Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Να τηρούνται οι ... παραδόσεις

Στην ιστοσελίδα του νέου προγράμματος επιμόρφωσης ανακοινώνεται η έναρξη των νέων προγραμμάτων επιμόρφωσης.
Τα σχετικά περί νέων διευθετήσεων και συμμετοχή των επιμορφωτών στη στήριξη των συναδέλφων στην τάξη; Πότε; Α, ξέχασα, φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς οπότε...περιμένετε.
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σ' όλους!!!



Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».

Συγκεκριμένα,

την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009, το μεσημέρι
θα ανακοινωθούν
τα αποτελέσματα της Κλήρωσης
για την κατανομή των επιμορφωτικών προγραμμάτων στα ΚΣΕ,

που έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη 2009,

καθώς και η έναρξη υποβολής προγραμμάτων από τα ΚΣΕ.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2010,
θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΚΣΕ.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι - ΚΣΕ, Επιμορφωτές Β’ Επιπέδου, υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί - να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στον παρόντα κόμβο, http://b-epipedo2.cti.gr, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες, για τα βήματα που θα προηγηθούν (Αποτελέσματα Κλήρωσης-Κατανομή προγραμμάτων στα ΚΣΕ, Υποβολή προγραμμάτων από ΚΣΕ, Αιτήσεις Εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα κλπ.), προκειμένου να ενημερώνονται αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται, καθώς και τις σχετικές προθεσμίες, για την συμμετοχή τους στα προγράμματα.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ). Ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Όπως πληροφορήθηκα από τον ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, είναι πια διαθέσιμο διαδικτυακά το Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ), προϊόν της συνεργασίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου με συνχρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και το πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Η εναλλακτική ιστοσελίδα διεπαφής χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Καποδίστριας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο το Διονύση Γούτσο, καθηγητή του Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρόσβαση στο σώμα κειμένων είναι δωρεάν για όλους, με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή με έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και η χρήση της ιστοσελίδας προορίζεται για ακαδημαϊκούς σκοπούς και προώθηση της έρευνας.

Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα, δοκίμασα την αναζήτηση και δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την πρώτη εντύπωση που απεκόμισα, λαμβάνοντας σοβαρά τα όσα επαγγέλεται η ανακοίνωση στην Πύλη.

Το περιβάλλον διεπαφής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ερευνητή, γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις απαιτήσεις ενός καθηγητή δευτεροβάθμιας, όπως εγώ.

Η αναζήτηση, απλή ή σύνθετη, δεν αναγνωρίζει τους κλιτικούς τύπους και πρέπει για κάθε όρο να ψάχνει κανείς με όλους τους κλιτικούς τύπους!! Φανταστείτε να ψάχνετε κάποιο ρήμα! Δεν αντιλαμβάνεται καν το σύνηθες * ή % για να ψάξει κανείς με τμήμα του όρου που αναζητά.

Στη σύνθετη αναζήτηση πάλι, μπορεί να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα το πεδίο με βάση 5 κατηγορίες, στις οποίες όμως δεν μπορεί κανείς να επιλέξει περισσότερες από μια υποκατηγορίες. Εγώ δοκίμασα τυχαία να επιλέξω με shift περισσότερες κατηγορίες και δεν μου επέστρεψε κανένα αποτέλεσμα. Η άμεση αποεπιλογή επίσης υποκατηγορίας δεν είναι δυνατή, αν δεν επιλέξεις στη θέση της κάποια άλλη, χρειάζεται να ανανεώσεις την αναζήτηση.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης πάλι, υποτίθεται ότι μπορούμε να δούμε το περικείμενο. Στο απόσπασμα που προσφέρεται συχνά δεν τηρείται καν η σύμβαση να παρατίθεται το σύνολο της πρότασης στην οποία εντάσσεται η λέξη της αναζήτησης και, επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο σύνολο του κειμένου. Στα στοιχεία του περικειμένου προσφέρεται μόνον ένας κωδικός του τεκμηρίου και η πρόσβαση στο σύνολό του είναι αδύνατη- αν κάνω λάθος εγώ, ενημερώστε με. Τα κείμενα φαίνεται να είναι πρόχειρα σκαναρισμένα και να διατηρούν τους αριθμούς των παραπομπών σε υποσημειώσεις ή να έχουν λάθη από αποτυχημένη ανάγνωση του λογισμικού οπτικής αναγνώρισης.

Σταγόνα στον ωκεανό και η αλλαγή των στοιχείων του προφίλ. Ενώ δήλωσα καθηγητής Δ.Ε. στη αρχική εγγραφή, η σελίδα αποφάσισε ότι είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής και δεν το αλλάξει με τίποτε!

Σκέφτομαι, μήπως άραγε μας έχει καλομάθει η Πύλη;

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Κοινωνικά δίκτυα

Πολύ καλή η πρόταση Στέργιο. Θα το ψάξω. Πατώντας στο σύνδεσμο στο τέλος θα δείτε ένα βίντεο για τη δημιουργία δικτύου χωρίς ΤΠΕ. Έχει διάρκεια περίπου 53΄. Αξίζει τον κόπο και το χρόνο να το παρακολουθήσετε.
Κοινωνικό δίκτυο

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Εκπαιδευτικά Κοινωνικά Δίκτυα

Γειά σας, συνάδελφοι,
Χαθήκαμε... Κλειστοί λόγω γρίπης, και ως γνωστόν, "αργία, μήτηρ κλπ", ας θυμηθούμε λίγο τα παλιά. Τελευταία με "ιντριγκάρισε" πολύ και με απορρόφησε σε βαθμό, που να πέσω σε "μαύρη τρύπα", η δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνικών δικτύων στην και για την Εκπαίδευση. Θυμάστε πιθανόν μια παλιότερη ανάρτησή μου σχετικά. Επειδή, εμείς οι Φυσικοί, είμαστε ανήσυχοι άνθρωποι, σε βαθμό αϋπνίας:-)), κάθησα και έψαξα αρκετά, διάβασα αρκετά κι οργανώθηκα κι άλλο, και ιδού το τραγικό αποτέλεσμα: http://physics8th.ning.com/
Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλιακα, όσο φαίνονται. Οι δυσκολίες πολλές και ποικίλες και για να μην τα πολυλογώ, υπάρχει ανυπέρβλητη δυσκολία να περάσει η ιδέα στους μαθητές μου, αυτή που έχει να κάνει με τον προσανατολισμό τους και την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο υπάρχον πλαίσιο. Εκανα και μια ανάλυση σχετικά.
Αν και η ιδέα της κοινωνικής δικτύωσης στην Εκπαίδευση είναι πρωτόγνωρη στην Ελλάδα, στην Αμερική κυρίως έχει προχωρήσει και υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα, που αφορούν κοινότητες εκπαιδευτικών, τάξεων ή τμημάτων, ή και μαθητών ακόμη (αν και η τελευταία είναι άγνωστο πόσο έχει αναπτυχθεί ή υπάρχει η τεχνογνωσία να αναπτυχθεί). Δείτε κάποιες σοβαρές προσπάθειες: http://www.classroom20.com/ , http://flatclassrooms.ning.com/ , http://education.ning.com/, http://ted21c.ning.com/ , http://globaleducation.ning.com/ ,http://isenet.ning.com/ ,http://studentpln.ning.com/ κ.α. Η πλατφόρμα Ning ειναι απολύτως κατάλληλη για να στήσεις ένα τέτοιο δίκτυο στην τάξη σου, αν τηρήσεις κάποιους κανόνες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα ώριμοι να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες. Πρέπει να λύσουμε άλλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με το να πείσουμε και να δελεάσουμε τους μαθητές μας.
Τι γίνεται στην Ελλάδα, λοιπόν; Η εικόνα που έχω είναι η εξής:
Υπάρχουν πολύ λίγα δίκτυα που αφορούν την Εκπαίδευση. Πρωτοπόροι σ' αυτό οι συνάδελφοι Φυσικοί Βαγγέλης Κολτσάκης και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που έστησαν ένα πολύ καλό δίκτυο σχετικό με τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Ιδού το αποτέλεσμα: http://scienceteachersnet.ning.com/.
Μια πολύ καλή προσπάθεια που αφορά την Logo στην Εκπαίδευση από τη συνάδελφο Φυσικο και Υπ. διδάκτορα του Τμ. Πληροφορικής του Παν. Αθηνας Κατερίνα Γλέζου: http://logogreekworld.ning.com/.
Τέλος, πολύ σημαντική είναι η προσπάθεια συνδυασμού blog και κοινωνικού δικτύου ( εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του Blogger, όσον αφορά την μορφή, αλλά το συνδυάζει τις πολλαπλές δυνατότητες επικοινωνίας του Ning), από τον συναδελφο Φυσικό Διονύση Μάργαρη: http://ylikonet.ning.com/.
Είπατε τίποτα για τους Φυσικούς; Δεν άκουσα... :-))
Γιατί σας τα γράφω ολ΄ αυτά; Μα, για να σας βάλω στο κόλπο...

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ένταξη των προγραμμάτων επιμόρφωσης στο ΕΣΠΑ


Από το νέο portal της πράξης ανακοινώθηκε η απόφαση ένταξης της πράξης: «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» στο ΕΣΠΑ.

Από τα πολλά που αναφέρονται εκεί και μια πρώτη διαγώνια ματιά ξεχώρισα κάποια, νομίζω ενδιαφέροντα:

Άξονας προτεραιότητας 1

· Δράση 5 -Υλοποίηση της εκπαίδευσης των επιμορφωτών

Αναφέρεται στην υλοποίηση 9 προγραμμάτων εκπαίδευσης επιμορφωτών, στα οποία εκπαιδεύονται ως επιμορφωτές Β’ επιπέδου συνολικά 180 εκπαιδευτικοί, και πιο συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί των κλάδων στους οποίους απευθύνεται η Πράξη. Η εκτέλεση των προγραμμάτων θα γίνει από τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ), τα οποία θα επιλεγούν μέσω διαδικασίας ανοικτού διαγωνισμού, με βάση το σχετικό έννομο πλαίσιο. Τα ΠΑΚΕ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με (α) αντικείμενο απασχόλησης την παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και το αντικείμενο της αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία, και με (β) δυνατότητα χορήγησης, αυτόνομα ή σε σύμπραξη, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

(Η υπογράμμιση δική μου).

· Δράση 2- ΕΑ.ΙΤΥ : Ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών εργαλείων, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων και υποδομών υλοποίησης της Πράξης

Προσαρμογή (customization), εγκατάσταση και λειτουργία του μικτού μοντέλου επιμόρφωσης, περιλαμβανομένης της τεχνικής πλευράς της εφαρμογής στην τάξη.

· Δράση 8 - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και δημοσιότητα της Πράξης

Αφορά στην υλοποίηση των εξής δράσεων:

o την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα επιμόρφωσης,

o τη διάχυση των αποτελεσμάτων της Πράξης (σε μεταγενέστερο στάδιο της πράξης) με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, καθώς και όλων των εμπλεκομένων παραγόντων για τα αποτελέσματα και τη βέλτιστη αξιοποίηση της επιμόρφωσης και πιστοποίησης Β΄ επιπέδου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

-τη διοργάνωση ημερίδων ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης στις οποίες θα συμμετέχουν Διευθυντές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Γραφείων Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης, μέλη των Επιτροπών Επιμόρφωσης, εκπρόσωποι των Πανεπιστημιακών Κέντρων Εκπαίδευσης των επιμορφωτών Β΄ Επιπέδου, εκπαιδευτικοί κ.α., οι οποίοι θα ενημερωθούν για την Πράξη και θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για την διάδοση της πληροφορίας προς τους εν δυνάμει επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς. Προβλέπεται η διοργάνωση περίπου 2 ημερίδων ανά έτος υλοποίησης της Πράξης.

-τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου διάχυσης αποτελεσμάτων με διεθνή συμμετοχή, όπου ειδικότερα οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές και άλλες επιστημονικές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες τους που υλοποίησαν στο πλαίσιο της Πράξης, συμβάλλοντας έτσι στην διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Πράξης.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Δημουργική γραφή με τους μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε  με τους μαθητές του Γυμνασίου της Ζωσιμαίας, όπου και διδάσκω, μπορείτε να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας Δημιουργική Γραφή. Από φέτος, εκτός από τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, θα προσθέσουμε και τις δοκιμές μας στην Ιστορία.

Τα σχόλιά σας θα είναι πολύτιμα.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Πληρώνομαι, πληρώνεσαι, πληρώνεται...

Ναι, είναι αλήθεια, άκουσα για επιταγές που κόβονται. Τα υπόλοιπα επι της οθόνης:

Και από τον ενθουσιασμό μου έφτιαξα μια ταινία με το Χtranormal. Τέλειο εργαλείο! Απέραντη χαρά δημιουργίας! Και πολύ καλό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το μόνο κακό είναι οτι μιλάει Αγγλικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα project, για μια εργασία, για ότιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο κάθε δάσκαλος. Το συγκεκριμένο βίντεο μου πήρε γύρω στη μιάμιση ώρα. Και δεν είχα εμπειρία! Φτιάχνεις το περιβάλλον, φόντο, ήχους περιβάλλοντος, επιλέγεις ηθοποιούς, φωνές κλπ, φτιάχνεις το σενάριο (διάλογοι, κινήσεις, εκφράσεις) και με την απλή διαδικασία σύρε-άφησε βάζεις τις κάμερες, τις κινήσεις, εκφράσεις κλπ, ήχους, γράφεις το κείμενο και μετά πατώντας το κουμπί κάτω δεξιά, κάνεις rendering. Δοκιμάζεις πώς φαίνεται και επαναλαμβάνεις όσες φορές θέλεις. Αν βαριέσαι ή δεν έχεις χρόνο, το αποθηκεύεις και συνεχίζεις αργότερα. Προφανώς δεν είναι τέλειο, δεν είμαι δα και ο Σκορτσέζε.. Πολύ το 'φχαριστήθηκα. Περισσότερο από τα χρήματα που θα πάρουμε, αν και έχω να πληρώσω μ' αυτά, να μην πω πόσα...

Υ.Γ. Να προκηρύξω διαγωνισμό βίντεο;

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Νέα προγράμματα επιμόρφωσης έρχονται από το Σεπτέμβριο

Συνάδελφοι γεια σας. Χαθήκαμε λίγο ή...;
Οι πληρωμές άρχισαν, ευτυχώς κανονικά. Στις επόμενες μέρες αναμένονται όλες οι επιταγές.
Διαβάζω στο μεταξύ στην alfavita (πηγή ΕΡΤ3) τα παρακάτω:

"Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένα παράλληλο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 50.000) πάνω σε νέα λογισμικά έτσι ώστε να αρχίσει η χρήση τους μέσα στην τάξη."

Άντε να δούμε, αλλά ποια ακριβώς λογισμικά; Εκείνα που δεν τρέχουν; Με τα καινούρια δε Windows...Γιατί δε γίνεται λόγος για ανοιχτά περιβάλλοντα; Εντάξει, μπορεί να χρηματοδοτηθεί και ... η ανάπτυξη και υποστήριξη εκπαιδευτικών πυλών, ιστοχώρων κλπ.

Εκείνο που νομίζω αξίζει να δούμε και να πάρουμε θέση είναι η προβλεπόμενη διανομή ενός laptop στα παιδιά της Α΄Γυμνασίου. Χωρίς συγκεκριμένη εκπαιδευτική στόχευση, χωρίς επιμόρφωση συναδέλφων ώστε να έχουμε ένα minimum αξιοποίησης στην τάξη;
Και αν τα χρήματα αυτά δίνονταν για να αγοραστούν μερικοί laptop για κάθε σχολική τάξη ή για την αγορά διαδραστικών πινάκων;
Διαβάστε και σχετικά.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Συνεργατικά Βιβλία: Γιατί όχι;

Γνωρίζουμε όλοι βέβαια τα wiki, και πώς δημιουργούνται και σχηματίζονται σιγά-σιγά. Ενα στάδιο πιο πέρα: Συνεργατικά Βιβλία. Δεκάδες συγγραφείς. Άσημοι οι πιο πολλοί. Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς θα συνδιαμορφωθεί κοινή γλώσσα και ύφος. Μάλλον αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε και επιθυμητό, ίσως. Πάντως ένα καλό που έχουν, μέσα στη διαφορετικότητά τους, είναι η εμπλοκή όσο γίνεται περισσότερων ατόμων, που συνεισφέρουν σε κεφάλαια, και βέβαια οι αλλεπάλληλες εκδόσεις τους, που συνεχώς τα εμπλουτίζουν. Ακολουθώντας μια σπονδυλωτή δομή, είναι δυνατόν να γραφεί ένα τέτοιο βιβλίο. Και φυσικά είναι δωρεάν. Θα μπορούσα να πω οτι δεν πρόκειται για ένα βιβλίο, αλλά για ένα project. Για να θυμηθώ μιαν ιδέα του Μπόρχες για τη Βιβλιοθήκη που περιέχει όλα τα βιβλία, θα μπορούσε να γίνει ένα υπερ-βιβλίο, που συνεχώς και αιώνια γράφεται και εμπλουτίζεται. Μήπως τότε η κατάληξη θα ήταν να παραχθεί ένα μη-βιβλίο; Δεν θέλω να καταδικάσω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αντίθετα πιστεύω οτι η διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα. Τουλάχιστον σαν πείραμα.
Δείτε και κατεβάστε ένα τέτοιο βιβλίο "Education for a Digital World: Advice, Guidelines, and Effective Practice from Around the Globe". Αν σας ενδιαφέρει το θέμα κατεβάστε το από εδώ κι, αν θέλετε, γίνετε συν-συγγραφείς.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Πληρωμή από ΚΣΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ΚΣΕ της Αμφιθέας "Ευρωπληροφόρηση" μας πλήρωσε πριν τρεις (३) ημέρες।
Πληροφορίες λένε ότι σύντομα θα μας πληρώσουν και τα άλλα ΚΣΕ.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Εν όψει των εκλογών...

Είναι γνωστόν βέβαια οτι την Κυριακή έχουμε εκλογές (ή μήπως όχι;):-) Και επειδή στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται μόνον στις προεκλογικές περιόδους, τότε "γίνονται¨ όλα, εγκαινιάζονται όλα, γενικά, τότε ξυπνάμε, σκέφτομαι γιατί να μην γίνουμε κι εμείς, οι "πτωχοί, αλλά τίμιοι" και απλήρωτοι επιμορφωτές Β' επιπέδου "τσιμπούρι" σε κάθε ανευθυνο ή υπεύθυνο της κατάντιας μας σχετικά με την μη πληρωμή μας. Ήδη οι Καθηγητές Πληροφορικής κατάφεραν τουλάχιστον να συναντηθούν με παράγοντες του ΥΠΕΠΘ για το δικό τους ζήτημα της μη αποπληρωμής. Βλ. http://pekap.blogspot.com/2009/06/blog-post.html .Κάτι να κάνουμε κι εμείς, ρε παιδιά. Μακάρι να γίνονται εκλογές καθε μήνα. Το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη, λέει μια παλιά παροιμία. Συνάδελφοι στην Αθήνα, ρίξτε αναρτήσεις, τηλέφωνα, συντονιστείτε, μπάς και... Γιατί από Δευτέρα, πέταξε το πουλάκι...

Υ.Γ. Και να σκεφτείς μόνο τα εκατομμύρια που φτερουγίζουν γύρω μας με Ζιμενς, Μίζενς κλπ, σε πιάνει τρέλα. "Ρε, μπας και είμαι μ...;" , που ζωγραφίζει και ο Κυρ.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ειδικές δυνάμεις για τα... σχολεία!

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξήγγειλε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, παραμονές ευρωεκλογών

Γαλλικο, Nouvel Observateur

Στο οικείο πεδίο της τάξης και της ασφάλειας, στο οποίο επένδυσε για την πολιτική του αναρρίχηση ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, επέστρεψε ο Νικολά Σαρκοζί. Ενώ απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα για να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους δημοσιογράφους στο Ελιζέ για να ανακοινώσει αυστηρότατα μέτρα στο όνομα της σχολικής ασφάλειας.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται η δυνατότητα που παρέχεται στους εκπαιδευτικούς να ερευνούν τις τσάντες των μαθητών τους εάν υποπτεύονται ότι μεταφέρουν όπλα και η συγκρότηση ειδικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στα σχολεία όταν διασαλεύεται η τάξη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε την ύπαρξη όπλων στις σχολικές αυλές», δήλωσε ο Σαρκοζί, στον απόηχο πρόσφατου επεισοδίου κατά το οποίο 13χρονος μαθητής τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι γυναίκα εκπαιδευτικό σε λύκειο της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Το ζήτημα μεγεθύνθηκε δεόντως από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος προτίμησε να αναφερθεί στο πολύ περισσότερο αιματηρό περιστατικό που συνέβη πρόσφατα, όχι στη χώρα του, αλλά στη Γερμανία, όταν 17χρονος σκότωσε 15 ανθρώπους στο παλιό του σχολείο.

Τα μέτρα Σαρκοζί είχαν κύριο στόχο, όπως ο ίδιος δήλωσε, τα «δύσκολα», εργατικά προάστια με τους μεγάλους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. «Προτεραιότητά μου είναι η κάλυψη των δύσκολων περιοχών. Επιθυμώ την πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για να εκπληρωθεί αυτός ο αναγκαίος στόχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι «κάθε περιφερειακή, εκπαιδευτική αρχή θα έχει στη διάθεσή της μια κινητή μονάδα ειδικά εκπαιδευμένων δυνάμεων, οι οποίες θα σπεύδουν να βοηθούν στο παιδαγωγικό μέτωπο τους διευθυντές σχολείων που αντιμετωπίζουν διασάλευση της πειθαρχίας». Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς προσέθεσε ότι συνταξιούχοι αστυνομικοί και εθελοντές πολίτες θα καλούνται να στελεχώσουν αποστολές «για την ασφάλεια των σχολείων και των πέριξ χώρων».

Με τη χθεσινή του ομιλία, ο Σαρκοζί υιοθέτησε βασικές ιδέες που είχε προτείνει πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Ξαβιέ Νταρκό. Δύο άλλες, εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, προτάσεις του Νταρκό δεν υιοθετήθηκαν (ακόμη;) από τον Γάλλο πρόεδρο: η εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης στις εισόδους των σχολικών ιδρυμάτων και η επιβολή προστίμων στις οικογένειες παιδιών που συλλαμβάνονται να φέρουν όπλα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του για εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με ηλεκτρονικές κάμερες – «ενός θεμελιώδους μέσου στην πολιτική ασφάλειας», κατά δήλωσή του– εν ανάγκη και στο σχολικό περιβάλλον. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα εγκατασταθούν 75 συστήματα αυτού του είδους σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η κάμερα παρακολούθησης δεν απειλεί τις ελευθερίες, αντιθέτως προστατεύει την ελευθερία της μετακίνησης», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την Καθημερινή

O tempora, o mores...

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Το Project Wolfram|Alpha

O Stephen Wolfram είναι γνωστός ως εφευρέτης του Mathematica. Λιγότερο γνωστός για το βιβλίο του: "A New Kind of Science". Το πιο φιλόδοξο σχέδιο του φαίνεται να είναι άλλο: Να φτιάξει μια μηχανή αναζήτησης που να απαντά σε κάθε ερώτηση, να συσχετίζει πληροφορίες και μάλιστα φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους. Το πρόγραμμα αυτό το ονομάζει Wolfram|Alpha και ανακοίνωσε οτι θα το "λανσάρει" τον Μάιο φέτος. Μια πραγματική επανάσταση στον κόσμο της Πληροφορίας. Θα μπορείς να ρωτάς, ας πούμε, "Πόση είναι η παραγωγή ψαριών στη Γαλλία το 1993 και πώς σχετίζεται με την αντίστοιχη της Πολωνίας" ή "Πόσοι άνθρωποι έχουν χοληστερίνη LDL 180" ή ποια η θρεπτική αξία που έχουν δυο ποτήρια χυμός προρτοκαλιού" και να παίρνεις απαντήσεις με μορφή είτε αριθμών είτε ιστογραμμάτων είτε άλλη μορφή. Κάτι σαν το "Φωτεινό Παντογνώστη" που παίζαμε μικροί. Μόνο που θα είναι πραγματικός παντογνώστης. Φυσικά οι πληροφορίες θα αντλούνται από κάπου και απ' ότι φαντάζομαι αυτό θα είναι το Internet. Το Google θα μοιάζει πρωτόγονο μπροστά του, εφόσον θα απευθύνεται κανείς σ' αυτό σε φυσική γλώσσα και επιπλέον θα κάνει υπολογισμούς συσχέτισης, που το Google δεν μπορεί να κάνει. Φυσικά ο ίδιος θεωρεί ότι το πρόγραμμα δεν έχει τέλος ,όπως ακριβώς και το Μathematica, πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα εγχείρημα τέτοιας εμβέλειας έχει τα θετικά του, αλλά απ' την άλλη εγείρεται το εξής ερώτημα: Πόσο έγκυρη είναι η πληροφορία που μας δίνει; Αν η πορεία αναζήτησης της αξιόπιστης πληροφορίας στο διαδίκτυο είναιτόσο βασανιστική και αποτελεί και την "αχίλλειο" πτέρνα του, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η συσχέτιση των πληροφοριών μεταξύ τους, όσο η αξιοπιστία κάθε μιας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με την βοήθεια του υπολογιστή θα συλλέγει και θα αξιολογεί την ακρίβεια των δεδομένων του. Μπορεί όμως ένας υπολογιστής να αξιολογήσει την ακρίβεια των δεδομένων; Ίδωμεν...
Δείτε το σχετικό βίντεο:

Και μερικά screenshots:

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Το Blogging ως μέθοδος ψυχοθεραπείας...

Σήμερα έκανα το τελευταίο μου μάθημα στη Φυσική Γενικής Παιδείας στο Γ1 και Γ2 του Λυκείου μου. Τους έδωσα την εξεταστέα ύλη σύμφωνα με "τις κείμενες διατάξεις", μέσα σε ένα "πλαίσιο" γενικευμένης ευφορίας για το τέλος της σχολικής χρονιάς και των σπουδών τους στο Λύκειο. Μια απόπειρά μου να προσπαθήσω να τους δώσω κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να προσέξουν, κοινώς λεγόμενο "ΣΟΣ θέματα" συνάντησε απαξίωση, στη γραμμή "Έλα τώρα, ξέρεις οτι το μάθημα το έχουμε γραμμένο, δεν το δίνουμε Πανελλήνιες, εξάλλου, κι αν το δίναμε, δε σ' έχουμε ανάγκη, μας τα λένε στο φροντιστήριο τα ΣΟΣ". Αλλη προσπάθεια κινήθηκε σ' άλλη κατεύθυνση: "Βάλε μας βαθμούς γιατί είμαστε κρίμα να μείνουμε με χαμηλούς βαθμούς, ενώ στο .... (ανέφεραν ένα γνωστό και διάσημο Λύκειο της πόλης) τους "φλομώνουν" με βαθμούς, ενώ δεν κάνουν απολύτως τίποτε στο συγκεκριμένο μάθημα, το ξέρουμε από τα παιδιά που πηγαίνουμε μαζί φροντιστήριο, εξάλλου το Απολυτήριο το χρειαζόμαστε και δεν πρέπει να διαγωνιζόμαστε στον ΑΣΕΠ με δυσμενέστερους όρους". Προτάθηκε μάλιστα ημισοβαρά-ημιαστεία να βάζουμε εξ αρχής καλούς βαθμούς, διότι έτσι το Λύκειό μας θα αποκτήσει φήμη και θα γίνει πόλος έλξης για καλούς μαθητές(!!!). Ο αντίλογός μου ότι τα "καλά" σχολεία φημίζονται για την αυστηρότητα στην βαθμολογία και το υψηλό επίπεδο σπουδών, ειδικά στο εξωτερικό, βρήκε επιχείρημα-"μπετόν": "ΑΣΕΠ". Με τούτα και με τ' άλλα τελείωσε η ώρα με ευχές για καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες και γενικότερα στη ζωή. Και μια πικρή γεύση στο στόμα..
Μετά το μάθημα στην αγαπημένη μου ασχολία, το σερφάρισμα στην πανσπερμία πληροφοριών και απόψεων, εγκύρων ή μη, στη μπλογκόσφαιρα. Κάπου πιάνει το μάτι μου την ανάρτηση του Χρυσόστομου "Πάμε Φλώρινα!",τον οποίο κοντά-πυκνά επισκέπτομαι. Με τον σύνδεσμο στο ποντίκι "ταξιδεύω και πάω Φλώρινα". Βρίσκω το συνέδριο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, που άρχισε χτες και συνεχίζεται και αρχίζω από το πλαίσιο. Αντιγράφω και επικολλώ:
"Τα τελευταία 50 χρόνια, ερευνητικά, η Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (ΔΦΕ) παρουσίασε σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με το περιεχόμενο, τους στόχους και τις μεθόδους διδασκαλίας των ΦΕ στην Α’ και Β’ βάθμια εκπαίδευση και ίσως και πέραν αυτών. Έτσι πέρασε από την συμπεριφοριστική προσέγγιση, τη διαδικασία μεταφοράς της γνώσης και τον απόλυτο σεβασμό του περιεχομένου των ΦΕ (1960 – 1970), σε πιο μαθητοκεντρικές και ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις. Δηλαδή στην ιδέα της ανακάλυψης, για να φθάσει στην εποχή του εποικοδομητισμού και της έμφασης στις ιδέες των μαθητών και του ρόλου τους στη διδασκαλία και μάθηση (1980 – 1990).

Σήμερα, μέσα και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, αξιοποιούνται παλιότερες εμπειρίες, όπως η μάθηση μέσω διερεύνησης ή/και μοντελοποίησης, οι οποίες δίνουν έμφαση στις διαδικασίες διερεύνησης που οδηγούν στη μάθηση των επιστημονικών μοντέλων, αλλά και στη μύηση στις επιστημονικές διαδικασίες. Οι ιδέες της διερεύνησης και μοντελοποίησης ευνοούνται και από την ραγδαία ανάπτυξη των ΤΠΕ, οι οποίες προσφέρουν κατάλληλα εργαλεία και υποστήριξη. Παράλληλα εμφανίζονται και νέες ιδέες όπως η έννοια του επιστημονικού γραμματισμού με ασαφή και τον ορισμό του και τις μεθόδους επίτευξής του, διαπολιτισμικές ή και διαθεματικές προσεγγίσεις, όπως και προσεγγίσεις για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων μαθητών. Το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται στο ότι σε αντίθεση με προηγούμενες απόπειρες αλλαγής φαίνεται ότι οι νέες προσεγγίσεις ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό παλιότερες ιδέες, όπως π.χ. η αξιοποίηση των αρχικών ιδεών των μαθητών και η επέκταση της έννοιας της ανακάλυψης. Σήμερα, η ωρίμανση της επιστημονικής κοινότητας της ΔΦΕ αναζητεί την κατάλληλη διδακτική προσέγγιση, για το συγκεκριμένο περιεχόμενο που πρόκειται να διδαχτεί.

Στο επίπεδο της εκπαιδευτικής πράξης, η Ελληνική περίπτωση, δείχνει να προσπαθεί να ενσωματώσει ορισμένες από τις προηγούμενες καινοτομίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και σχολικών βιβλίων και τη δημιουργία σημαντικών εργαστηριακών υποδομών ιδιαίτερα στα Λύκεια. Στο επίπεδο της διδασκαλίας, αν και γίνεται προσπάθεια για πειράματα και πιο ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις, δεν φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά η παραδοσιακή διδασκαλία, λόγω και της περιορισμένης (μετ)εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών."

Μετά αρχίζω να διαβάζω περιλήψεις:

"Συγκριτική μελέτη της αποτελεσματικότητας του Πειραματισμού σε Πραγματικό ή Εικονικό Εργαστήριο ως προς την Επίτευξη Εννοιολογικής Κατανόησης στη Φυσική"

"Μελέτη της μετάβασης σε διαφορετικές αναπαραστάσεις μεταβαλλόμενης κίνησης με την εφαρμογή μαθηματικών εννοιών"

"Μια δραστηριότητα βασιζόμενη σε σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για μια εποικοδομιστική προσέγγιση του ηλεκτρομαγνητισμού"

"Ανάπτυξη πειραματικών δεξιοτήτων μέσα από ένα εικονικό περιβάλλον στην περιοχή των θερμικών φαινομένων"

κλπ, κλπ.

Αφού διάβασα αρκετές, ενδιαφέρουσες από καθαρά επιστημονική άποψη, ζήλεψα. Και, λέω με το νου μου: Τι άραγε έκανα σήμερα; Σε ποιόν και γιατί ήμουν ωφέλιμος; Προώθησα τίποτε; Αντιστάθηκα στην "εντροπική υποβάθμιση" που με οδηγεί η καριέρα μου ως εκπαιδευτικού μέχρι τώρα; Ήμουν χρήσιμος σε κανέναν στη δουλειά μου;

Κι απ' την άλλη:

Τι σχέση έχουν όλ' αυτά με την σχολική "ζούγκλα" που ζούμε καθημερινά; Πόσο κοντά είναι στην ελληνική σχολική πραγματικότητα; Τι σκοπούς εξυπηρετούν τέτοια συνέδρια πέραν των διακηρυγμένων; Αξίζει τον κόπο και το χρήμα τους, όταν το γκρίζο σχολικό τοπίο που περιέγραψα προηγούμενα είναι η ωμή πραγματικότητα και δεν βλέπω ορατό φως στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον; Ποιά η αλληλεπίδραση εκπαιδευτικής έρευνας και σχολείου, ειδικά στη χώρα μας; Και αν δεν υπάρχει, τότε τι σκ... σχολείο είν' αυτό που έχουμε; Γιατί, τέλος πάντων, "υπάρχουμε" σαν εκπαιδευτικοί και γιατί μας πληρώνουν ή τουλάχιστον καμώνονται πως μας πληρώνουν;

Αν εσείς έχετε λύσει αυτές τις απορίες, πέστε μου και μένα τη λύση, μπας και σωθώ από την καθημερινή σχιζοφρένεια που με ζώνει...

Επερώτηση βουλευτή για τις αμοιβές των ΚΣΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Πρωτοφανής καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων σε εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της πράξης "Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών ".


Oι Επιμορφωτές -στην πλειοψηφία τους καθηγητές Πληροφορικής, αλλά και οι Διευθυντές σχολείων και οι Καταχωριστές στοιχείων που έχουν εργαστεί στα Δημόσια Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.), για τις ανάγκες της επιμόρφωσης των χιλιάδων καθηγητών και δασκάλων στις Νέες Τεχνολογίες, παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2006!
Αρχικά το πρόβλημα, όπως παρουσιάστηκε από πλευράς της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠ.Ε.Π.Θ., ήταν ότι σύμφωνα με τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν.3205/2003), προβλεπόταν πρόσθετη αμοιβή μέσω μόνο για όσους δημόσιους υπαλλήλους παρέχουν έργο στο πλαίσιο συλλογικού οργάνου, ενώ δεν δινόταν η δυνατότητα πρόσθετης αμοιβής σε όσους εκτελούν «κατά μόνας» εργασία πέρα από τα συνήθη καθήκοντα.
Αν και υπήρχε το πρόβλημα αυτό λόγω της διάταξης του παραπάνω νόμου, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Πράξης, απασχολήθηκαν από τον Μάιο 2006 έως και 30-6-2008 εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης, ως επιμορφωτές ή συντονιστές ή καταχωριστές δημοσίων Κ.Σ.Ε. κατόπιν εντολής του ΥΠ.Ε.Π.Θ.. Μάλιστα ενώ οι υπεύθυνοι του έργου γνώριζαν το πρόβλημα για τις αμοιβές του 2006 δεν ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν το 2008.
Για την επίλυση του προβλήματος έγινε σχετική νομοθετική ρύθμιση (νόμος 3748/2009, άρθρο 21, ΦΕΚ Τ.Α’ 29/19-02-2009) και οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί περίμεναν σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Ε.Υ.Ε. (Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων Υπ.Ε.Π.Θ.), το Υπ.Ε.Π.Θ. να προβεί στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στους ανωτέρω δικαιούχους βάσει των διατάξεων του νόμου.
Από καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το νομικό τμήμα της Ε.Υ.Ε. αποφάνθηκε ότι η ως άνω νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε έχει αναδρομική ισχύ ενός μόνο έτους και επομένως υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα του 2006 και με τα χρήματα της 1ης περιόδου (Φεβρουάριος-Απρίλιος) του 2008. Δηλαδή μπορούν να καταβληθούν μόνο τα χρήματα για τα προγράμματα Απρίλιος - Ιούνιος 2008. Επίσης, το ίδιο νομικό τμήμα ισχυρίζεται ότι για να λυθεί το ζήτημα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο Μάιο νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει αναδρομική ισχύ τουλάχιστον 3 ετών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε και πως θα γίνει η καταβολή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στο πλαίσιο της πράξης "Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση ".;
2) Γιατί η όποια αναγκαία νομοθετική ρύθμιση δεν ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο;


Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης

Αναδημοσίευση από το blog:

Υ.Γ. Τι να συμπεράνω για τα δικά μας πάθη ή παθήματα; Να πούμε οτι είμαστε τυχεροί; Να πούμε οτι ευτυχώς δεν εργαστήκαμε πριν από τον Απρίλιο; Εμείς, έχει κανείς εικόνα πού βρισκόμαστε και τι μας περιμένει; Εμείς, τι κάνουμε τώρα;

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Μας δουλεύουν

Μας δουλεύουν σίγουρα αλλά γιατί νομίζουν ότι τους πιστεύουμε;


Krisi
View more presentations from remen.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Πλήρης διαχείριση τάξης on-line!

Τελειώνει η χρονιά αργά-αργά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ:
Κάπου το είχα δει ότι το κάνουν στην Φιλανδία, ναι.., στο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσίμα: Ο μαθητής μπαίνει με το laptop του με έναν κωδικό και βλέπει τις επιδόσεις του. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι γονείς βέβαια, προχωρημένα πράγματα για μας εδώ κάτω, αλλά γιατί να μην το ψάξω; Αναζητώντας στο Google: "grade book on-line" βρήκα ένα σωρό απαντήσεις. Οι περισσότερες αναφέρονται σε λογισμικό που κατεβάζεις και μάλιστα το πληρώνεις, όχι πολύ πάντως. Επειδή μου αρέσει το τσάμπα, κοίταξα για τσάμπα. Λοιπόν υπάρχει και τέτοιο. Προς το παρόν βρήκα δύο: Το Engrade: Εχει όμορφο περιβάλλον κατ' αρχήν. Μπορείς να γραφτείς σαν σχολείο, σαν διδάσκων ή σαν μαθητής τελικά χωρίς πολλές διαδικασίες. Μπορείς να ορίσεις ημερολόγιο αξιολογήσεων (προφανώς γραπτών). Ορίζεις το μάθημά σου (class). Περνάς επίσης την κλίμακα που θέλεις να έχει η βαθμολογία σου. Σε κάθε μαθητή ορίζεις ένα username του τύπου "engrade-Διδάσκων-xxxxxxx", όπου xxxxxxx ο κωδικός που του έχεις δώσει. Κάθε μαθητής κάνει εγγραφή με το username του έχεις δώσει. Αφού το κάνει μπορεί να επιλέξει το μάθημα και το βαθμό που θέλει να δει. Προηγουμένως ο διδάσκων έχει φυσικά περάσει όλα τα ονόματα και τους κωδικούς και τους βαθμούς της αξιολόγησης. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο κηδεμόνας επίσης. Ακόμη έχει και απουσιολόγιο! Φυσικά όλ' αυτά στα Αγγλικά, από Αμερική γαρ.
Δεύτερο τσάμπα που βρήκα: Λέγεται "Grade Connect". Λέει ότι έχει κατασκευαστεί ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Πράγματι έτσι είναι. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα πλήρες μάθημα, όπως στο γνωστό η-τάξη. Κι ακόμα πιο πέρα... Για να γίνεις δεκτός πρέπει να στείλεις με fax τα στοιχεία του σχολείου σου. Σου στέλνει έναν κωδικό για το σχολείο σου με το οποίον μπορείς να κάνεις εγγραφή σαν εκπαιδευτικός. Αντίθετα με το προηγούμενο οι μαθητές πρέπει να κάνουν εγγραφή στο μάθημά σου, όχι ο δάσκαλος (Μάλλον πιο "φιλελεύθερο" το βλέπω). Αν κάνουν τέτοιου είδους εγγραφή, μπορούν να βλέπουν τους βαθμούς τους με το e-mail τους. Περιέχει 3 ειδών αξιολογήσεις: Ατομικές Σταθμισμένες, Κατά κατηγορία σταθμισμένες και απευθείας. Μπορείς να συνδέσεις ακόμη τους βαθμούς σου με το Excel. Κι αυτό έχει απουσιολόγιο. Επίσης, αρκετά σπουδαίο, ειδικά την αρχή της χρονιάς: Μπορείς να φτιάξεις διάγραμμα της τάξης σου και να το τυπώσεις, αν θέλεις. Και για να καλύψω τις ερωτήσεις των δασκάλων του Δημοτικού. Λέει πως έχει και ένα τμήμα που αφορά αυτά τα σχολεία. Όσον αφορά την εχεμύθεια και αξιοπιστία: Διατείνεται ότι χρησιμοποιεί προχωρημένο σύστημα κωδικοποίησης, όπως οι πιστωτικές κάρτες, ας πούμε. Δυστυχώς έχει διαφημίσεις. Αν θέλεις, πληρώνεις και φεύγουν. Αν θέλετε ένα demo ιδού.
Δεν γνωρίζω τι υπάρχει στην ελληνική αγορά. Εκτός από το προαναφερθέν του ΠΣΔ, δεν έχω δει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης τάξης και μάλιστα στο τσάμπα. Κι αν θέλεις το προχωράς και πιο πολύ, με συνδέσμους σε blog, σε δίκτυο, σε ιστοσελίδα. Είπαμε: δεν είμαστε ώριμοι ακόμα... Ας το ξεκινήσουμε από τη νέα χρονιά σιγά-σιγά, δεν βλάφτει να μπαίνεις με το laptop στην τάξη και να ξέρεις τι σου γίνεται, ειδικά τους πρώτους μήνες. Αν έχεις laptop βέβαια... Σαν αυτούς που (δεν) μας δώσανε. Όταν κάναμε επιμόρφωση:-(... Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, τι να λέμε τώρα.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Είδατε που σας τα 'λεγα...Ex Orientis..

Από την Ινδία, παρακαλώ. Αν δεν έχεις δάσκαλο, βρες τον. Τι σκεφτηκαν οι άνθρωποι: Να κάνουν ένα σύστημα ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ (synchronous) Εκπαίδευσης, όχι πια Ασύγχρονης Εκπαίδευσης τύπου Moodle, Blackboard κλπ. Φτιάξανε ένα σύστημα σε Flash, στο οποίο μπορείς να στήσεις μια ωριαία διδασκαλία με audio και video, να κάνεις και online τεστ, να έχεις τα εργαλεία ενός επεξεργαστή κειμένου (με ενσωματωμένο Equation Editor), γραφικά κλπ, αλλά και να εισάγεις ένα αρχείο pdf ή Powerpoint ή Word και να ηχογραφήσεις ένα μάθημα με τους μαθητές σου online, εφόσον τους προσκαλέσεις, να υπάρχει ανατροφοδότηση και άλλα πολλά ωραία, όπως να προγραμματίσεις το μάθημά σου και να το ενσωματώσεις σε ένα Blog, Ιστοσελίδα ή Δίκτυο ή στο Moodle. Το θαύμα αυτό κυκλοφορεί σε beta ακόμα, αλλά δουλεύει, το δοκίμασα. Λεγεται: WiZiQ
Δείτε μερικά δείγματα:
Από τα Μαθηματικά:
Μάθημα: Συναρτήσεις.




Από τη Γεωγραφία:
Μάθημα: Οι έρημοι της Γης


Δείτε και τα tutorial:




Το μόνο κακό είναι οτι στο δίνει δωρεάν για 30 μέρες. Μετά πρέπει να πληρώσεις κάπου 50 δολάρια το χρόνο. Αλλά πού θα πάει, θα υπάρξουν και ανταγωνιστές, οπότε, μάλλον προς το τσάμπα το βλέπω να καταλήγει (με κάποιες διαφημίσεις βεβαίως, τι να κάνουμε, καπιταλιστική οικονομία έχουμε).

Και μετά, πώς να μην σκεφτείς οτι το μέλλον ανήκει σε τέτοιες χώρες;

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

"Αστεροσκοπείο Ζαγορίου" - στους Φραγκάδες Ιωαννίνων

Στα τέλη του 2004, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τίτλο: Αστεροσκοπείο Ζαγορίου, με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Φραγκάδων του Δήμου Τύμφης Ζαγορίου. Σκοπός του αστεροσκοπείου είναι η διάδοση της αστρονομίας, η δημιουργία λαϊκού αστεροσκοπείου στο Ζαγόρι και η εκτέλεση διαφόρων αστρονομικών παρατηρήσεων.


Το διοικητικό συμβούλιο του αστεροσκοπείου αποτελείται από τους τρεις ιδρυτές του: Νίκο Ματσόπουλο, Κ. Σακκά, Χάρη Καμπάνη και δύο εκπροσώπους του Δήμου Τύμφης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ . Ν. Ματσόπουλος.


Το αστεροσκοπείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ θα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για ερασιτέχνες αστρονόμους, φοιτητές και μαθητές, καθώς και εισαγωγικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Επίσης στοχεύει στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.


Οι εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου περιλαμβάνουν ένα πετρόκτιστο κτίριο εμβαδού 90 τ.μ. στην κεντρική πλατεία του ΔΔ Φραγκάδων, όπου στεγάζει μία πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων, υπολογιστικά συστήματα, βιβλιοθήκη, καθώς και μία έκταση 2000 τ.μ. σε υψόμετρο 960 μέτρων, όπου είναι εγκατεστημένα διάφορα οπτικά τηλεσκόπια, συνολικά 8 στον αριθμό: Ένα ισημερινό Cassegrain 14, Δύο Meade LX2000 10 και 12, ένα computerized dobsonian 16, δύο νευτώνια 8 και 6, ένα αχρωματικό διοπτρικό 5 και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο 3. Ακόμα υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός αποτελούμενος από φωτογραφικές μηχανές, ccd αισθητήρες, καταγραφικά και ηλεκτρικό φωτόμετρο. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ένας πλήρης αυτοματοποιημένος μετεωρολογικός σταθμός.


Το αστεροσκοπείο άρχισε τη λειτουργία του το 2006.

Αναδημοσίευση από την astronomia.gr

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τις ώρες και μέρες λειτουργίας του, ελπίζω ο Δήμος Τύμφης να φροντίσει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση και να είναι ανοιχτο καθε μέρα, ειδικά τώρα, που έρχεται το καλοκαίρι και ο έναστρος ουρανός είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη εποχή.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ex Orientis, Lux...

Δεν πρόκειται για θρησκευτικό φώς, αλλά για επιστημονικό. Μαζί με την τέχνη πώς να γίνεις εκατομμυριούχος (Slumdog Millionaire...), από την Ινδία με αγάπη. Κάποτε τη γνωρίζαμε σαν χώρα με ανείπωτη φτώχεια, μια "Γη Ποτισμένη με Ιδρώτα" και στην δεκαετία του '60 μας έδινε λαϊκά τραγούδια για τον Καζαντζίδη: Μαντουβάλα, Τσιγκουάλα κλπ. Τώρα; Αν και η φτώχεια είναι πράγματι ακόμα Slum doggy, έχει να επιδείξει λαμπρή επιστήμη και τεχνολογία. Και με το πρόγραμμα NPTEL (National Programme on Technology Enhanced Learning) δίνει τη γνώση στο λαό. Μια θαυμάσια σειρά διαλέξεων από τους καλλίτερους καθηγητές 7 Ινστιτούτων Τεχνολογίας και ενός Ινστιτούτου Επιστημών της χώρας ανοίγει μέσα από το δημοφιλές YouTube γνώση Πανεπιστημιακού Επιπέδου στην Lingua Franca της σήμερον, στα Αγγλικά, απίστευτη ποσότητα γνώσης. Ποιός είπε οτι για Πανεπιστημιακές γνώσεις πρέπει να περάσεις Πανελλήνιες, δεν υπάρχουν φραγμοί σήμερα. Και η συζήτηση ανούσια. Ανοίξτε το http://www.youtube.com/iit και μάθετε ό,τι σας αρέσει. Το ίδιο έκανε και το ΜΙΤ με τις διαλέξεις του. Θα τολμήσουν και οι δικοί μας εδώ ή θα ψάχνουν ακόμα "το φύλο των αγγέλων";
Υ.Γ. Για να μην αδικώ, ο καθ. Γιώργος Γραμματικάκις έδωσε μια διάλεξή του στο sch.gr. Δείτε τη: http://vod.sch.gr/video/view/722.html . Πραγματικά συναρπαστικός ομιλητής, αν και η υποδομή για την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση υποτυπώδης. Δυστυχώς δεν έχουμε λεφτά για τέτοια:-( Εχουμε όμως για Eurovision, ε; Σάκηηηη.....!!!!. Όχι, δεν μου φταίει το παιδί, μια χαρά επαγγελματίας είναι, οι άλλοι όμως;)

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Είμαι κορόιδο και μου αξίζει

Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω το μικρό μπουκάλι νερό 50 λεπτά (τόσο κάνει και το μισό λίτρο βενζίνη) ενώ αγοράζεται 5-7 λεπτά (περίπου1000% αισχροκέρδεια). Από 50 δραχμές (17 λεπτά) αυξήθηκε στις 170 δραχμές (50 λεπτά) με την αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ και δεν πήρα χαμπάρι.
Είμαι κορόιδο γιατί. ενώ οι χώροι άθλησης θα έπρεπε να μου παρέχονται δωρεάν από το δήμο, δέχομαι να πληρώνω από 6 έως 12 ευρώ για να παίξω μία ώρα ποδόσφαιρο (από 80 έως 120 ευρώ ανά ώρα) στα περίφημα 5Χ5 όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για προθέρμανση και η .κατάσταση του τάπητα είναι κατά κανόνα άθλια. Τουλάχιστον τα 5Χ5 έχουν κάνει πλούσιους και τους φυσιοθεραπευτές καθώς οι μισοί και πλέον πελάτες τους προέρχονται από εκεί (διαστρέμματα, ρήξη χιαστού, κάκωση μηνίσκου κλπ, εξαιτίας της ακαταλληλότητα ς του χλοοτάπητα).
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω τον καφέ 3 και 4 ευρώ ενώ το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά (αισχροκέρδεια μέχρι και 2000 %) Κόβεται περίπου μία απόδειξη ανά τρεις καφέδες και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι θεωρούν αυτονόητη τη συναίνεσή μας στη μη παροχή αποδείξεων σαν να κερδίζουμε κι εμείς από αυτή την ιστορία.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω το ποτό 6, 7, 8 ευρώ και βάλε, όσο περίπου κάνει το μπουκάλι στη χονδρική (1 μπουκάλι = 10-12 ποτά, αισχροκέρδεια από 500 % και πάνω). Και φυσικά πολύ συχνά τα ποτά είναι μπόμπες, σχεδόν ποτέ δεν κόβονται αποδείξεις και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι. Σε όλη την Ευρώπη η μπύρα κοστίζει 1 με 1,5 ευρώ και το ποτό 3 με 4. Εδώ το σαπουνόνερο που μας πουλάνε για μπύρα κοστίζει 5 με 6 ευρώ και η μπόμπα 7 με 8 (στα 8 ευρώ πωλείται συνήθως η σπέσιαλ μπόμπα). Και τα ενοίκια; Και η προστασία; Τα πρόστιμα; Αν δεν έβγαζε τέτοιο υπερκέρδος δε θα ήταν τόσο ψηλά τα ενοίκια, δε θα έρχονταν οι μπράβοι για προστασία, δε θα τους έριχναν απανωτά πρόστιμα από τους δήμους για να πάρουν κι αυτοί τη μίζα τους. Αλλά εγώ το κορόιδο φταίω που τα πληρώνω...
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι έτσι είναι τα πράγματα και τι να κάνουμε. (Ποιον βολεύει άραγε αυτή η νοοτροπία? ).
Είμαι κορόιδο γιατί. δικαιούμαι δωρεάν παιδεία αλλά μετά το σχολείο αν δεν πάω στο φροντιστήριο δεν έχω ελπίδα να περάσω στο πανεπιστήμιο. Κοινώς, είμαι όλη την ημέρα στις αίθουσες για να μου διδάξουν αυτά που θα 'πρεπε να μου διδάσκουν σε μισή μέρα.. Φυσικά με το αζημίωτο.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω διόδια για δρόμους που ευθύνονται για χιλιάδες ατυχήματα και εκατοντάδες νεκρούς.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω τους φόρους μου κανονικά ενώ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ!!!. Μάλιστα μας έχουν πείσει ότι αυτός που φοροδιαφεύγει (δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει φόρους με διάφορα λογιστικά κόλπα, κ.ο.κ.) είναι μάγκας, καθιστώντας μας συνένοχους σε μια πρακτική που ωφελεί μόνο τους πολύ (αλλά πολύ) πλούσιους.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να με βομβαρδίζουν με παραπλανητικά γκάλοπ του τύπου: Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό τον τάδε ή τον τάδε... Δηλαδή αν μας ρωτούσαν "Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Χίτλερ ή τον Μάο;", τα αποτελέσματα θα έδειχναν ότι οι μισοί Έλληνες είναι ναζιστές και οι άλλοι μισοί μαοϊστές.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι την πλύση εγκεφάλου από διάφορους βαλτούς (όπως Τράγκας, Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου και λοιποί πανελίστες) οι οποίοι δήθεν παίρνουν το μέρος του κόσμου αλλά τελικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπονομεύουν πάντα κάθε συλλογική κίνηση αντίδρασης (οι διαδηλωτές που κλείνουν τους δρόμους και ταλαιπωρούν τον κόσμο, οι σκουπιδιάρηδες που παίζουν με την υγεία μας, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, κ.ο.κ.) και οι οποίοι σε όλα τα σκάνδαλα που γίνονται τόσα χρόνια είναι οι πρώτοι που βγαίνουν και λένε ότι "δε θα βγάλουμε άκρη". Αυτή είναι η δουλειά τους και την κάνουν πολύ καλά και όταν στήνουν φαγοπότια όλοι μαζί και γλεντάνε, μας χλευάζουν και μας αποκαλούν κορόιδα. Και έχουν δίκιο...
Είμαι κορόιδο γιατί. ενώ τόσα χρόνια το πρόβλημα με τα βιβλία του δημοτικού είναι ότι έχουν αντικατασταθεί με κακογραμμένα χαμηλότερου επιπέδου βιβλία, με παραπλανούσαν τόσο καιρό προκαλώντας σάλο με το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού για να συγκαλύψουν την οργανωμένη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είμαι κορόιδο γιατί. στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου (όπου το σκάνδαλο ήταν ότι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και της γυναίκας του ήταν διεφθαρμένος) με έπεισαν ότι το σκάνδαλο ήταν τι ανωμαλία έκρυβε το περιβόητο DVD.
Είμαι κορόιδο γιατί. στο σκάνδαλο με τις παράνομες απαλλαγές με έπεισαν ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι αυτή που έβαλε την υπόθεση στο αρχείο (για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των γιων βουλευτών, υπουργών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και λοιπών φραγκάτων που με ταρίφα περίπου 20.000 ευρώ εξαγόρασαν τη στρατιωτική τους θητεία). Κι εμείς τα κορόιδα στέλνουμε τα παιδιά μας στα σύνορα να ταλαιπωρούνται και να τινάζουν τα μυαλά τους στον αέρα για να προστατέψουμε τελικά τα συμφέροντα όλων αυτών που πατρίδα τους είναι μόνο το χρήμα.
Είμαι κορόιδο γιατί. με έπεισαν ότι για να γίνει το παιδί μου καλύτερος μαθητής πρέπει να δίνει περισσότερες εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Φορτώνοντας με άγχος, πίεση και άσκοπη αποστήθιση τους μαθητές εναρμονίζουμε το σχολικό μας σύστημα με αυτό των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας όπου τα παιδιά όταν τελειώνουν το σχολείο δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα. (Στις ΗΠΑ μάλιστα αυξάνεται η τάση να μη στέλνουν οi γονείς τα παιδιά στο σχολείο και να τους κάνουν οι ίδιοι μάθημα στο σπίτι γιατί θεωρούν ότι το επίπεδο στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό).
Είμαι κορόιδο γιατί. δίνω εξετάσεις στο Γυμνάσιο για να πάω στο Λύκειο (φροντιστήρια), στο Λύκειο για να περάσω στο Πανεπιστήμιο (εκεί να δεις φροντιστήρια), στο Πανεπιστήμιο για να πάρω πτυχίο (μέχρι πρότινος δωρεάν, με τον νόμο πλαίσιο θα τα σκάμε χοντρά), μετά δίνω εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να διοριστώ (άντε πάλι φροντιστήριο). Κοινώς προσπαθώ συνέχεια να αποδείξω στους δασκάλους μου κατά πόσον αυτοί είναι καλοί δάσκαλοι.
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι οι αιώνιοι φοιτητές επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια ενώ στην πραγματικότητα αυτοί χάνουν όλα τους τα προνόμια μετά από περίπου 6 χρόνια φοίτησης (δηλαδή δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και πάσο) και δεν είναι παρά ένας αριθμός σε έναν κατάλογο. Στην ουσία θέλουν μελλοντικά να έχουν τη δυνατότητα να αποβάλλουν από τις σχολές φοιτητές που δεν είναι αρκετά υπάκουοι, που αντιδρούν απέναντι σε συμφέροντα, που ανήκουν σε παρατάξεις που δρουν αντίθετα προς τις βλέψεις καθηγητών κλπ, δηλαδή να καταργήσουν το πολιτικό και ιδεολογικό άσυλο των σπουδαστών και το δικαίωμά τους να εκφράζονται και να πολιτεύονται ελεύθερα. Κοινώς θέλουν να καταλύσουν το φοιτητικό κίνημα που στην Ελλάδα και παγκοσμίως φαίνεται να είναι το μοναδικό κίνημα ικανό να ανατρέψει δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα
Είμαι κορόιδο γιατί. οι εθνοπροδότες που με κυβερνούν τόσα χρόνια όχι μόνο υποβαθμίζουν συστηματικά το επίπεδο της παιδείας μου (ξεκινώντας με το νόμο Αρσένη, συνεχίζοντας με τα απαράδεκτα βιβλία του δημοτικού και ολοκληρώνοντας το σχέδιο με την αναθεώρηση του Άρθρου 16) αλλά με έχουν πείσει κιόλας ότι όλα αυτά γίνονται για την αναβάθμιση της παιδείας. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά γίνονται για την υποβάθμιση της παιδείας και τη δημιουργία μιας άβουλης μάζας που ξέρει μόνο να αποστηθίζει και δεν προλαβαίνει να σκεφτεί και κατά συνέπεια να αντιδράσει όταν πλήττονται τα δικαιώματά της. Όλα αυτά γίνονται για την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία (αν πέσει το επίπεδο των δημόσιων πανεπιστημίων τότε θα γίνουν ανταγωνιστικά τα ιδιωτικά κολέγια). Και τέλος, όλα αυτά γίνονται για την κατάλυση του φοιτητικού κινήματος (πλήττοντας αιώνιους φοιτητές και άσυλο), του μόνου ικανού να ανατρέψει δικτατορίες όπως αυτή των συνταγματαρχών που καθώς φαίνεται μάλλον δεν έφυγε ποτέ...
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει, μέσα από χρόνια προπαγάνδα, ότι ο συνδικαλισμός (δηλαδή το μοναδικό μέσο των εργαζομένων να προστατεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους) είναι κακό πράγμα και ότι οι συνδικαλιστές (δηλαδή αυτοί που έχουν εκλεγεί από τους συναδέλφους τους για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους) είναι όλοι διεφθαρμένοι και αναξιόπιστοι. Λογικό πάντως να μας παρουσιάζουν έτσι τα πράγματα αφού κανένα αφεντικό δε θέλει να βλέπει ενωμένους τους υπαλλήλους του γιατί αν του ζητήσουν τα αυτονόητα (δηλαδή ασφάλιση, επιδόματα, οκτάωρο, υπερωρίες) δε θα μπορέσει να κτίσει την αυθαίρετη βίλα του ούτε να πάρει το κότερο που έχει βάλει στο μάτι.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω πανάκριβα το Ίντερνετ τη στιγμή που εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη (ακόμη και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ) το Ίντερνετ είναι δωρεάν για όλους και χρεώνονται μόνο οι συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων.
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι υπάρχει συναίνεση του κόσμου για την παρούσα κατάσταση. Κανείς δε μου λέει ότι γίνονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις διαδηλώσεις την εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας και όταν γίνονται απεργίες κανείς σχεδόν δεν αναφέρει τις διεκδικήσεις των απεργών παρά μόνο την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η απεργία. Η αποσιώπηση των διαδηλώσεων και η συγκάλυψη των αιτημάτων των απεργών αποκαλύπτει τον ρόλο ΟΛΩΝ των ΜΜΕ στο πολιτικό παιχνίδι και το μερίδιο της ευθύνης τους για τα προβλήματα του κόσμου σε αυτό τον τόπο.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι αδιαμαρτύρητα να αισχροκερδούν οι βενζινοπώλες και το κράτος εις βάρος μου. Όλο το 2008 που ανέβαινε η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως η Ευρωπαϊκή Ένωση ρύθμιζε το ευρώ ώστε να μην επηρεάζεται από την κρίση και η τιμή του πετρελαίου στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη παρέμενε σταθερή. Μόνο στην Ελλάδα αυξανόταν η τιμή του ενώ συνεχίζουμε να πληρώνουμε χρυσάφι το πετρέλαιο ακόμα και τώρα που η τιμή του βαρελιού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κι εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε τη βενζίνη 1 ευρώ το λίτρο).
Είμαι κορόιδο γιατί. όταν καιγόταν όλη η Ελλάδα από τους συνήθεις θερινούς εμπρησμούς των καταπατητών δασικών εκτάσεων με έπεισαν ότι τις φωτιές τις έβαλαν κάποιοι άρρωστοι πυρομανείς, κάποιος ασύμμετρος εχθρός, μέχρι και οι γνωστοί-άγνωστοι των Εξαρχείων.. Ούτε ένα χρόνο μετά γίνεται καταπάτηση των καμένων εκτάσεων τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Πάρνηθα από αυτούς που όλοι υποψιαζόμασταν ότι κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς. (Τουριστικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο, το εξ αρχής παράνομο καζίνο στην Πάρνηθα επεκτείνεται, βίλες κτίζονται στην Πάρνηθα στη μέση του δάσους). Οι επιτροπές κατοίκων για την προστασία της Πάρνηθας που ανέβηκαν να διανυκτερεύσουν για να εμποδίσουν τις εργασίες σε εργοτάξια που χτίζουν βίλες σε προστατευμένες περιοχές βρήκαν απέναντί τους κλούβες των ΜΑΤ... Ποιος να 'στειλε άραγε τα ΜΑΤ; Ο άρρωστος πυρομανής, η> ασύμμετρη απειλή, ή κάποιος μπαχαλάκιας των Εξαρχείων; Εγώ αν και κορόιδο θα υποθέσω ότι τους έστειλε ο ιδιοκτήτης της βίλας.
Είμαι κορόιδο γιατί. νομίζω ότι αυτοί που μετακινούνται με ελικόπτερα και ιδιωτικά τζετ νοιάζονται για την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους...
Είμαι κορόιδο γιατί. νομίζω ότι αυτοί που στέλνουν τα δικά τους παιδιά στα ιδιωτικά νοιάζονται για την κατάντια των δημόσιων σχολείων.
Είμαι κορόιδο γιατί. πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα ολιγοπώλια (καρτέλ) που μαστίζουν την οικονομία μας και πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Καρτέλ στο γάλα, καρτέλ στη βενζίνη, καρτέλ στα φρούτα, καρτέλ παντού. Τα αρχικά πρόστιμα μειώνονται συνήθως, οι τιμές παραμένουν υψηλές, ενώ στην πράξη δεν επιστρέφονται στους καταναλωτές τα χρήματα που έχουν χάσει (π.χ. με μια παρατεταμένη μείωση της τιμής του προϊόντος ώστε να αντισταθμιστού ν οι απώλειες που προκλήθηκαν).
Και ο κατάλογος αυτός μπορεί να συνεχίζεται για πάντα...
Aστε μωρέ, μήπως είμαι κορόιδο γιατί?.Μ0Υ ΑΞΙΖΕΙ?!?"

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Voicethread: Ενα θαυμάσιο εργαλείο

Οι φιλόλογοι θα πετάξουν τη σκούφια τους με τα πολυτροπικά τους κείμενα. Λίγη φαντασία, και σπάνε οι τοίχοι της τάξης σου. Το μόνο κακό είναι οτι δεν είναι τσάμπα. Σου δίνει μόνο 75 ΜΒ free:-( Ψάξτε το λίγο. Εγώ σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να το χρησιμοποιούσα στις Φυσικές Επιστήμες. Αλλά, μαζί με ένα δίκτυο όπως το ning, κάνεις θαύματα.

"To post or not to post, that is the question"

Μεταφράζω (όσο μπορώ καλύτερα) μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του blog "A difference":

"Ένας μαθητής μου ήλθε στην τάξη σήμερα και ήθελε να μοιραστεί ένα αστείο βίντεο με τους συμμαθητές του. Το είχα δει ήδη και γέλασα επίσης. Αρχικά. Μετά άρχισα να σκέφτομαι.


Αυτό το βίντεο εξαπλώθηκε σαν ιός. Πάνω από 15 εκατομμύρια επισκέψεις μέχρι σήμερα.
Κάνοντας αναζήτηση στο Youtube για το David After Dentist βρήκα πάνω από 1800 αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις συνήθειες του YouTube, στο βίντεο αυτό έγινε remix και παρωδία. Μπορείς ακόμη να βρεις ότι, εφόσον το βιντεο διαδόθηκε, υπάρχει ένα blog που μαζεύει όλα αυτά τα παρόμοια βίντεο που έγιναν διάσημα, με remix, παρωδία, ένα κατάστημα Amazon, διάφοροι τρόποι να κερδίσει κανείς λεφτά από ένα βίντεο ενός 7/χρονου αγοριού, που πήγε στον οδοντίατρο, πήρε νάρκωση και χρειάστηκε κάποιος χρόνος να ανακτήσει τις αισθήσεις του.
Διερωτώμαι τι θα αισθάνεται ο μικρός David για όλ’ αυτά μετά από πέντε χρόνια. Όταν πάει στο Γυμνάσιο. Όταν θα παλεύει να βρει την ταυτότητα του και "προσαρμοστεί", πώς θα αισθάνεται αν (όταν;) αυτό το βίντεο το ανακαλύψει κάποιος και διαδοθεί σε όλο το σχολείο;
Αναρωτιέμαι αν οι γονείς του David έχουν σκεφτεί καθόλου τις μελλοντικές συνέπειες σ’ αυτόν. Από την μεριά του μελλοντικού David.
Εχει γίνει πια κλισέ: Το Ιντερνετ αλλάζει τα πάντα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την αντίληψη του χρόνου. Νομίζω ότι είναι πολύ σπουδαίο να το καταλάβουμε. Τα ψηφιακά ίχνη διαρκούν μια ζωή.
Συνήθως τα παιδιά κάνουν ανόητα πράγματα που ξεχνιούνται εύκολα. Το Ιντερνέτ έχει καλύτερη μνήμη. Νομίζω ότι τα παιδιά σήμερα χρειάζεται να μάθουν όχι μόνο «να σκέφτονται πριν δημοσιεύσουν κάτι», αλλά και να σκεφτούν όλες τις μελλοντικές συνέπειες αυτών που δημοσιεύουν."


Υ.Γ. Είναι γνωστή η συνήθεια των μικρών να ξεκαρδίζονται στα γέλια από "παθήματα" συνανθρώπων μας ή ακόμα και ζώων, που αναρτώνται στο YouTube. Μου φαίνεται οτι "υποκαθιστούν" τη συνήθεια να κοροϊδεύουν τον τρελό του χωριού. Μόνο που το χωριό είναι παγκόσμιο. Και γιαυτό και η συνήθεια πιο επικίνδυνη.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Τι να σκεφτείς;

Τα λόγια του Γιώργου Χειμωνά μου ήρθαν στο νου, σαν άκουσα τα νέα του μακελειού στο σχολείο της Γερμανίας:
«Έληξε η αμφισβήτηση. Αποφανατίσθηκαν οι επαναστάσεις. Καταγγέλθηκε η απάτη κάθε «πρωτοπορίας». Μια οργιαστική Σιγή εβλάστησε σε όλες τις ρωγμές. Κοιτάξτε αυτούς τους νεαρούς των δεκαπέντε-δεκαεφτά χρονών. Κοιτάξτε τους καλά. Προσέξτε την Κατήφειά τους. Την νευρική τους απάθεια, την σιωπή τους, την δύσαρθρη ομιλία τους, την δύσθυμη σκληρότητά τους. Προσέξτε πόσο Ακίνητος είναι αυτός ο Νέος Άνθρωπος. Πόσον Αμίλητο Φόνο κουβαλάει μέσα του. Κι αν ακόμα δεν είναι αυτοί ο Συναγερμός, θα έρθουν παιδιά και έφηβοι που θα είναι προορισμένοι για τον Νέο Λόγο. Απλά, για τον Λόγο. Για λέξεις που ποτέ δεν διαπράχθηκαν, για νοήματα που ποτέ δεν ορθολογήθηκαν, για εικόνες που ποτέ δεν μιλήθηκαν.
Φοβηθείτε τους.»

Ο Γ. Βέλτσος, αναφέροντας αυτούς τους στίχους, πιστεύει οτι έληξε αυτή η περίοδος, μετά το Δεκέμβρη. Το έλεγε στην τηλεόραση της ΕΡΤ πριν λίγες μέρες στην Εύη Κυριακοπούλου. Εγώ νομίζω οτι ακόμα τη ζούμε, μπορεί όχι εδώ, μπορεί, ίσως, αλλού όμως;

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κι όμως "ξεχνώ"...



Με τον τίτλο "Δεν ξεχνώ" και με λεζάντα "Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι" ο Γιάννης Σαλονικίδης στο blog του. Αν δεν ήταν η φράση παρμένη από την τραγικότερη στιγμή της Ιστορίας μας τα τελευταία 35 χρόνια, θα ήταν μια θαυμάσια ανάρτηση. Η σελίδα αυτή αφαιρέθηκε από το portal της ενημέρωσης Επιμόρφωσης Β' Επιπέδου. Ευτυχώς διασώθηκε για τον Ιστορικό του μέλλοντος ως μνημείο ελληνικής προχειρότητας και ανακολουθίας.

Υ.Γ. Τώρα που το σκέφτομαι, έπρεπε να στήσουμε κάπου ένα τέτοιο μνημείο, οι Αρχαίοι Αθηναίοι δεν θα άφηναν τέτοια ευκαιρία:-). Να προκηρύξω έναν τέτοιο διαγωνισμό; Να δούμε πόση φαντασία διαθέτει ο καθένας. Αφήστε σχόλιο:

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Αναδρομικά το επίδομα των 176 ευρώ

Δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής
(EΘNOΣ THΣ KYPIAKHΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009)

ENA ΔIΣ. EYPΩ OΦEIΛOMENA ANAΔPOMIKA

Σοκ για την κυβέρνηση η καταβολή των 176 ευρώ.
O Aρειος Πάγος ξεκαθάρισε ότι το κράτος πρέπει να καταβάλει το επίδομα
αναδρομικά από το २००३ σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Για πρώτη φορά σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο επικυρώνεται η καταβολή του
επίμαχου επιδόματος που έχει αποτελέσει από το 2003 «μήλον της Eριδος»
για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, που το διεκδικούν στα δικαστήρια
μέσα από έντονες διαμάχες με το Δημόσιο.
....................................................................................................................................

Η κυβέρνηση επικαλούμενη την κακή οικονομική κατάσταση
θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την καταβολή των ποσών.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Δικτυωθείτε κοινωνικά: Ning

Θα ξέρετε όλοι βέβαια το Facebook και την επιτυχία του στη νεολαία κυρίως. Κάποιοι μαθητές μου ανακάλυψαν οτι έχω προφίλ σ' αυτό και βάλθηκαν να με κάνουν "φίλο". Και, να σου e-mail με request και να σου ξανά, και εγώ, ανένδοτος, όχι. -Θέλω και κάποια "ιδιωτική ζωή", ρε παιδιά! -Α, κύριε, δε μας θέλετε φίλους. -Εγώ, φίλος με μαθητές, α, παπαπα, ποτέ..., τους λέω πλακατζίδικα. Όμως το πράγμα με απασχολούσε, γιατί, ντε και καλά, θέλουν τέτοιου είδους επαφές; Για πλάκα; Για να "μου τη σπάνε" με e-mail; Από περιέργεια; Μήπως έχουν ανάγκη από βοήθεια; Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα και άρχισα να το ψάχνω πιο σοβαρά: Γιατί να μην φτιάξουμε ένα social network κατάδικό μας; Να επικοινωμούμε/νε, να ανταλλάσουμε υλικό, να με ρωτάνε, να τους δίνω υποδείξεις στα μαθήματα, να τους γνωρίσω και να με γνωρίσουν καλλίτερα. Βρήκα λοιπόν κατάλληλο το Ning . Δεν είναι απόλυτα εκπαιδευτικό, αλλά μπορείς να το κάνεις. Χάρις στη βοήθεια που πήρα από το Youtube με τα βίντεο του και πειραματιζόμενος το έστησα. Θέλει δουλειά ακόμα, αλλά οι πρώτοι μαθητές μου γράφτηκαν. Να δούμε αν θα πετύχει. Διαπίστωσα όμως οτι πολλοί μαθητές δεν έχουν ούτε καν e-mail, ούτε ξέρουν τι είναι ένα blog. (Ρωτείστε καθηγητές, εκεί να δείτε απελπισία). Μόλις τους το ανακοίνωσα και τους μίλησα για τα εργαλεία του Web 2.0, με κοιτάζαν σαν χαμένοι, δεν μπορούσαν να φανταστούν τι σημαινει "Web 2.0 στην Εκπαίδευση". Από πού να ξέρουν; Τι περιμένεις απο μια Πολιτεία (αλλά και κόμματα και συνδικάτα), που το μόνο που ψάχνουν είναι πώς να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, και δεν ενδιαφέρονται ούτε για τους στόχους και το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, ούτε για τις μέθοδους και τα μέσα, και ομφαλοσκοπούν γύρω από κοινότοπες προτάσεις των διαφόρων επιτροπών και συμβουλίων με τρανταχτά και βαρύγδουπα ονόματα, για το πότε θα έχουμε Πανελλαδικές, πριν ή μετά τη αποφοίτηση, κι αν ο Μπαμπινιώτης έχει πρωτοκαθεδρία έναντι του Βερέμη (μεγαλοκαθηγητάδες, και δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους) και οι άλλοι να τρέχουν με χίλια. Θα το πληρώσουμε κάποτε αυτό.

Για να μπείτε στο χορό:
Συνέντευξη της Gina Bianchini, συνιδρυτού και Διευθύνοντος Συμβούλου (φαίνεται αξιόλογη από κάθε άποψη γυναίκα) της Ning:

Πώς να φτιάξετε ένα δίκτυο Ning:




Μπορείτε να το έχετε στα ελληνικά, αφου το δημιουργήσετε, έχει επιλογή στη Διαχείριση για γλώσσα.
Πολύτιμη θεωρητική βοήθεια για τη χρήση των εργαλείων του Web 2.0, αλλά και πρακτική από το blog του Steve Hargadon, πραγματικά πολύ καλή δουλειά, είναι δημιουργός του δικτύου Classroom 2.0, πάνω στην πλατφόρμα του Ning.
Υ.Γ.1: Την ταπεινή μου δουλειά μπορείτε να τη δείτε στη διεύθυνση: http://physics8th.ning.com/ Θέλει αρκετό πειραματισμό και "καμπάνια" για να εδραιωθεί στη συνείδηση των μαθητών. Η "κρίσιμη μάζα", που λέγαμε.
ΥΓ2: Αν θέλεις να φύγουν οι διαφημίσεις, στέλνεις e-mail στη Ning οτι πρόκειται για εκπαιδευτικό δίκτυο κλπ., στα Αγγλικά φυσικά, να σου τις βγάλει, έτσι συνιστά ο Hargadon.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Το είδαμε κι αυτό: Ο Μαβίλης ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ!!!

Οχι, σήμερα δεν θα γράψω για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση ούτε για τα δεδουλευμένα που θα (έπρεπε να) πάρουμε από την Επιμόρφωση. Περνούσα το πρωί από το άγαλμα. Κάτω στο Μώλο. Εκεί που οι παλιότεροι τοποθέτησαν μια προτομή και έδωσαν το όνομα του ποιητή στην μικρή, αλλά περίοπτη πλατεία. Σε τρισάθλια κατάσταση η προτομή ανέκαθεν, αντικρύζει το χώρο, το Δρίσκο, όπου έδωσε τη ζωή του για τη λευτεριά της Ηπείρου ο Κερκυραίος ποιητής στα 1912. Χώρος ιστορικός, εκεί συγκεντρώσανε οι ναζί τους συμπολίτες μας Εβραίους για τα κρεματόρια. Μας τα ΄λεγαν από μικρά οι δασκαλοι. Θυμήθηκα το ποιήμα που κάναμε στην ΣΤ' Γυμνασίου με την Κυρία (με κεφαλαίο Κ, ναι) Ελπίδα Δάνου:
"Καλότυχοι οι νεκροί, που λησμονάνε την πίκρα της ζωής. Όταν βυθίσει ο ήλιος, και το σούρουπο ακολουθήσει, μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και να 'ναι. Τέτοια ώρα οι ψυχές διψούν και πάνε στης λησμονιάς την κρουσταλλένια βρύση. Μα ο βούρκος το νεράκι θα μαυρίσει, αν στάξει για αυτές δάκρυ, από όσους αγαπάνε.
Κι αν πιούν θολό νερό, ξαναθυμούνται πόνους παλιούς, που μέσα τους κοιμούνται. Γι' αυτό αν θες να κλαις το δείλι, τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν, αυτοί θέλουν, μα δεν μπορούν να λησμονήσουν.
"
Μελαγχολικό ποιήμα, από τα αγαπημένα του πατέρα μου, θυμήθηκα πολλά μαζί μ' αυτό.("Καλότυχος" είσαι, Ποιητή, που δε βλέπεις τα αίσχη σήμερα). Ιδεαλιστής μέχρι το κόκαλο ο Ποιητής, επηρεασμένος από τη φιλοσοφία του Σοπενάουερ, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σιχάθηκε το ρουσφέτι και τη συναλλαγή, παράτησε τα πάντα και κατάχθηκε στους Γαριβαλδινούς εθελοντές απλός στρατιώτης, να πολεμήσει για τη λευτεριά της Ηπείρου, σε μεγάλη ηλικία, τότε που οι περισσότεροι αποσύρονται ή ψάχνουν την ασφάλεια μιας υψηλής θέσης. Δημοτικιστής, τότε που το γλωσσικό ζήτημα έβραζε, έδωσε τη χαριστική βολή στους καθαρευουσιάνους με το περίφημο: "Δεν υπάρχει γλώσσα χυδαία, μόνο χυδαίοι άνθρωποι υπάρχουν". Χρειάστηκαν δυστυχώς ακόμα 70 χρόνια για να λυθεί οριστικά.
Τέτοια μου ήρθαν στον νου, όταν είδα το περίπτερο πάνω στο άγαλμα. Τι σκαρώνουν άραγε, σκέφτηκα. Ρώτησα έναν εργάτη δεν ήξερε, μίλαγε αλβανικά, βρήκα έναν παραδίπλα, μου φάνηκε Έλληνας. Του λέω: "-Καλά, εδώ φτιάχνετε το περίπτερο, πάνω στο άγαλμα.;" Μου λέει: "-Για λίγες μέρες είναι". "-Τι σημασία έχει;" "-Τα παράπονα στο Δήμαρχο, εγώ δεν ξέρω". Δεν ήξερε γιατί το φτιάχνουν. Ούτε κι εγώ ξέρω ακόμα. Αλλά ακόμα και για ιερό σκοπό να είναι, ακόμα και για να γιορτάσουν την επικείμενη επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου, εκεί βρήκαν καταλληλότερο μέρος; Δεν γινόταν λίγα μέτρα παραπέρα; Μάλλον δεν γινόταν: Το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας έχει καταληφθεί από ιδιωτικό παγοδρόμιο. Για το λαό: 8 Ευρώ την ώρα, 6 το φοιτητικό, τσάμπα πράμα. Να μάθουν να γλιστράνε στον πάγο τα Γιαννιωτόπουλα, αυτό που λέμε "Λαικός Αθλητισμός", δε χρειάζεται να παγώσει η λίμνη πια. Ως εδώ, συμμαθητή μου Δήμαρχε Νίκο. Όλα εμπόριο; Άλλη φορά να μην καταθέσεις στεφάνι σε Εθνικό άγαλμα. Αντί να κάνεις έναν αδριάντα στον Ποιητή, το έκανες οίκο εμπορίου, υποψιάζομαι κάτι τέτοιο είναι και το περίπτερο. (Αν και φοβάμαι οτι πίσω από τον αδριάντα θα υπάρξουν κίνητρα σαν εκείνα του "Ηρωα με τις παντούφλες"). Τέτοια σε μαθαίνανε οι καθηγητές μας στη παλιά Ζωσιμαία;

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Για να μη γίνουμε χορηγοί του ΥΠΕΠΘ

Στην ομάδα google b-epipedo δώστε προσωπικά στοιχεία Ονοματεπώνυμο e-mail τηλέφωνα

Αν θέλετε επειγόντως και γρήγορα ένα...

Website.
Πολλοί από μας θα το ήθελαν, αλλά μάλλον βαριούνται ή και δεν ξέρουν το πώς. Γιατί κακά τα ψέματα, άλλο Blogging και άλλο Ιστότοπος. Αν και ο σκοπός του ενός δεν αναιρεί το σκοπό του άλλου, πρόκειται στην ουσία για μέσα με διαφορετική φιλοσοφία. Στο blog γράφεις άμεσα, σχεδόν αυθόρμητα, πολλές φορές ακαριαία, τα είπαμε εξάλλου σχετικά, twitter, coveritlive κλπ. Στη ιστοσελίδα όμως χτίζεις: Φτιάχνεις τα σχέδια, ρίχνεις τα μπετά, μετά τα τούβλα, και στο τέλος-τέλος το διακοσμείς. Αν βιάζεσαι, μάλλον δεν έχεις άλλη λύση από το blogging. Αλλά άλλη η αίσθηση της Ιστοσελίδας. Δείχνει "σοβαρότητα", αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Τώρα, για να τη φτιάξεις θέλεις να επενδύσεις σε ανθρωπο-ώρες: Να βρεις το κατάλληλο εργαλείο συγγραφής Ιστοσελίδων, υπάρχουν τα γνωστά Frontpage, Dreamweaver και άλλα, όπως το NetObjects, καθώς και πιο άσημα ή και δωρεάν όπως ο παλιός καλός μας NVU και ο διάδοχός του Κοmpozer, μας τα είπε ο Νικηφόρος, τα θυμάστε; Τέλος η φλυαρία...
Σκέφτηκα με αφορμή κάποιο ψάξιμο στο youtube μήπως μπορείς να κάνεις κάτι online. Λοιπόν τι βρήκα: Υπάρχουν εκτός από τα γνωστά της Google και άλλων τινών όπως της in.gr και άλλα. Ολα δουλεύουν με την διαδικασία της εγγραφής πρώτα. Παλιά μου τέχνη κόσκινο... Εχω γραφτεί σε τόσες κοινότητες και site που έχω ξεχάσει σε ποιές. Registratus sum, ergo sum, αν θυμάμαι καλά τα Λατινικά μου και τον Descartes:-).
Στο προκείμενο. Μερικά πολύ καλά: http://www.weebly.com/ : Σου δίνει τη δυνατότητα να σύρεις και να αφήσεις στοιχεία στην ιστοσελίδα, να προσθέτεις σελίδες απλούστατα, στηρίζεται στην πλατφόρμα Ajax (όχι της Ηπείρου), έχει δεκάδες πρότυπα και ακόμα σου φιλοξενεί τις ιστοσελίδες (πόσα ΜΒ, δεν το ξέρω, αλλά πάντως μπορείς να τις φιλοξενήσεις και σε "δικό" σου server). Δείτε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=iXM65KbyalE . Μειονέκτημα: Τα γνωστά: δεν μπορεί να επέμβεις στον κώδικα HTML ή στα CSS (Cascade Style Sheets), το έχουν αυτό το κακό, όλα τα παρακάτω. Αν δεν σας πειράζει ή δεν ξέρετε τίποτα από τα δύο, μια χαρά είναι.
Το http://www.webs.com/index.jsp : Πολύ ενδιαφέρον. Είναι το παλιό καλό Freewebs. Μπορείς να επιλέξεις ένα από 300 πρότυπα. Πάλι drag 'n drop. Να φτιάξεις άλμπουμ φωτογραφιών και βίντεο, να φτιάξεις φόρουμ, ημερολόγιο, να προσθέσεις "μπιχλιμπίδια" (widgets), να κανεις web store, αν έχεις να πουλήσεις κάτι, να κάνεις κοινότητα, να κάνεις blog κλπ.
Τέλος, αν έχετε ζηλέψει τις ιστοσελίδες με Flash, με τα ωραία animation γραφικά, αλλά δεν θέλετε, ούτε να μάθετε Flash, ούτε να φάτε τις ώρες σας στην χρονογραμμή της και τα τερτίπια της, το http://www.wix.com/ για σας στο πιάτο. Όλα τα χλεχλέδια για μια μικρή Φλασοιστοσελίδα. Μπορείς να κάνεις κι άλλα μ' αυτό: widgets, παρουσιάσεις, εικονικά βιβλία, banners.
Να προσθέσω επίσης τα http://www.synthasite.com/ , δεν έχει διαφημίσεις και σου δίνει ελεύθερη φιλοξενία. Τέλος μου άρεσε το http://sproutbuilder.com/ . Μόνο που αυτό δεν είναι ακριβώς Website builder, μοιάζει περισσότερο με το http://www.glogster.com/ (έχω γράψει σχετικά).

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΚΟ-πιτα την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Παίρνω το ρίσκο και αποφασίζω, πάντα για το καλό όλων, η κοπή της ΠΑΚΟ-πιτας να γίνει την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 9:30μ.μ. στην ταβέρνα Αθανασίου στην Ελεούσα.

Παρακαλώ όλους όσους θα έρθουν να στείλουν το σχόλιο "+ν" (όπου ν-1 το πλήθος των ατόμων που θα την/τον συνοδεύουν).
Αλληλοενημερωθείτε! Διαδώστε το!
Κάνατε τα αδύνατα δυνατά όπως παραβρεθείτε!



Χάρτης πρόσβασης:


Μεγαλύτερος χάρτης

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Πέρα από το blogging... Coveritlive.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζατε, αλλά είναι ένα εξαρετικό εργαλείο. Το Blogging ζωντανό. Αν τα γεγονότα τρέχουν σαν αστραπή (και ξέρουμε οτι τελευταία υπάρχουν τέτοια), αν θέλετε να αναρτάτε άμεσα, χωρίς κάθε φορά "αποθήκευση" κλπ, να έχετε απ' ευθείας σύνδεση με φίλους όταν παρακολουθείτε ένα αθλητικό γεγονός, αν, τέλος πάντων, έχετε ανάγκη για άμεση επικοινωνία με τους αναγνώστες σας, χωρίς μεγάλη διαδικασία, ιδού: http://www.coveritlive.com/. Κάτι σαν το twitter, αλλά αυτό είναι καθαρο blogging.
Για να φτιάξεις ένα τέτοιο κάνεις εγγραφή πρώτα στην διεύθυνση: http://www.coveritlive.com/. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Φτιάχνεις το πρώτο σου live blog. Και έχει ένα σωρό δυνατότητες: Πολυμέσα, άμεσες στιγμιαίες δημοσκοπήσεις,κλπ, που δεν τα έψαξα όλα. Ως εκπαιδευτικοί είναι ωραίο να έχεις άμεση επαφή με τους μαθητές σου, όπως γράφει μπορείς να "Share an important lecture with an online audience, invite a guest speaker or graduate student to participate in a debate, live blog an education symposium or school board meeting, or host a Q&A session with an academic expert. CoveritLive's ease of use, web interface and multimedia features make it an excellent tool for educators to share their in-depth perspective with students and colleagues."
Μιας και έχουμε ένα event μπροστά μας την ΠΑΚΟ-πιτα έφτιαξα ένα και μου έδωσε τον κώδικα που τον ενσωμάτωσα:



Ας το χρησιμοποιήσουμε. Είναι για ιερό σκοπό:-)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β' ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Συνάδελφοι, ανακοινώθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα του έργου (MIS) τα αποτελέσματα πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Β΄ Επιπέδου. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εισέλθει στο MIS με τους κωδικούς του και στην επιλογή «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης-> Προβολή αποτελεσμάτων πιστοποίησης» να δει το τελικό αποτέλεσμα της πιστοποίησής του.
Απ` ό,τι έχω μάθει μέχρι στιγμής από τους δικούς μου συναδέλφους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι επιτυχόντες.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Στo Λέχοβο, γιατί όχι;

Παρελθόν ο μαυροπίνακας στο Λέχοβο Φλώρινας

Της Ζωγιας Κουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, επισκέφθηκαν την παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, γνώρισαν όλα τα απειλούμενα είδη του πλανήτη, άκουσαν τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου… σε μερικές μόνο από τις περιηγήσεις τους οι μαθητές της τρίτης δημοτικού του πενταθέσιου δημοτικού σχολείου Λεχόβου της Φλώρινας, κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Μόνο που οι μικροί Λεχοβίτες δεν κουνήθηκαν από τα θρανία τους, στο παραδοσιακό πέτρινο σχολείο ηλικίας τουλάχιστον εκατό ετών στο πανέμορφο αυτό χωριό του ορεινού όγκου του Βιτσίου.

Ολα έγιναν χάρη στον ειδικό διαδραστικό πίνακα με τον οποίο ο διευθυντής του σχολείου και δάσκαλός τους, κ. Σταύρος Πασπάλης, αντικατέστησε τον παραδοσιακό σχολικό μαυροπίνακα στον οποίο έκαναν τα πρώτα μαθητικά τους βήματα γενεές και γενεές Ελλήνων. Με κόστος μόλις 1.200 ευρώ που κάλυψε το ίδιο το σχολείο, εξοστρακίστηκαν απ' τη σχολική τάξη οι κιμωλίες και οι σπόγγοι, και τη θέση τους πήραν ένα διαδραστικό μολύβι που λειτουργεί με τεχνολογία blue tooth, ένας υπολογιστής και ένας προβολέας (προτζέκτορας). Με τη βοήθεια μιας ισχυρής και γρήγορης σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, κάνουν εικονικές εκπαιδευτικές εκδρομές όποτε το απαιτούν τα μαθήματά τους, δηλαδή σχεδόν καθημερινά!

Την πρωτοποριακή αυτή πρακτική, ο κ. Πασπάλης εφάρμοσε για πρώτη φορά σε ένα άλλο σχολείο, αυτό του Σκήθρου Φλώρινας, απ' όπου κατάγεται. Εκεί υιοθέτησε έναν πίνακα αφής (αντίστοιχης τεχνολογίας με τις οθόνες αφής που συναντούμε στα ΑΤΜ των τραπεζών), προκαλώντας τον ενθουσιασμό μαθητών και γονέων. Δυστυχώς, η αποχώρησή του σήμανε και την αχρήστευση του εξοπλισμού, που είχε αγοραστεί με δωρεά ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου*. Στο Λέχοβο, πάντως, όπου βρίσκεται σήμερα -και σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σκοπεύει να φύγει-οι μικροί Λεχοβίτες είναι ενθουσιασμένοι. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα στην προσαρμογή στα νέα μέσα, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην «Κ», και αντιλήφθηκαν από την αρχή ότι το μάθημα αντί να τους παιδέψει θα τους διασκεδάσει.

Στον διαδραστικό πίνακα προβάλλεται το σχολικό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, όπως προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πάνω στο βιβλίο και χρησιμοποιώντας το μολύβι/ποντίκι blue tooth, ο δάσκαλος και οι μαθητές γράφουν, σημειώνουν, λύνουν ασκήσεις, υπογραμμίζουν. «Τα παιδιά προσανατολίζονται πολύ εύκολα και γρήγορα και κερδίζουμε χρόνο», εξηγεί ο ίδιος.

Παράλληλα, ο δάσκαλος μπαίνει στο Διαδίκτυο και επιλέγει βίντεο ή εικόνες που συμπληρώνουν τα εποπτικά μέσα καθώς και όσα αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια. Σημαντικό είναι ότι οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι τον δάσκαλο χωρίς να υποχρεώνονται να σημειώνουν, αφού μπορούν να πάρουν στο σπίτι μια εκτύπωση όσων γράφτηκαν στον πίνακα ή σε ηλεκτρονική μορφή το βίντεο παράδοσης ώστε να την ξαναδούν. Με τη διαφορά ότι οι περισσότερες οικογένειες στο Λέχοβο δεν διαθέτουν ούτε υπολογιστές ούτε σύνδεση με το Διαδίκτυο… Ωστόσο, οι γονείς των μαθητών αντέδρασαν τόσο θετικά, σύμφωνα με τον σαρανταπεντάχρονο δάσκαλο, ώστε στο Λέχοβο άρχισαν σχεδόν σαν επιδημία οι εγγραφές γονέων στα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων των τοπικών φορέων προκειμένου να μάθουν και εκείνοι να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες, ενώ φαίνεται πως όλοι πλέον σκοπεύουν να εξοπλιστούν με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Ως δάσκαλος επιθυμώ να είμαστε εξωστρεφείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς, το ακριτικό Λέχοβο βρίσκεται πολύ μακριά από πολλά πράγματα. Αυτός είναι ένας τρόπος για ν' ανοίξουν οι ορίζοντες των παιδιών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις παραστάσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εχοντας το «μικρόβιο» των νέων τεχνολογιών από παλιά, ο κ. Πασπάλης εισήγαγε τη χρήση του υπολογιστή στη σχολική τάξη ήδη από τη δεκαετία του '90. Ωστόσο, ήταν η εξαετής θητεία του σε σχολεία του Αμβούργου και της Νυρεμβέργης όπου υπηρέτησε που τον έφερε σε επαφή με τους πίνακες αφής, ενώ η συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Commenius (διασύνδεση σχολείων ευρωπαϊκών χωρών) τον οδήγησε σε σχολεία της Βρετανίας, όπου είδε τις διαδραστικές οθόνες. Σήμερα, διατηρώντας επαφή με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ο γλωσσομαθής διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λεχόβου (μιλάει πέντε ξένες γλώσσες) πληροφορείται τις εξελίξεις στα εποπτικά μέσα αλλά και στα διαδραστικά παιχνίδια εκμάθησης. Η εκμάθηση της προπαίδειας, η εξοικείωση με τα γεωμετρικά σχήματα, αλλά και το πώς διαβάζουμε και προσθαφαιρούμε την ώρα γίνονται πλέον στην τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λεχόβου μέσα από ηλεκτρονικά διαδραστικά παιχνίδια που ο κ. Πασπάλης «κατεβάζει» δωρεάν από το Διαδίκτυο. Σ' αυτά προσθέτει, βεβαίως, και το διαδραστικό ηλεκτρονικό υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. «Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι θα τους λείψει στη συνέχεια, όταν φύγουν απ' το δημοτικό. Φοβάμαι πως στο γυμνάσιο θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν ξανά στην πεζή σχολική πραγματικότητα του μαυροπίνακα», σημειώνει ο κ. Πασπάλης. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθειά του, αγοράζοντας ο ίδιος τον απαραίτητο εξοπλισμό εάν στο επόμενο σχολείο, όπου ενδεχομένως τοποθετηθεί, δεν υπάρχει.
Από την Καθημερινή

Το Λέχοβο είναι μια μικρή γραφική ορεινή κωμόπολη ανάμεσα στην Καστοριά και τη Φλώρινα. Το χειμώνα σκεπάζεται από χιόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ξέρω από τότε που υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία μου στη Δυτική Μακεδονία. Κι όμως, μέσα στα χιόνια μπορεί να ανθίσουν λουλούδια. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για ένα μικρό Δημοτικό σχολείο. Δεν υπάρχει κανένα Υπουργείο να θεσμοθετήσει εκεί πάνω. Καλλίτερα...Κι αν θεσμοθετήσει, ε και; Το μακρύ του χέρι δεν αρκεί για να ελέγξει τα πάντα. Αρκεί το μεράκι ενός δασκάλου για να βελτιώσει. Μάλλον πολύ γραφειοκράτες εχουμε γίνει. Και αλλοτριωμένοι: Δεν μας νοιάζει, ακόμα κι αν σπάσουν όλες τις καρέκλες ή τα θρανία ή αν βγουν αναλφάβητοι. ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, απλά: Δεν σου αναγνωρίζουν τίποτα, μόνον αυτό... Γιαυτό και το παράπονο.
Ετσι, για αυτοκριτική...

* Η υπογράμμιση δική μου.