Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ειδικές δυνάμεις για τα... σχολεία!

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξήγγειλε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, παραμονές ευρωεκλογών

Γαλλικο, Nouvel Observateur

Στο οικείο πεδίο της τάξης και της ασφάλειας, στο οποίο επένδυσε για την πολιτική του αναρρίχηση ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, επέστρεψε ο Νικολά Σαρκοζί. Ενώ απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα για να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους δημοσιογράφους στο Ελιζέ για να ανακοινώσει αυστηρότατα μέτρα στο όνομα της σχολικής ασφάλειας.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται η δυνατότητα που παρέχεται στους εκπαιδευτικούς να ερευνούν τις τσάντες των μαθητών τους εάν υποπτεύονται ότι μεταφέρουν όπλα και η συγκρότηση ειδικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στα σχολεία όταν διασαλεύεται η τάξη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε την ύπαρξη όπλων στις σχολικές αυλές», δήλωσε ο Σαρκοζί, στον απόηχο πρόσφατου επεισοδίου κατά το οποίο 13χρονος μαθητής τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι γυναίκα εκπαιδευτικό σε λύκειο της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Το ζήτημα μεγεθύνθηκε δεόντως από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος προτίμησε να αναφερθεί στο πολύ περισσότερο αιματηρό περιστατικό που συνέβη πρόσφατα, όχι στη χώρα του, αλλά στη Γερμανία, όταν 17χρονος σκότωσε 15 ανθρώπους στο παλιό του σχολείο.

Τα μέτρα Σαρκοζί είχαν κύριο στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, τα «δύσκολα», εργατικά προάστια με τους μεγάλους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. «Προτεραιότητά μου είναι η κάλυψη των δύσκολων περιοχών. Επιθυμώ την πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για να εκπληρωθεί αυτός ο αναγκαίος στόχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι «κάθε περιφερειακή, εκπαιδευτική αρχή θα έχει στη διάθεσή της μια κινητή μονάδα ειδικά εκπαιδευμένων δυνάμεων, οι οποίες θα σπεύδουν να βοηθούν στο παιδαγωγικό μέτωπο τους διευθυντές σχολείων που αντιμετωπίζουν διασάλευση της πειθαρχίας». Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς προσέθεσε ότι συνταξιούχοι αστυνομικοί και εθελοντές πολίτες θα καλούνται να στελεχώσουν αποστολές «για την ασφάλεια των σχολείων και των πέριξ χώρων».

Με τη χθεσινή του ομιλία, ο Σαρκοζί υιοθέτησε βασικές ιδέες που είχε προτείνει πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Ξαβιέ Νταρκό. Δύο άλλες, εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, προτάσεις του Νταρκό δεν υιοθετήθηκαν (ακόμη;) από τον Γάλλο πρόεδρο: η εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης στις εισόδους των σχολικών ιδρυμάτων και η επιβολή προστίμων στις οικογένειες παιδιών που συλλαμβάνονται να φέρουν όπλα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του για εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με ηλεκτρονικές κάμερες – «ενός θεμελιώδους μέσου στην πολιτική ασφάλειας», κατά δήλωσή του– εν ανάγκη και στο σχολικό περιβάλλον. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα εγκατασταθούν 75 συστήματα αυτού του είδους σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η κάμερα παρακολούθησης δεν απειλεί τις ελευθερίες, αντιθέτως προστατεύει την ελευθερία της μετακίνησης», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την Καθημερινή

O tempora, o mores...

Δεν υπάρχουν σχόλια: