Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Αν θέλετε επειγόντως και γρήγορα ένα...

Website.
Πολλοί από μας θα το ήθελαν, αλλά μάλλον βαριούνται ή και δεν ξέρουν το πώς. Γιατί κακά τα ψέματα, άλλο Blogging και άλλο Ιστότοπος. Αν και ο σκοπός του ενός δεν αναιρεί το σκοπό του άλλου, πρόκειται στην ουσία για μέσα με διαφορετική φιλοσοφία. Στο blog γράφεις άμεσα, σχεδόν αυθόρμητα, πολλές φορές ακαριαία, τα είπαμε εξάλλου σχετικά, twitter, coveritlive κλπ. Στη ιστοσελίδα όμως χτίζεις: Φτιάχνεις τα σχέδια, ρίχνεις τα μπετά, μετά τα τούβλα, και στο τέλος-τέλος το διακοσμείς. Αν βιάζεσαι, μάλλον δεν έχεις άλλη λύση από το blogging. Αλλά άλλη η αίσθηση της Ιστοσελίδας. Δείχνει "σοβαρότητα", αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Τώρα, για να τη φτιάξεις θέλεις να επενδύσεις σε ανθρωπο-ώρες: Να βρεις το κατάλληλο εργαλείο συγγραφής Ιστοσελίδων, υπάρχουν τα γνωστά Frontpage, Dreamweaver και άλλα, όπως το NetObjects, καθώς και πιο άσημα ή και δωρεάν όπως ο παλιός καλός μας NVU και ο διάδοχός του Κοmpozer, μας τα είπε ο Νικηφόρος, τα θυμάστε; Τέλος η φλυαρία...
Σκέφτηκα με αφορμή κάποιο ψάξιμο στο youtube μήπως μπορείς να κάνεις κάτι online. Λοιπόν τι βρήκα: Υπάρχουν εκτός από τα γνωστά της Google και άλλων τινών όπως της in.gr και άλλα. Ολα δουλεύουν με την διαδικασία της εγγραφής πρώτα. Παλιά μου τέχνη κόσκινο... Εχω γραφτεί σε τόσες κοινότητες και site που έχω ξεχάσει σε ποιές. Registratus sum, ergo sum, αν θυμάμαι καλά τα Λατινικά μου και τον Descartes:-).
Στο προκείμενο. Μερικά πολύ καλά: http://www.weebly.com/ : Σου δίνει τη δυνατότητα να σύρεις και να αφήσεις στοιχεία στην ιστοσελίδα, να προσθέτεις σελίδες απλούστατα, στηρίζεται στην πλατφόρμα Ajax (όχι της Ηπείρου), έχει δεκάδες πρότυπα και ακόμα σου φιλοξενεί τις ιστοσελίδες (πόσα ΜΒ, δεν το ξέρω, αλλά πάντως μπορείς να τις φιλοξενήσεις και σε "δικό" σου server). Δείτε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=iXM65KbyalE . Μειονέκτημα: Τα γνωστά: δεν μπορεί να επέμβεις στον κώδικα HTML ή στα CSS (Cascade Style Sheets), το έχουν αυτό το κακό, όλα τα παρακάτω. Αν δεν σας πειράζει ή δεν ξέρετε τίποτα από τα δύο, μια χαρά είναι.
Το http://www.webs.com/index.jsp : Πολύ ενδιαφέρον. Είναι το παλιό καλό Freewebs. Μπορείς να επιλέξεις ένα από 300 πρότυπα. Πάλι drag 'n drop. Να φτιάξεις άλμπουμ φωτογραφιών και βίντεο, να φτιάξεις φόρουμ, ημερολόγιο, να προσθέσεις "μπιχλιμπίδια" (widgets), να κανεις web store, αν έχεις να πουλήσεις κάτι, να κάνεις κοινότητα, να κάνεις blog κλπ.
Τέλος, αν έχετε ζηλέψει τις ιστοσελίδες με Flash, με τα ωραία animation γραφικά, αλλά δεν θέλετε, ούτε να μάθετε Flash, ούτε να φάτε τις ώρες σας στην χρονογραμμή της και τα τερτίπια της, το http://www.wix.com/ για σας στο πιάτο. Όλα τα χλεχλέδια για μια μικρή Φλασοιστοσελίδα. Μπορείς να κάνεις κι άλλα μ' αυτό: widgets, παρουσιάσεις, εικονικά βιβλία, banners.
Να προσθέσω επίσης τα http://www.synthasite.com/ , δεν έχει διαφημίσεις και σου δίνει ελεύθερη φιλοξενία. Τέλος μου άρεσε το http://sproutbuilder.com/ . Μόνο που αυτό δεν είναι ακριβώς Website builder, μοιάζει περισσότερο με το http://www.glogster.com/ (έχω γράψει σχετικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: