Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

Ο Γιαν, ένας Φιλανδός μαθητής"O Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου, σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του) στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα. Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο του Χολαργού. Συνομιλούν στο ίντερνετ. Η Βανέσα, έκπληκτη, ανακαλύπτει ότι ο συνομήλικος της έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, ελάχιστη πίεση, κανένα άγχος για την μαθητική του ζωή και για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο κι ότι το σχολείο του- δημόσιο- έχει μέχρι και μικρό στούντιο τηλεόρασης για να κάνουν το μάθημα δημοσιογραφίας! Κι όμως, αυτός ο «χαλαρός» νέος, που πιέζεται ελάχιστα από το σχολείο και βασανίζεται σπάνια από τον βραχνά των εξετάσεων, φοιτά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έρχεται σταθερά πρώτο στον κόσμο, με βάση τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, ενώ εκείνη, που βασανίζεται δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα σε σχολείο και φροντιστήριο και την πνίγει το άγχος, ζει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που είχε αξιολογηθεί στην 25η θέση το 2000 κι έχει ήδη πέσει στην 28η από τις 30 υπό εξέταση χώρες του ΟΑΣΑ το 2006, στην τελευταία μέτρηση!

Την ιστορία αυτών των δύο μαθητών, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας», καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή και μένει με το αναπάντητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν το δικό μας σχολείο να πιέζει τόσο πολύ τους μαθητές του με τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς γίνεται να συζητάμε τόσο πολύ για την παιδεία και να τα καταφέρνουμε στην πράξη τόσο άσχημα."

Από την ιστοσελίδα της εκπομπής "ΕΡΕΥΝΑ" του Παύλου Τσίμα, που μεταδόθηκε χτες από το MEGA.
Αν βρείτε όλο το βίντεο της εκπομπής, πέστε μου πού, να το κατεβάσω. Να το βλέπω, να το βλέπουμε, να χαιρόμαστε ή να κλαίμε...

3 σχόλια:

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Αν χρησιμοποιείς torrents μπορείς να το βρεις. Προσωπικά θα το κάνω. Τα λέμε.

Ελευθερία είπε...

Αν το βρεις πες σε παρακαλω που το βρηκες γιατι μου αρεσε πολυ και θελω να το ξαναδω αλλα δε το βρηκα πουθενα....Σε ευχαριστω...

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Στο www.blue-whitegt.com με μια διαδικασία εγγραφής, αναζήτησης, κατεβάσματος και αποσυμπίεσης του αρχείου (file torrent ) μπορείς να το έχεις. Τελικό μέγεθος αρχείου .avi 400 ΜΒ περίπου.