Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

O Piaget, o Vygotsky, o Bruner και το B5

Το Πλαίσιο: Το Β5 είναι ένα τμημα του ν-οστού Λυκείου Ιωαννίνων. Από τους καθηγητές του σχολείου θεωρείται ένα τμήμα με μέτριους μαθητές. Τα παιδιά παραπονούνται για το ότι τα θρανία τους, όχι μόνο έχουν την κλασική μετωπική διάταξη προς τον πίνακα, αλλά και ότι, από φαεινή ιδέα διευθυντή, αντικατασταθηκαν από παραδοσιακά διθέσια σε μονοθέσια, ώστε κάθε μαθητής να έχει «ευθύνη» του θρανίου του και να μην το γράφει ή να το καταστρέφει. Όπως φαίνεται, η μοναξιά του μαθητή που κάθεται σ’ αυτό είναι αφόρητη. Η αίθουσα γυμνή σαν κελί μοναστηριού (όχι βέβαια του Βατοπεδίου:-)). Μάθημα: Φυσική Γενικής Παιδείας. Ενότητα: ο Νόμος του Κουλόμ F=k.q1.q2/(r στο τετράγωνο). Νόμος βασικός στον Ηλεκτρισμό, ο πρώτος που διδάσκονται στο σχολικό Βιβλίο. Οι παιδαγωγοί έχουν γράψει εργασίες και εργασίες σχετικές με τη διδασκαλία του και ειδικότερα με τη βοηθεια των ΤΠΕ. Το Σχολικό Βιβλίο: Ένα «ξερό» εγχειρίδιο που τους πετάει τον Νόμο κατάμουτρα και τους λέει «φάτε τον», αυτός είναι, μάθετε την διατύπωση και μην ξεχνάτε ούτε λέξη, γιατί αλλιώς ένα «και» να λείπει θα είναι λάθος. Τυπική αντιμετώπιση από τα σχολικά βιβλία, χωρίς προεκτάσεις, μόνο με σωρό ερωτήσεις του τύπου: "Διατυπώστε το νόμο, ποιες οι διαφορές του από το νόμο της παγκόσμιας έλξης". Τα παιδιά μάλλον για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με ένα τόσο δύσκολο τύπο, εκτός ίσως από τον νόμο της παγκόσμιας έλξης που υπάρχει στην Α’ Λυκείου, τον οποίο όμως οι καθηγητές, σοφά ποιώντας, επειδή καταλαβαίνουν ότι μάλλον δεν είναι κατανοητός από παιδιά τέτοιας ηλικίας, τον περνάνε «ξώφαλτσα», δε βγαίνει η ύλη αλλιώς. Ακόμη μερικές ερωτήσεις του τύπου «πόσο θα γίνει η δύναμη Κουλόμ αν διπλασιάσουμε το τάδε και υποδιπλασιάσουμε το τάδε» κλπ, και ασκήσεις αντικατάστασης αρχικά, και μετά λίγο πιο δύσκολες. Πώς κατανοεί ένα παιδί 15-16 χρονώ έναν τέτοιον «εκτρωματικό» τύπο, ένας μαθητής που δεν του λέει τίποτε το όνομα Κουλόμ, απ' όπου ξεκινώντας ο Μαξγουελ επιχειρεί την δεύτερη μεγάλη σύνθεση στη Φυσική μετά την πρώτη του Νεύτωνα, και διαβάζουμε στις ειδήσεις οτι σήμερα επιχειρείται στο CERN ακόμα μια μεγαλύτερη σύνθεση, με ακατανόητες στον πολύ κόσμο έννοιες, πιθανόν και στη μεγάλη μάζα των φυσικών, για να λέμε του στραβού το δίκιο.
Η Απόπειρα: Τα παιδιά έχουν δίκιο: Η τάξη άθλια, η απομόνωση φρικτή. Τα βρήκα να έχουν αλλάξει τη διάταξη των θρανίων σε μια προσπάθεια να δουν ο ένας τον άλλον. Εξάλλου τα μάτια της Δ. που κάθεται στην άλλη άκρη της τάξης είναι πολύ όμορφα, για να τα έχεις στην πλάτη σου. Φυσικό δεν είναι; Ας τους αφήσω έτσι όπως είναι και ας κάνω ένα παιδαγωγικό πείραμα. Ας το επιχειρήσω. Τους δίνω τον τύπο και τους εξηγώ σε τι αναφέρεται. Όμως τι λέει ο Νόμος; Παράδειγμα: Αν το q1=1 Κουλόμ, το k=9 επι 10 εις την ενάτην, τότε πώς μεταβάλλεται η δύναμη για q2=1, 2, 3, … Κουλόμ, κάντε πράξεις στο χαρτί, συμπληρώστε τον πίνακα με τιμές και βγάλτε μου συμπέρασμα πώς μεταβάλλεται από τη γραφική παράσταση.
Το Αποτέλεσμα: Ο Δημήτρης κάνει συνέχεια τον έξυπνο,πετάγεται όποτε θέλει, μερικοί βρίσκουν ευκαιρία να πειράξουν τα κορίτσια, που τα βλέπουν στα μάτια πια, μερικά κορίτσια ζωγραφίζουν καρδούλες και ρομαντικά σχέδια στο τετράδιο. Οι "καλές μαθήτριες" το βρήκαν αμέσως και σηκώνουν χέρι. Η Νικολέτα διαβάζει άλλο μάθημα και σε παρατήρησή μου ότι δεν είναι ανεκτό, απαντάει «μα το έκανα, κύριε», δεν το είχε κάνει. Ο ένας πετάγεται από δω, ο άλλος από ΄κει. Μερικοί γελάνε, για τη «κοτσάνα» που πέταξε ο άλλος, άλλοι βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν «καζούρα». Κάποιοι κουνάνε συμβάτικά το κεφάλι: « Γίνεται χαμός στην ώρα του Ναστόπουλου», θα σκέφτονται, «...παιδική χαρά, ο φουκαράς δεν μπορεί να επιβληθεί». Ο άλλος μου λέει την απάντηση έτοιμη από το φροντιστήριο, τον «δασκάλεψαν» καλά εκεί ότι τα ποσά είναι ανάλογα (γιατί;). Ο Vygotsky, ο Piaget και ο Bruner, οι εποικοδομιστές χαμογελάνε ίσως, όμως εγώ ο δυστυχής αρχίζω να ‘χω πονοκέφαλο. Δεν ξέρω, μου φαίνεται θα κλατάρω, «πώς θα βγάλω τις υπόλοιπες ώρες», σκέφτομαι. Λέω μέσα μου: «αυτά τα παιδιά δεν έχουν καμιά κουλτούρα διαλόγου μεταξύ τους, κανένας δεν τους έμαθε, μήπως είναι αργά πια;». Τέλος πάντων, καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα, κάναμε και τη γραφική παράσταση. Ναι, τα παιδιά «ανακάλυψαν» τη σχέση της δύναμης με το φορτίο, και προσπάθήσαμε μετά να βρούμε τη σχέση της δύναμης με την απόσταση, φτάσαμε κάπου, και ντριγκκκ…. Το κουδούνι. Η μεγαλειώδης σχέση αντιστρόφου τετραγώνου, που αν δεν ίσχυε, το Σύμπαν θα ήταν κάτι άλλο ή δεν θα υπήρχε καθόλου, μια σχέση που υποδηλώνει την σφαιρική συμμετρία του χώρου, πήγε στράφι από ένα ντριγκκκ….
Τα Μεθεόρτια: Στο γραφείο καθηγητών: «Παιδιά, σήμερα προσπάθησα να κάνω διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση. Με πονάει το κεφάλι». Γέλια, μερικοί μάλλον δεν ήξεραν καν τον όρο, πάντως γελούσαν, γιατί; «Τι λες, παιδί μου, που θα τους αφήσω να μου σηκώσουν το κεφάλι με συνεργατικές μαθήσεις» μου λέει η καθηγήτρια των Αγγλικών. Συμπτωματικά κάποιος μίλαγε τότε ακριβώς για το ότι οι μαθητές μας είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και ότι δεν προσέχουν καθόλου. Εγώ, σκέφτομαι, «να το ξανακάνω»; Στο προηγούμενο τμήμα, χωρίς τον Vygotsky και την παρέα του, είχα ξεμπερδέψει σε 30 λεπτά με τον Κουλομ και το νόμο του, είχα κάνει τις ερωτήσεις του σχολικού «διατυπώστε κλπ….», είχα κάνει και μια άσκηση, ενώ στον υπόλοιπο χρόνο είχα εξετάσει το προηγούμενο μάθημα. Πάντως τώρα θέλω επειγόντως ένα ντεπόν.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

1947: Πώς να κρατήσετε την πειθαρχία στη τάξη σας.



Σε μια "προ-ΤΠΕ" εποχή ένας δάσκαλος. Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις οτι τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι περίπου τα ίδια. Τα αίτια όμως διαφέρουν. Οι τρόποι αντιμετώπισης; Προσωπικά το κρίνω απλοϊκό. Ή, μήπως, στην πραγματικότητα οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι όμως μένουν οι ίδιοι; Το βίντεο είναι παρωχημένο; Ή έχει -ακόμα- εφαρμογή και στις μέρες μας; Θα μας "σώσουν" οι ΤΠΕ, αν και όταν μπουν στα σχολεία; Ή απλά ματαιοπονούμε; Απορίες...

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Gogrok

Πώς μπορεί ένα πρόγραμμα με τόσο άσχημο όνομα να κάνει τόσα πολλά;
Εψαχνα για διαδικτυακά εργαλεία συνεργατικής μάθησης και έπεσα σ' αυτό το κακομούτσουνο. Μου το είχε "συστήσει" ένας συνάδελφος από την κοινότητα elearningeuropa.info στην http://www.elearningeuropa.info/community/index.php?page=forumtopic&f=1&t=58 . Αρκεί να έχεις εγκαταστήσει το γνωστό Skype ή το Windows Live και να έχεις κάνει λογαριασμό σ' αυτά. Να μη σου λείπει βέβαια ένα ζευγάρι ακουστικά ή ηχεία και μικρόφωνο ή και να έχεις κάποια Web κάμερα. Λοιπόν το κατεβάζεις από τη διεύθυνση http://www.gogrok.com/en/download.html και το εγκαθιστάς (τι άσχημη λέξη!). Σου βρίσκει αν έχεις εγκαταστήσει ένα από τα παραπάνω προγράμματα και κάνεις εγγραφή. Και μετά βρίσκεις από τις επαφές σου με ποιόν θέλεις να συνεργαστείς. Δείτε τα βίντεο (το πρώτο είναι και "πονηρούλικο", τι να κάνουμε όπου μπορούμε βοηθάμε;-) )






Το "απόλυτο όπλο" συνεργατικής μάθησης. (Τα παραλέω πάλι). Διαβάστε και το blog...
Γεια και χαρά σε όλους και καλό κουράγιο!
Όσοι ενδιαφέρονται να βρουν χώρο δωρεάν για να ανεβάζουν οι επιμορφούμενοι ιστοσελίδες (με FTP) που κατασκευάζουν ας ρίξουν μια ματιά εδώ.
Χρειάζεται εγγραφή και ενεργοποίηση (γίνεται την ίδια στιγμή) και μετά από μια-δυο μέρες έρχεται ένα δεύτερο email επιβεβαίωσης για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών.
Η μόνη "επιβάρυνση" για τη δωρεάν προσφορά είναι μια πολύ μικρή διαφήμηση στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας που αναρτούμε και τίποτε άλλο.
Απλώς χρειάζεται καλός προγραμματισμός από μέρους μας, ώστε οι επιμορφούμενοι να κάνουν 2-3 μέρες πριν το μάθημα κατασκευής ιστοσελίδων την αίτησή τους.
Αυτά και καλή συνέχεια

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Μητρώο επιμορφωτών (πράξη: «Ολοκληρωμένη Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»)

Όσοι ενδιαφέρονται, ας σπεύσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εγγραφούν στο μητρώο επιμορφωτών του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» από εδώ.

Επειδή είμαι ζηλιάρης...

και βλέπω οτι η Λίτσα γράφει πιο πολλά στο blog από μένα (σιγά, ρε μεγάλε, μας έχεις πρήξει τόσον καιρό, λέει το άλλο μου μισό) σας κανω μια ερώτηση: Τι είναι το Buz; Εγώ, λέω, εγώ, δεν το ήξερα. Πραγμα απαράδεκτο για έναν που γράφει σε blog... Μόλις έπεσα στο πρώτο, το έψαξα. Και το βρήκα, γκουγλάροντας βεβαίως.. Διαβάστε: http://buzz.reality-tape.com/faq-en.php .



Δεύτερον: Κάπου είδα στο site του Σωτηρη Τερζίδη ένα ωραίο γραφικό με λέξεις. Αμέσως φαίνεται στην πρώτη σελιδα. Ρε το θηρίο, λέω, θα του έφαγε κάμποση ώρα με το Photoshop. Αμ' δε: Είναι πανεύκολο με το Wordle. Θέλει βέβαια να έχεις εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει το Java plugin, αλλά no problem. Το έψαξα κι άλλο και τι βρήκα: Το worlde δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Σου βρίσκει και προβάλλει σε μεγαλύτερο μέγεθος και πρώτο πλάνο τις λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Ε και; Αν το καλοσκεφτείς, έχει τη σημασία του. Δείτε τι έβγαλε από τους λόγους των προεδρικών υποψηφίων:







Τι λέει ο καθένας τους κυρίως; Δείτε τη σχετική ανάρτηση από το nylon.gr με περαιτέρω σχολιασμούς.

Και για πειραματιστώ, πήρα την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αφαίρεσα τις κοινές λέξεις όπως το άρθρα, προθέσεις (μόνο το "θα" δεν αφαίρεσα:-)) και ιδού το αποτέλεσμα:

Και για να μη λέτε οτι κάνω ζαβολιές ιδού το "κουτσουρεμένο" κείμενο:


http://docs.google.com/View?revision=_latest&docid=dc2k357k_65c6rtxvfz&hl=en


Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Google Sites


Γεια σας κι από μένα και καλή σχολική χρονιά σε όλους. Κι εγώ ξεκίνησα με πολλά προβλήματα και δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι. Παρότι δούλεψα σκληρά όλο το καλοκαίρι για να ανεβάσω όλο το υλικό της επιμόρφωσης σ` ένα blog που έφτιαξα στο ΠΣΔ, με τις ταχύτητες που έχουμε στο Ίντερνετ ούτε βλέπουμε σελίδα, γιατί δεν ανοίγουν, αλλά ούτε και να ακούσουμε μπορούμε, γιατί δεν υπάρχουν σε κανέναν υπολογιστή ηχεία. Πως θα δούμε έτσι τα λογισμικά, δεν ξέρω.
Εγώ βρήκα την πλατφόρμα του school πολύ καλή για blog. Έχω κατηγοριοποιήσει τα μαθήματα κατά ενότητες και έτσι δεν χρειάζεται να πηγαίνω πίσω-πίσω για να τα βρώ. Πατώντας στην αντίστοιχη ενότητα με πάει κατευθείαν στο υλικό. Επίσης μπορείς να ανεβάσεις και αρχεία αλλά μόνο σε pdf μορφή. Κι αυτό πολύ βολικό. Μπορείς, εκτός από την κεντρική σελίδα να προσθέσεις κι άλλες και να δημιουργήσεις και forum συζητήσεων. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή λύση.
Υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος που τον βρήκα καταπληκτικό. Το google sites. Είναι και δικτυακός τόπος και wiki. Μπορείς να το έχεις κλειστό και να προσκαλέσεις όποιον θέλεις να συμμετάσχει, μπορείς όμως και να επιτρέψεις την ελεύθερη πρόσβαση. O Σωτήρης ο Τερζίδης έχει φτιάξει ένα τέτοιο και το έχει ανοιχτό. Ρίξτε μια ματιά, θα σας αρέσει. Φτιάξαμε ένα κι εγώ με την Έλενα την Ελληνιάδου (http://sites.google.com/site/ictepimorfosi/) αλλά το στήνουμε σιγά-σιγά. Ακόμα δεν το ανοίξαμε. Θα προσκαλέσω τους φιλολόγους για συνεργασία.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Τα ίδια, Παντελάκη μου...

Κι εγώ που είχα ξεκινήσει αισιόδοξα... Καθώς η πίτα μοιράστηκε σε άλλα "ΚΣΕ", βλέπω οτι θα ξαναζήσουμε το ίδιο έργο. Εφόσον μερικά "ΚΣΕ" που επιλέγησαν δεν έχουν καμιά πείρα, εφόσον οι νέοι συντονιστές δεν ξέρουν τίποτα, πάλι ψαχνόμαστε, μάλλον ψάχνονται. Και το χειρότερο, μάλλον δεν σκοτίζονται. Πάλι το Ιντερνετ "σέρνεται" ή δεν υπάρχει καθόλου κάποιες ώρες, πάλι θα προσπαθούμε να μάθουμε τους επιμορφούμενους κολύμπι χωρίς νερό, πάλι θα "παλεύουμε" για ένα ντοσιέ, για ένα φλασάκι, για μια καραμέλα; Ε, όχι... Οι συντονιστές είναι μη πληροφορημένοι, τα λογισμικά τα περιμένουν από μας, πάλι "αργομισθίες", ε, άντε μη πω... Γιατί, ω άνδρες Αθηναίοι, δεν μπορείτε να φωτίσετε τους συντονιστές, να φωτίσετε τους βοηθούς επιμορφωτές, να ελέγξετε την κατάσταση; Αφού υπάρχει η σχετική πείρα, πού κολλάει το πράγμα; Δεν μπορούσατε να κάνετε μια συνάντηση ενημέρωσης; Να βγάλετε έναν οδηγό σαν αυτόν που επιχειρήσαμε εμείς, αλλά μάλλον κάποιος πρέπει να "κρεμάσει το κουδούνι στο λαιμό της γάτας", είμαστε και ανεπρόκοποι, ο ΛΕΩΝ πρότεινε και το αφήσαμε, αντί να το δώσουμε και να απαιτήσουμε. Μωρέ, κατσικοπόδαρος είμαι; Όλο σε μένα τυχαίνουν; Τρεις φορές διακοπή ρεύματος προχτές, και στο τέλος ο server κόλλησε δια παντός. Χωρίς Internet σήμερα, γιατί; Μήπως επειδή είναι Παρασκευή και στο Edunet κάνουν Σαββατοκύριακο; Και 'γω τι να τους κάνω, να τους βάλω να παίξουν πασιέντζα; Τα έχω πάρει τελείως. Άσε που μου κλέψανε και το μηχανάκι-σαραβαλάκι μου:-) Όχι τίποτ' άλλο: είχα δεθεί συναισθηματικά... Μήπως με λένε Μητσοτάκη και δεν το ξέρω;:-)) Ε, αν δεν πω τον πόνο μου σε σας, σε ποιον να τον πω...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοίξαμε...

και σας περιμένουμε...
Θα ξεκινήσατε ή θα ξεκινήσετε σήμερα-αύριο το νέο κύκλο επιμόρφωσης. Οι συνθήκες πρέπει(;) να είναι πιο καλές, φαντάζομαι. Βέβαια η περιέργεια για το πρωτόγνωρο μάλλον δεν υπάρχει και μάλλον θα είναι πιο ανιαρά. Είναι η μοίρα του δάσκαλου να επαναλαμβάνει(-εται) και στο τέλος να "καίγεται". Ελπίζω να μην είμαστε σ' αυτήν την περίπτωση, εξάλλου είναι ακόμα νωρίς. Πάντως η επανάληψη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Στα πλεονεκτήματα η μεγαλύτερη ωριμότητα. Στα μειονεκτήματα η σχετική "βαριεστημάρα". Πάντως αυτό που είχαμε ζητήσει, να μας φτιάξουν ένα LMS ή CMS αποκλειστικά για χρήση της επιμόρφωσης Β' επιπέδου δεν έγινε. Βέβαια το portal του ΙΤΥ έγινε σχεδόν πλήρες, αυτό είναι θετικό. Αλλά...
1) Δεν ελέγχουμε τη ροή του περιεχομένου εμείς.
2) Δεν μπορούμε να επέμβουμε με το δικό μας "αλατοπίπερο" παρά ελάχιστα.
3) Τέλος πάντων, ο κεντρικός έλεγχος είναι εμφανής και οι παρεκκλίσεις ανεπιθύμητες, είναι εμφανές.
Θα μου πείτε, τι ψάχνεις; Πάλι καλά. Ο επιμορφωτής όμως και γενικότερα ο δάσκαλος μπορεί και να ξεφύγει, αν θέλει και να προσθέσει την προσωπικότητά του στην επιμόρφωση. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ο αναγκαίος αυτοσχεδιασμός. Μήπως αυτό δεν είναι το "αλατοπίπερο" της υπόθεσης;
Ούτως εχόντων των πραγμάτων και μια και η ρουτίνα επιβάλλει και κάνει παιχνίδι, όσοι κινήθηκαν και στήριξαν τη διδασκαλία τους σε Blog της Blogger χρειάζονται νέo. Ή μήπως όχι. Το πρόβλημα είναι οτι όση δουλειά παράχθηκε, τουτέστιν η ύλη κατατμήθηκε, ρυθμίστηκε η ροή της κατα τις ανάγκες κλπ πρέπει να ξαναρτηθεί, χωρίς να δώσει την εντύπωση του αναμασημένου, όπως θα ήταν η διαδικασία "take as it is" ενός έτοιμου από τον Μάιο-Ιούνιο Blog. Εν συντομία, πώς αναπαλαιώνεις ένα blog;
Απλά, ΔΕΝ φτιάχνεις καινούργιο Blog. Μάλλον απαγορευτικό για τον χρόνο και τσάμπα κόπος. Τι κάνεις: Μπαίνεις στο Dashboard (Πανόπτη). Πρώτα το μετονομάζεις και αλλάζεις την διεύθυνσή του. Μετά παίρνεις όλες τις αναρτήσεις σου και της κάνεις "Επεξεργασία" μία-μια και τις αποθηκεύεις σαν "Προσχέδιο", σαν "πρόχειρο". Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου τις δημοσιεύεις πάλι και voila... Εχεις ένα "ολόφρεσκο" blog. Φυσικά υπάρχει το πρόβλημα της ημερομηνίας, είναι παλιά. Άλλαξέ τη, από το "Επιλογές ανάρτησης" στην "Επεξεργασία αναρτήσεων". Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις αναρτήσεις κατα βούλησιν, όποια ημερομηνία θέλεις. Αν δε θέλεις τους παλιούς συντελεστές του Blog, διέγραψέ τους. Έτσι κι αλλιώς το "παλιό" blog έχει φάει τα ψωμιά του, έχει κλείσει τον κύκλο του, είναι σκληρό βεβαια, αλλά... Τι να κάνουμε; Πενία τέχνας κατεργάζεται. Πενία όχι από τη μεριά μας, από το ΙΤΥ, τα είπα παραπάνω....
Υ.Γ. Μπορείς φυσικά να φτιάξεις καινούργιο blog. H πλατφόρμα του Wordpress είναι πολύ κατάλληλη για να αναρτήσεις κείμενα, παρουσιάσεις κλπ, τα παίρνει όλα, μόνο που είναι λιγότερο ευέλικτη σε προσθήκες και στη διάταξη σελίδας και τα θέματά του είναι αρκετά αλλά όχι ευπροσάρμοστα. Αν έχεις μάλιστα Blog από την Blogger μπορείς να εισάγεις όλες τις αναρτήσεις σου από αυτό και να έχεις το ίδιο blog σε άλλη πλατφόρμα. Το sch.gr μάλιστα, αυτήν την πλατφόρμα προτείνει στο blogs.sch.gr

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Λάβατε θέσεις!...

Πυρ!
Άντε και ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ! Σε όλα: Υγεία (προ πάντων), δημιουργικότητα (μάλλον δεν μας λείπει, πανάθεμα μας:-)) και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία (αν υπάρχει η έννοια). Τυπικές ευχές είναι, μπορεί να είναι καμιά φορά και ουσιαστικές. Και μια και αρχίζουμε Β' Κύκλο, καλή όρεξη για δουλειά! Αν και προσωπικά έχω ακόμα τον ήλιο του καλοκαιριού στα μάτια (όχι, "με την πρώτη σταγόνα της βροχής ΔΕΝ (μου) σκοτώθηκε το καλοκαίρι", μόνον κάπως μουδιασμένος νοιώθω, γεράματα). Αν μπορούσαμε να αποφύγουμε και τις στραβές του προηγούμενου, θα ήταν ιδανικά. Θα τις αποφύγουμε όμως;
Αντιγράφω κάτι απο την elenaell εξαιρετικά χρήσιμο:

Enarktiria Synantisi
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: epimorfosi b)


Υ.Γ. Καλή η ανάλυση σου, Νίκο, στο http://nikoskaridis.blogspot.com/2008/08/2.html , προσυπογράφω, δε μπορώ να τα γράψω τόσο φιλολογικά όσο εσύ, αλλά προσυπογράφω.