Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Έχει ζέστη...

δεν μπορώ να κοιμηθώ και ο διάολος με βάζει και ψάχνω τέτοιαν ώρα. Δε βαριέσαι, τα βαμπίρ ξυπνάνε τέτοιαν ώρα και μια και το 'φερε η λέξη, θυμήθηκα το βιβλίο και βρήκα (ξανά) το ιστολόγιο του Μίμη Ανδρουλάκη. Ξανά, γιατί τον έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και άφησα την κουτσουλιά μου κάνα δυο φορές, μιας και σε πολλά συμφωνώ, αλλά και σε άλλα διαφωνώ. Τρομερό παιδί της γενιάς μου είναι, να μην τον τιμήσω; Εξάλλου είναι από εκείνους τους (σπάνιους) πολιτικούς που έχουν χιούμορ, και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Τέλος πάντων, σκοπός μου δεν ήταν να σας παροτρύνω να τον διαβάσετε ή να τον ακούσετε, αλλά για να δείτε τι έχει κάνει ο μπαγάσας. Πήρε ένα μυθιστόρημα του ("Το χαμένο μπλουζ") και το έκανε κοινόχρηστο. Θα μου πείτε κάτι μας είπες, ρε μεγάλε, πιθανόν να το ξέρετε ήδη, ειδικά οι φιλόλογοι, αλλά προσωπικά δεν το ήξερα πώς γίνεται. Κάτι περί πνευματικών δικαιωμάτων, περί λογοκλοπής κλπ, τα ξέρω, γιαυτό όσο μπορώ προσέχω μήπως και δεν αναφέρω τις πηγές μου και ειδικά στο blog της επιμόρφωσης, που είναι κοινόχρηστο, αν και οι άνθρωποι μας 'δώσαν το επιμορφωτικό υλικό να το ΚΣΕ-σκίσουμε, και το κάναμε, δεν γίνεται αλλιώς, να 'ναι καλά, αλλιώς δε γινόταν επιμόρφωση. Αλλά, να δώσει άνθρωπος πνευματική λογοτεχνική περιουσία να την ξεσκίσουνε (ξε- αυτή τη φορά) δεν το έχω δει συχνά. Ίσως να θέλει να κάνει πλάκα, ίσως να πειραματιστεί, μιας και τα έβγαλε τα λεφτά του, αλλά σκεφτείτε αυτό να γινόταν γενικά, τι είδους λογοτεχνία θα είχαμε; Μπορεί και καλλίτερη, εξάλλου κάπως έτσι δε "γράφτηκε" ο Όμηρος (εγώ έτσι πιστεύω) ή τα δημοτικά μας τραγούδια; Μάλλον όμως δεν είμαι ειδικός να μιλάω για λογοτεχνία, ας μη κλέψω το ψωμί των φιλολόγων... Ας το καλλίτερα σ' αυτούς, να χρησιμοποιήσουν και τη σωστή ορολογία. Λοιπόν, πώς το κάνεις το φονικό:
Χρησιμοποιείς μια από τις πρώτες κοινότητες file-sharing, την http://www.archive.org/index.php. Κάνεις έγγραφή και μετά σου δίνει δικαίωμα να ανεβάσεις οτιδήποτε αρχείο θέλεις. Το έκανα, είναι λίγο πιο μπερδεμένο από τα συνηθισμένα file-sharing, πρέπει να δώσεις κάποιες πληροφορίες και να χρησιμοποιήσεις ένα είδος ftp, λίγο παλιά τεχνική, και να δώσεις μεταδεδομένα για το αρχείο σου. Μετά σου δίνει διεύθυνση για το αρχείο, όπως όλες οι παρόμοιες κοινότητες. Όμως σε κάποια φάση σου λέει ποιες άδειες δίνεις στο αρχείο, και καλεί αμέσως την CC (Creative Common), δείτε τι είναι: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/deed.el .
Απ' ό,τι κατάλαβα:
Ουσιαστικά σου το κάνει κοινόχρηστο, αλλά κρατάει και τα δικαιώματα του συγγραφέα. Δηλαδή," ας τους να το ξεσκίσουνε και μετά εγώ το συμμαζεύω, άμα θέλω". Και βέβαια,
να κάνεις αναφορά στο κείμενό σου. Κάτι σαν τα Google Docs το βλέπω, αλλά στο πιο λογοτεχνικό. Και μάλλον και πιο νομικίστικο.

Μήπως είναι πονηρός ο Κρητικός;

ΥΓ. Ψάξτε και για widgets ιστολόγιό του, έχει κάμποσα καλά, πρέπει να την κάνει επαγγελματίας τη δουλειά, δεν πιστεύω να έχει το χρόνο να τα βρίσκει μόνος του.

3 σχόλια:

Δημήτρης Φασούλας είπε...

Βαριέμαι να το ψάξω αυτή τη στιγμή, αλλά ρε συ Στέργιο ο Ανδρουλάκης δεν έχει πρόβλημα με τα δικαιώματα γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να αντιγράψει κανείς τις μακακίες. Δεν το ψάχνεις για τίποτε αξιόλογο. Άκου να κάνεις κλόποιράιτ από τον Ανδρουλάκη!!
Χριστός και Παναγία.

Stergios Nastopoulos είπε...

Μην τον υποτιμάς, Μήτσο. Δεν είναι όλα του έτσι. Εξάλλου, είναι το think tank ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος της Ελλάδας. Εσύ πίστευες ότι λέει μ@κ@κίες πριν το ΄91, αν δεν κάνω λάθος; Δεν νομίζω. Άρα, μάλλον κρίνεις εκ των υστέρων. Εντάξει, τα στερνά τιμούν τα πρώτα, αλλά να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έτσι δεν είναι, έχουμε τις εξαρτήσεις μας, τσιγάρο και όχι μόνο;-) Πώς θα γινόταν αλλιώς άλλωστε;

Δημήτρης Φασούλας είπε...

Να μην ανοίξουμε τέτοιο κύκλο συζήτησης τώρα. Θα τα κουβεντιάσουμε κάποια στιγμή με μπυρίτσες. Δυο αποφθέγματα μόνο:
1) Τρελός γέρος, από νιος ήταν.
2) Ο μακάκας δεν γίνεται γεννιέται.
* Λαϊκή σοφία.