαστροφών" γράψε να σου στείλω τα στοιχεία μου.

Σκέφτηκα να του απαντήσω πάλι αλλά ο βοηθός του Λαζόπουλου από ότι θυμάμαι το ίδιο βιολί (τρόπος του λέγειν)έπαιζε.
Μ_ κ _ _ _ς

και άλλα ρήματα για σεναριογράφους

Οι στόχοι του γνωστικού τομέα εισάγονται με εκφράσεις, όπως ο μαθητής να είναι σε θέση: · Να επιλέγει · Να παρατηρεί · Να ελέγχει μεταβλητές · Να ταξινομεί · Να συμπεραίνει · Να προβλέπει · Να υποθέτει · Να ερμηνεύει · Να ορίζει · Να συγκρίνει · να εξηγεί · Να κατατάσσει, · Να ταξινομεί, · Να κατηγοριοποιεί · Να προσδιορίζει · Να συνθέτει · Να συντάσσει · Να συσχετίζει · Να συνδέει · Να αντιπαραθέτει · Να διακρίνει · Να μεταφράζει · Να αναγνωρίζει · Να απαριθμεί · Να ελέγχει · Να αποδεικνύει · Να εφαρμόζει · Να επεξηγεί · Να επαληθεύει · Να οργανώνει · Να σχεδιάζει

Οι στόχοι του συναισθηματικού τομέα εισάγονται με εκφράσεις, όπως ο μαθητής να είναι σε θέση: · Να αποδέχεται · Να αμφισβητεί · Να απορρίπτεται · Να αρνείται · Να διερωτάται · Να εκτιμά · Να ενθαρρύνει · Να υιοθετεί · Να υποκινεί · Υποστηρίζει · Να προτιμά · Να έχει θετική στάση απέναντι στο … · Να είναι ευνοϊκά διακείμενος · Απέναντι σε ... · Να δίνει αξία στο ... · Να επιθυμεί να κάνει ... · Να είναι πρόθυμος να κάνει...

Οι στόχοι του ψυχοκινητικού τομέα εισάγονται με εκφράσεις όπως, ο μαθητής να είναι σε θέση: · Να αποκτήσει δεξιότητες … · Να συνεργάζεται … · Να εργάζεται ομαδικά… · Να χειρίζεται... · Να κατασκευάζει.... · Να οργανώνει… · Να συνθέτει ... · Να παρουσιάζει …

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Κονστρουκτιβισμός; No thanks...

Ψάχνοντας για κάτι άλλο, βρέθηκα σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, που αμφισβητεί την αξία της ελαχιστοποίησης της συμμετοχής του εκπαιδευτικού στη μαθησιακή διαδικασία, την προς το πρόβλημα προσανατολισμένη διδασκαλία, την εμπειρική και διερευνητική μάθηση. Επειδή μ' αρέσουν οι "αιρετικοί" (αν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε έτσι), κάντε κλικ εδώ. Δεν είμαι expert στα παιδαγωγικά, αλλά διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο. Τα σχόλιά σας.... (?).....

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Μαθαίνω το Inspiration

Εάν θέλετε να σχεδιάσετε εννοιολογικούς χάρτες με τo λογισμικό Inspiration πατήστε εδώ. Θα βρείτε ένα αρχείο pdf με αναλυτικές οδηγίες .

Για τους σεναριογράφους... συνέχεια

Στη συνέχεια ακολουθεί ένας πίνακας με ρήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη διατύπωση των εκπαιδευτικών στόχων στα σενάρια. Θεωρώ πως τα ρήματα είναι πολύ πιο χρήσιμα στη διατύπωση των στόχων από τα ουσιαστικά, διότι περιγράφουν ενέργεια. Έτσι το ρήμα εύκολα μας προσανατολίζει τόσο προς τη δραστηριότητα που θα επιλέξουμε για το σενάριο όσο και για το τι πρέπει να αξιολογήσουμε.

Χρήσιμα Ρήματα για τη διατύπωση διδακτικών στόχων

Τομείς Μάθησης

Ρήματα

Γνώσεις

τακτοποιώ, καθορίζω, περιγράφω, ονομάζω, απαριθμώ, απομνημονεύω, αναγνωρίζω, αναπαράγω, επιλέγω, δηλώνω, εξηγώ, επαναλαμβάνω, ταξινομώ, συνοψίζω, μεταφράζω, αναθεωρώ, υποβάλλω, εκθέτω, συζητώ, υπολογίζω, διατυπώνω, προτείνω, καθιερώνω, συγκεντρώνω, ενσωματώνω, διακρίνω, ερμηνεύω, ορίζω, απαριθμώ, επιλέγω, κατατάσσω, συγκρίνω, συσχετίζω.

Στάσεις

συμμετέχω, συζητώ, αισθάνομαι, υποστηρίζω, προκαλώ, αντικρούω, αντιμετωπίζω, δικαιολογώ, πείθω, επικρίνω, υπερασπίζομαι, αλλάζω, συμφιλιώνομαι, αντιπαραβάλλω, συγκρίνω, υιοθετώ, αποδέχομαι, εκτιμώ, απορρίπτω, αμφισβητώ, διερωτώμαι, ενθαρρύνω, παροτρύνω, προτιμώ, υποκινώ

Δεξιότητες

χρησιμοποιώ, εφαρμόζω, ανακαλύπτω, εκτελώ, παράγω, εφαρμόζω, κατασκευάζω, αλλάζω, διαχειρίζομαι, διευθύνω, εκτελώ, αντιδρώ, αποκρίνομαι, παρουσιάζω, αναλύω, καταχωρώ, συγκρίνω, μετρώ, πειραματίζομαι, αναπαριστώ, αναπτύσσω, προγραμματίζω, χτίζω, δημιουργώ, σχεδιάζω, οργανώνω, τροποποιώ, αντιδρώ, αποκρίνομαι, διευκρινίζω, ερμηνεύω, συμβάλλω, επιδεικνύω, μετατρέπω, συντάσσω, υπολογίζω, διορθώνω, ελέγχω, επαληθεύω, επιλύω, εφαρμόζω.


Αυτά και άλλα ρήματα μπορείτε να βρείτε πρόχειρα στις παρακάτω διευθύνσεις

http://www.fctel.uncc.edu/pedagogy/basicscoursedevelop/ActionVerbsWithExamples.html


http://www.nwlink.com/~donclark/hrd/bloom.html

Υπάρχουν πάρα πολλά!!!

Τι γένους είναι το κομπιούτερ σας ???



Μια έρευνα που έγινε
στις Η.Π.Α. έδειξε ότι
οι γυναίκες θεωρούν
το κομπιούτερ τους
αρσενικού γένους
ενώ οι άντρες, θηλυκού.
Επιχειρήματα; Και βέβαια υπάρχουν !!!

Οι γυναίκες θεωρούν τα κομπιούτερ αρσενικού γένους, γιατί:
Προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή τους, πρέπει πρώτα να τα ανάψεις. Περιέχουν τόνους από δεδομένα, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα. Υποτίθεται ότι υπάρχουν για να σε βοηθούν να λύνεις προβλήματα, αλλά τις περισσότερες φορές ΑΥΤΑ τα δημιουργούν. Μόλις δεσμευτείς με κάποιο συνειδητοποιείς ότι αν περίμενες λίγο ακόμα θα μπορούσες να έχεις βρει ένα καλύτερο μοντέλο. Είναι πάντα απαραίτητο να έχεις ένα backup (σε ελεύθερη μετάφραση, ρεζέρβα).
Οι άντρες θεωρούν τα κομπιούτερ θηλυκού γένους, γιατί:
Κανείς, εκτός απ’ το δημιουργό τους, δεν μπορεί να καταλάβει την εσωτερική τους λογική. Η γλώσσα, που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι ακατανόητη. Ακόμη και τα πιο ασήμαντα λάθη σου αποθηκεύονται στη μακροχρόνια μνήμη τους. Μόλις δεσμευτείς με κάποιο, αρχίζεις να ξοδεύεις όλα σου τα λεφτά για να τους αγοράσεις αξεσουάρ. Το μήνυμα Bad Command or File Name (Λανθασμένη εντολή ή όνομα αρχείου) δίνει τόσες πληροφορίες όσες η απάντηση: «Αν δεν ξέρεις γιατί είμαι θυμωμένη μαζί σου, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να σου πω».

Ζωντανή μετάδοση συζήτησης με θέμα: "Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2008"

Παρακολουθήστε αύριο Τρίτη, 12 Φλεβάρη 2008, την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Ελληνικός κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου saferinternet.gr και το Γραφείο Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης Υπ.Ε.Π.Θ. e-yliko.gr Η εκδήλωση θα μεταδίδεται απευθείας στο διαδίκτυο (webcasting) μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.).
Δείτε ένα σχετικό video.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Το χιούμορ κάνει πάντοτε καλό. Το σκληρό χιούμορ περισσότερο ...



(πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε καλύτερα)

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σκληρό, ασεβή, αλλά πάντοτε έξοχο Reiser.

για την απόδοση στα ελληνικά : annboukou

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

Αν νομίζετε ότι ο τίτλος έχει να κάνει με την εκπαίδευση στα ΠΑΚΕ, αυτή τη φορά κάνετε λάθος. Με αφορμή το ενδιαφέρον κείμενο που ανήρτησε ο Νικηφόρος, σας ενημερώνω ότι το βασικό και πιο γνωστό έργο του P. Freire "Pedagogy of the oppressed" είναι διαθέσιμο στην αγγλική του απόδοση σε ψηφιακή μορφή. Δυστυχώς στην ιστοσελίδα αυτή δεν έχει ακόμη περάσει σε ψηφιακή μορφή το 4ο κεφάλαιο του εν λόγω βιβλίου. Το έργο κυκλοφόρησε και και σε ελληνική μετάφραση: Π. Φρέιρε, Η αγωγή του καταπιεζόμενου, εκδ. Ράππας, Αθήνα 1977. Για να ενημερωθείτε περισσότερο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου P. Freire, καθώς να την ιστοσελίδα του PopEd Toolkit που είναι εμπνευσμένη από το έργο του Freire.

Kαι κάτι επιπλέον. Επειδή, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα κληθούμε να διδάξουμε σε ενήλικες που μπορεί να μην γνωρίζονται μεταξύ τους, θα σας ενδιέφεραν μερικές τεχνικές για το "σπάσιμο του πάγου";

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Για όσους έχουν "φυσικές" αϋπνίες...

Ο Νίκος Δαπόντες είναι ένας καταξιωμένος φυσικός, που μαζί με τ' άλλα έχει στο βιογραφικό του οτι είναι από τους πρώτους που πάλεψαν για την ανανέωση της διδασκαλίας της Φυσικής στο Ελληνικό σχολείο με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Αν θέλετε να "ψάξετε" λίγο περισσότερο τη διάσταση αυτή δείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.dapontes.gr. Για όσους έχουν "την ψώρα" να ψάχνουν την παλιοκατάσταση...

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Πως διαμορφώνεται η "εταιρική κουλτούρα" ή πως διδάσκουμε τη μη συνειδητότητα

(αγνώστου συγγραφέως)

"Εχουμε, λοιπον, ενα μεγαλο κλουβι, μεσα στο οποίο βαζουμε 10 πιθηκους, τους οποίους αφηνουμε νηστικους για μια μερα.

Κρεμαμε στο κλουβι ενα τσαμπι μπανανες. Οπως ειναι φυσικο, ολοι οι πιθηκοι ορμανε να πιασουν το τσαμπι. Ενας απο τους πιθηκους, ο πιο γρηγορος, φτανει πρωτος στο τσαμπι. Εκεινη τη στιγμη, καταβρεχουμε με πολλη πιεση τους υπολοιπους που εχουν μεινει πισω. Αυτος που ετρεξε πρωτος και επιασε το τσαμπι, τρωει τις μπανανες και το ευχαριστιεται πολυ! Οι υπολοιποι, προσπαθουν να στεγνωσουν και να ξεπερασουν το σοκ απο το καταβρεγμα.

Μετα απο 1-2 ωρες, η κατασταση της ομαδας των πιθηκων επανερχεται στο φυσιολογικο. Βεβαια, οι 9 που εφαγαν το καταβρεγμα (και δεν εφαγαν μπανανες) κοιτουν με καποια ζηλια τον εναν που καί τις μπανανες εφαγε, καί το καταβρεγμα γλιτωσε.

Επαναλαμβανουμε την ιδια ενεργεια, δηλαδη κρεμαμε ενα τσαμπι μπανανες στο κλουβι. Και παλι τρεχουν ολοι, αλλα ο ιδιος πιθηκος, ο οποίος οπως ειπαμε ειναι ο γρηγοροτερος, καταφερνει και παλι να φτασει πρωτος στο τσαμπι. Εμεις ξανακαταβρεχουμε με πολλη πιεση τους υπολοιπους, ενω ο πρωτος τρωει επιδεικτικα τις μπανανες που "κερδισε δικαια", αφου ηταν ο γρηγοροτερος.

Επαναλαμβανουμε το ιδιο 2-3 φορες.

Καποια φορα, καθως ο γρηγορος ξεκιναει να πιασει το τσαμπι που τοποθετησαμε εκ νεου, τον πιανουν οι υπολοιποι 9 και τον πλακωνουν στο ξυλο!!! Περναει, λοιπον, καποια ωρα, το τσαμπι ειναι ακομα στη θεση του, και δεν συμβαινει τιποτα. Καποια στιγμη, ο γρηγορος ξαναπροσπαθει να τρεξει προς το τσαμπι, αλλα οι υπολοιποι τον ξαναπλακωνουν στο ξυλο, γιατι φοβουνται το καταβρεγμα. Μετα απο μερικα ξυλοφορτωματα, ο γρηγορος "μαθαινει το μαθημα του" και δεν ξαναπροσπαθει. Μπορει να προσπαθησει καποιος αλλος, αλλα το αποτελεσμα ειναι παντα το ιδιο: Ξυλο απο τους υπολοιπους...

Και εδω ξεκιναει το ενδιαφερον της υποθεσης:

Βγαζουμε απο το κλουβι 1 απο τους 9 πιθηκους, απο αυτους δηλαδη που καταβρεχαμε και οχι αυτον που εφτανε πρωτος στο τσαμπι, και βαζουμε στη θεση του εναν καινουργιο πιθηκο, αντικαταστατη. Ο καινουργιος πιθηκος, με το που βλεπει το τσαμπι με τις μπανανες, το οποίο φυσικα δεν ακουμπαει πλεον κανενας απο τους "εμπειρους" της ομαδας, ορμαει, οπως ειναι φυσικο, να το πιασει. Οι υπολοιποι 9, συμπεριλαμβανομενου και του παλιου "γρηγορου", τον βουτανε και τον κανουν μαυρο στο ξυλο. Ο παλιος "γρηγορος" μαλιστα μπορει και να χαιρεται που τρωει και καποιος αλλος ξυλο. Ο καινουργιος δεν ξερει γιατι τρωει το ξυλο, μια και δεν ειχε την εμπειρια του καταβρεγματος! Μαθαινει ομως πολυ γρηγορα πως αν ξεκινησει να πιασει το τσαμπι, αυτο συνεπαγεται αυτοματα ξυλο απο τους υπολοιπους! Ετσι, ξαναβρισκομαστε σε μια κατασταση "ισορροπιας" μεσα στο κλουβι, δηλαδη υπαρχει ενα τσαμπι με μπανανες το οποίο δεν παει να πιασει κανεις.

Ξανα-αλλαζουμε εναν απο τους παλιους 8 πιθηκους (οχι τον παλιο "γρηγορο", ουτε τον νεο ξυλοφορτωμενο) με εναν αντικαταστατη. Οπως καταλαβαινετε, επαναλαμβανεται η ιδια ιστορια της προηγουμενης παραγραφου, μεχρι να τους αλλαξουμε ολους (τελευταιο βγαζουμε τον παλιο "γρηγορο", αυτον που που εφαγε πρωτος ξυλο στην αρχη της ιστοριας).

Τι εχουμε λοιπον? Εχουμε ενα τσαμπι μπανανες, μεσα σε ενα κλουβι με 10 νηστικους πιθηκους, απο τους οποίους κανεις δεν τρεχει να το πιασει, και κανεις δεν ξερει γιατι (δεδομενου οτι κανενας τους δεν ηταν στην αρχικη ομαδα που εφαγε το καταβρεγμα)!!!

Ετσι ακριβως ξεκιναει να δημιουργειται η εταιρικη κουλτουρα..."

  • Με την ευκαιρία, ρίξτε ξανά μια ματιά στον Paulo Freire...