Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008
ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ...
Και επειδή, ίσως λέω, η συσώρευση μιας ακόμη τέτοιας πληροφορίας στον όγκο όλων αυτών που έχουμε ήδη συλλέξει σας χαλάσει τη διάθεση, διαβάστε τη συνέχεια:
Tο όνειρο
Συναντιούνται στο δρόμο δυο φίλοι . Ο ένας είναι ωχρός και δείχνει ταλαιπωρημένος και ξενυχτισμένος .
- Τι σου συμβαίνει και είσαι έτσι , τον ρωτά ο άλλος ;
- Ασε , κάθε βράδυ βλέπω τον ίδιο εφιάλτη και δεν μπορώ να κλείσω μάτι ..
- Δηλαδή ;
- Να , στον εφιάλτη που βλέπω είμαι φορτηγατζής και κάθε βράδυ παίρνω μια νταλίκα και πρέπει να ξεφορτώσω τα φρούτα στο Μόναχο . Μέχρι να οδηγήσω τόσα χιλιόμετρα , έχει ξημερώσει . Χάνω τον ύπνο μου .
- Φίλε μου , ξέρω ένα πολύ καλό γιατρό , ένα ψυχίατρο που θα σε θεραπεύσει , του λέει ο άλλος φίλος .
Του δίνει τηλέφωνο και διεύθυνση του γιατρού και χωρίζουν .
Πάει ο ασθενής στο γιατρό , του εξιστορεί τον εφιάλτη του και ο γιατρός του δίνει τη λύση :
- Θα οδηγείς τη νταλίκα ως τη Λαμία , και από κει θα την παίρνω εγώ και θα τη πηγαίνω στο Μόναχο .
Ο ασθενής μας είχε βρει τον ύπνο του έβλεπε τον εφιάλτη για 2 - 3 ώρες , μέχρι τη Λαμία όπου παρέδιδε τη νταλίκα και κοιμότανε μετά .
Μετά από μέρες οι δύο φίλοι ξανασυναντιούνται στο δρόμο . Τώρα είναι ωχρός και κομμένος ο άλλος φίλος , που σύστησε το γιατρό .
- Τι σου συμβαίνει ; τον ρωτάει ο πρώτος;
- Aσε , του λέει ο άλλος ζω ένα τρομερό εφιάλτη κάθε βράδυ , έχω χάσει τον ύπνο μου .
- Μα καλά , γιατί δεν πας στο γιατρό που μου σύστησες , είναι καταπληκτικός . Εμένα με έβαλε να οδηγώ 2 - 3 ώρες τη νταλίκα μέχρι τη Λαμία και μετά του τη δίνω και κοιμάμαι .
- Κοίτα να δεις του λέει ο άλλος , εγώ έβλεπα εφιάλτη ότι ήμουνα φαντάρος και με βάζανε αγγαρεία μαγειρεία , να καθαρίζω ένα σακί πατάτες . Μέχρι να τις καθαρίσω ξημέρωνε . Πήγα στο γιατρό και μου είπε να καθαρίζω 2 - 3 κιλά πατάτες και ...
- Και μετά να κοιμάσαι .. τον διακόπτει ο πρώτος φίλος .
- Όχι γιατί μετά παίρνω μια νταλίκα με φρούτα από τη Λαμία και την οδηγώ μέχρι το Μόναχο ..
Γι' αυτό προσέξτε από ποιον ζητάτε βοήθεια, διότι το αίτημά σας μπορεί να επιστρέψει από περίεργους δρόμους...
Κάτι μικρό...έτσι για αρχή!
μπορεί να άργησα αλλά θα σας προλάβω.
Ας μην ξεχνάμε την προετοιμασία των ερωτήσεων....
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008
(Αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και πρώτες βασικές ρυθμίσεις)
Έχουμε αρχικά δύο περιπτώσεις εγκατάστασης.
1) Εγκατάσταση σε διαφορετικό σκληρό δίσκο από τα Windows (ουφ!)
2) Εγκατάσταση στον ίδιο δίσκο αλλά σε διαφορετικό διαμέρισμα (partition)
Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά.
1. Κατεβάζουμε το λειτουργικό (τελευταία έκδοση: Edubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) από εδώ: και διαλέγουμε το αρχείο PC (Intel x86) desktop CD ) στον υπολογιστή μας.
(μερικές φορές ο χρόνος που αναφέρει το παράθυρο ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το κατάβασμα του αρχείου δεν ανταποκρίνεται στον αληθινό χρόνο, μην κλείσετε το παράθυρο πριν ολοκληρωθεί το κατέβασμα και ας φαίνεται ότι έχει μόνο 1 δεπτερόλεπτο - περιμένετε να κλείσει μόνο του.)
2. Το αρχείο είναι αρχείο ISO και χρειάζεται να το "κάψετε" σε CD για να μπορέσετε να το εγκαταστείσετε. Θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα μετατροπής ISO σε CD όπως το NERO ή αν δεν το έχετε, χρησιμοποιήστε το δωρεάν Infra Recorder. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ () και ακολουθείστε τις οδηγίες μετατροπής ISO από εδώ. Προσέξτε να διαλέξετε χαμηλή ταχύτητα εγγραφής (2Χ ή 4Χ).
3. Εκτυπώστε τον αναλυτικό οδηγό εγκατάστασης από εδώ ().
4. Μόλις τελειώσετε έχετε το CD με το EDUBUNTU βάλτε το στον οδηγό και κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή. Θα σας βάλει στο περιβάλλον του EDUBUNTU και μπορείτε να περιεργαστείτε το περιβάλλον του (αν χρειαστεί κάντε Boot από το CD).
5. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι δεν έχετε κάνει εγκατάσταση του λειτουργικού στο δίσκο σας ακόμη! Τρέχετε το EDUBUNTU από το CD! Στο εικονίδιο Install στην επιφάνεια εργασίας κάντε διπλό κλικ. Τώρα θα αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασης.
6.Τα βήματα είναι όπως φαίνονται στον οδηγό. Δώστε όνομα χρήστη το μικρό σας όνομα και password κάτι απλό για να μην το ξεχνάτε. Αυτά θα τα χρησιμοποιείτε για να κάνετε login στο λειτουργικό και το password για να κάνετε τις εργασίες ως administrator. Εφόσων τώρα κάνετε εγκατάσταση σε ξεχωριστό σκληρό τσεκάρετε την 1η επιλογή από το παράθυρο διαλόγου με τον σκληρό (use all avalliable space).
7. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση αφαιρέστε το CD από τον οδηγό και επανεκκινήστε τον υπολογιστή.
8. Καλή διασκέδαση!
Στην δεύτερη περίπτωση:
1.Φροντίζουμε να πάρουμε ένα Back up των αρχείων μας ή ακόμα καλύτερα ένα Image του δίσκου μας.
2.Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα partition στο δίσκο μας μεγέθους περίπου 20 GByte. Δεν το διαμορφώνουμε απλώς το αφήνουμε σαν free space.
3.Ακολουθούμε τα βήματα 1-6 όπως φαίνονται και στην πρώτη περίπτωση. Όταν φτάσετε στην καρτέλα με τις επιλογές Select a Disk για το Partition που θα επιλέξετε να εγκατασταθεί το Edubuntu τσεκάρετε την επιλογή "use the largest continuous free space" (ή το hda2 ανάλογα με το δίσκο σας, για να επιλέξετε το δεύτερο διαμέρισμα που δημιουργήσατε).
4.Τελειώνουμε την εγκατάσταση με τα βήματα 7 και 8.
Για να λειτουργήσει καλά το Edubuntu πρέπει να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις.
1.Καταρχήν φροντίζουμε να ενημερώσουμε για πρώτη φορά το σύστημά μας (κάτι που θα γίνει αυτόματα) και εγκαθiστούμε τις ενημερώσεις.
2.Πάμε Σύστημα/Διαχείρηση Συστήματος/Synaptic Package Manager και από εκεί Ρυθμίσεις/Repositories και στην καρτέλα Λογισμικό Ubuntu τσεκάρουμε όλες τις επιλογές εκτός από την τελευταία.
3.Πάμε Σύστημα/Διαχείρηση Συστήματος/Γλωσική Υποστήριξη και διαλέγουμε Ελληνικά (χρειάζεται επανεκκίνηση).
4.Πάμε Εφαρμογές/Βοηθήματα/Τερματικό και όταν ανοίξει η εφαρμογή κάνουμε Paste τον παρακάτω κώδικα:
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/gutsy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
Όταν μας ζητήσει Password δίνουμε τον κωδικό μας και πατάμε Ender. (Σπανίως:Αν δούμε ότι αργεί να προχωρήσει η διαδικασία ή κολλάει για πάνω από 3-4 λεπτά ξαναδίνουμε τον κωδικό μας και πατάμε Ender)
Μόλις τελειώσει η διαδικασία κάνουμε Paste και τον ακόλουθο κώδικα όπως και παραπάνω:
wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update
Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία κλείνουμε το τερματικό.
5.Εγκαθηστούμε την βοηθητική εφαρμογή Automatix: ακολουθούμε το σύνδεσμο και κατεβάζουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας.
Το προγραμμα βρίσκεται στην Επιφάνεια εργασίας. Κάνουμε διπλό κλικ και επιλέγουμε Εκτέλεση. Ακολουθούμε τη διαδικασία εγκατάστασης.
Θα βρούμε το Automatix στο Εφαρμογές/Εργαλεία συστήματος. Τρέχουμε το πρόγραμμα και επιλέγουμε Codecs and Plugins (όλα) και Miscellaneous (όλα) καθώς και όποιο άλλο πρόγραμμα μας αρέσει.
6.Κάνουμε επανεκκίνηση του Συστήματος.
Για να βοηθηθούμε στα πρώτα μας βήματα στο Edubuntu (είναι το ίδιο με το Ubuntu) βρίσκουμε πολύτιμη βοήθεια στα φόρουμς:
Techteam.gr
Ubuntu.gr
Ubuntu
Φρέσκα νέα
1. Σε ερώτηση που υπέβαλα στο Help Desk του ιστότοπου υποστήριξης των ΠΑΚΕ για το τι θα κάνουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιμόρφωσης και πιστοποίησης, μου απάντησαν ότι θα επιστρέψουμε στις Διευθύνσεις στις οποίες έχουμε αποσπασθεί.
2. Εάν άνοίξετε το υλικό εκπαίδευσης αυτού του ιστοτόπου θα δείτε ότι στον κατάλογο εκπαιδευτικών λογισμικών - ΠΑΚΕ αναφέρεται ότι "τα εκπαιδευτικά λογισμικά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παραδόθηκαν στα ΠΑΚΕ από την Αναθέτουσα αρχή με στόχο τη διευκόλυνση του έργου που έχουν αναλάβει". Ωστόσο, στα λογισμικά των θεωρητικών μαθημάτων δεν παραδόθηκε κανένα για τη γλώσσα. Σε ερώτησή μου, αν αυτά τα λογισμικά θα τα δώσουν και στους επιμορφούμενους, με παρέπεμψαν στο ΠΑΚΕ της επιμόρφωσής μου.
Επειδή τα περισσότερα από τα λογισμικά παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και στην εγκατάσταση αλλά κυρίως στην εφαρμογή τους (τα πιο πολλά δεν παίζουν στα Vista), ενώ το CENTENIA, για παράδειγμα, χρειάζεται το πρωτότυπο για να εγκατασταθεί και όχι αντίγραφο, θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα αυτό και από κοινού να συντάξουμε επιστολή προς τους αρμόδιους, την οποία να αναρτήσουμε και στο BLOG, με την οποία να εκθέτουμε όλα τα προβλήματα που διαπιστώνουμε με τα λογισμικά και να ζητήσουμε να μας δοθούν όλα σε πρωτότυπη μορφή ή τουλάχιστον εκείνα που δεν αντιγράφονται.
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008
Τα επτά εμπόδια για την ομαλή ένταξη των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας» στην Εκπαίδευση
Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ-Ε
(e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε)
Όσον αφορά στους φιλολόγους, καθημερινή μέχρι στιγμής είναι η διαπίστωση πως η κατάσταση με τα λογισμικά είναι πολύ προβληματική (κυρίως από τεχνικής πλευράς - μερικά δεν εγκαθίστανται καν - αλλά και σχετικά με το βαθμό παιδαγωγικής αξιοποίησής τους στην τάξη) γεγονός που ενδεχομένως μας οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό του εύρους χρήσης τους ακόμα και στα πλαίσια της επιμόρφωσής μας! Συνάδελφοι φιλόλογοι από άλλα ΠΑΚΕ τι γνώμη έχουν;
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008
Ο Ιστότοπος υποστήριξης ΠΑΚΕ
Λογισμικό ανοιχτού ή κλειστού κώδικα για το ελληνικό δημόσιο;
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν γιατί δεν προκρίνεται η χρήση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο, αντίθετα, φαίνεται να "συνομιλεί προνομιακά" με την εταιρεία Microsoft για την προμήθεια λογισμικού. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει συνέπειες που αφορούν στη γενικότερη προμήθεια λογισμικού της ακαδημαϊκής κοινότητας ΄όπως και των σχολικών εργαστηρίων.
Ψάχνοντας στη συνέχεια για το θέμα στα πρακτικά της Βουλής βρήκα μια σχετική επερώτηση η οποία είχε απασχολήσει το Κοινοβούλιο πολύ πριν η πρόταση αυτή κατατεθεί ως σχέδιο νόμου και κυρωθεί, την οποία και παραθέτω:
"Εισερχόμαστε στη συζήτηση της δεύτερης με αριθμό 665/51/15-10-2007 ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και «Microsoft» για την προμήθεια λογισμικού.
Η ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Το Φεβρουάριο του 2006 η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του κυρίου Υπουργού Οικονομίας υπέγραψε σύμβαση με τη γνωστή πολυεθνική εταιρεία «Microsoft» για προμήθεια λογισμικού για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ευρύτερου δημοσίου τομέα, μεταξύ των οποίων και αυτών των πανεπιστημίων της χώρας. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής, ο κύριος Υπουργός ουδέποτε κατέθεσε τη σύμβαση στη Βουλή, αν και είχε την υποχρέωση να το πράξει.
Καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την ανάπτυξη της πληροφορικής και της επιστήμης εν γένει στη χώρα μας, όσο και επειδή πρόκειται για σύμβαση που αφορά σημαντικούς χρηματικούς πόρους,
Ζητούμε από τον κύριο Υπουργό:
1. Να καταθέσει τη σύμβαση που υπέγραψε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου με τη «Microsoft» για προμήθεια λογισμικού,
2. Να εξηγήσει γιατί δεν την έδωσε εδώ και ενάμιση χρόνο στη δημοσιότητα, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και επίκαιρες ερωτήσεις μας.»
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ ελληνικού δημοσίου και «MICROSOFT» έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή ως σχέδιο νόμου για κύρωση από τις 10 Ιανουαρίου 2008. Βεβαίως, όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας.
Η Αντιπολίτευση εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει με διάφορες αιτιάσεις οι οποίες βρίθουν ανακριβειών. Κατ’ αρχάς για το θέμα που λένε ότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή όταν υπεγράφη, εξεδόθη ένα αναλυτικό δελτίο τύπου που περιελάμβανε όλα τα στοιχεία της συμφωνίας. Έγιναν ανακοινώσεις στον Τύπο, έγιναν δηλώσεις και από εμένα προσωπικά και από τον Πρόεδρο της «MICROSOFT». Δεν είναι ούτε απευθείας προμήθεια λογισμικού, όπως αναφέρει η Αντιπολίτευση, αφού δεν είναι συμφωνία προμήθειας. Είναι στην πραγματικότητα μία μη δεσμευτική, μη αποκλειστική συμφωνία που δεν δεσμεύει τη χώρα. Αλλά, όταν υπάρχουν προμήθειες λογισμικού με βάση διαγωνιστικές διαδικασίες θα μπορεί να υπάρχει μία έκπτωση, η οποία όχι μόνο δεν δημιουργεί οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά αντίθετα δημιουργεί οικονομικές ελαφρύνσεις.
Υπάρχει μία ανακρίβεια στις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι στο παρελθόν, ότι άλλες χώρες αποφεύγουν παρόμοιες συμφωνίες. Η πραγματικότητα είναι ότι παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογράψει πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Κροατία και οι ίδιες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους από την προμήθεια λογισμικού.
Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Επανατοποθετήθηκε η χώρα στα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων και έχει σπάσει ο απομονωτισμός που επέβαλλαν στη χώρα οι πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ελέχθη ακόμη η ανακρίβεια ότι η χώρα θα πληρώσει υπέρογκα ποσά στη «MICROSOFT». Στην πραγματικότητα έχουμε προνομιακούς οικονομικούς όρους για όποιο λογισμικό αποκτηθεί βάσει διαγωνιστικών διαδικασιών, το οποίο να είναι συμβατό, δηλαδή λογισμικό της «MICROSOFT». Δηλαδή, δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο, ούτε σε κανέναν από τους φορείς του ελληνικού δημοσίου να αποκτούν το συγκεκριμένο λογισμικό. Ούτε επιβάλλεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό που επιτρέπεται είναι, εάν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το λογισμικό, θα έχουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία.
Η συμφωνία προβλέπει υποχρεώσεις για τη «MICROSOFT» και κυρίως την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας στην Ελλάδα που θα υποστηρίζει την ακαδημα?κή κοινότητα και τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού, προκειμένου να έχουμε λογισμικό κατάλληλο για την ελληνική αγορά.
Κατατέθηκε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για κύρωση, παρ’ ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε υποχρέωση να κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή. Είχα πει από την πρώτη στιγμή απαντώντας στους συναδέλφους ότι θα την πληρώσουμε στη Βουλή. Δεν κυρώθηκε νωρίτερα, διότι ουσιαστικά τώρα θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία. Περιμέναμε να δούμε από τη «MICROSOFT» να τηρήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν γι’ αυτήν από τη συμφωνία. Και προτού κατατεθεί προς κύρωση επιθυμούσαμε την υλοποίηση κάποιων εκ των προβλέψεων προς όφελος της χώρας και ιδίως τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας που ιδρύεται στην Ελλάδα και θα εγκαινιαστεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της εταιρείας στις 28 Ιανουαρίου 2008.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύρια Υπουργέ, αναπτύξατε μία περίεργη κοινοβουλευτικά θέση. Ότι δηλαδή, δεν είστε υποχρεωμένος να φέρετε τη συμφωνία στη Βουλή από τη στιγμή που την ανακοινώσατε στον Τύπο. Ποιες ανακοινώσεις έκανε η «MICROSOFT» δεν ξέρω. Μα, είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Κάνουμε μία μεγάλη συμφωνία με μία μεγάλη εταιρεία, η οποία ούτως ή άλλως έχει και οικονομικές επιπτώσεις, γιατί αυτό το λογισμικό θα περάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια, στις δημόσιες υπηρεσίες, παντού. Κατ΄ αρχάς δεν θα έπρεπε να γίνει διεθνής διαγωνισμός, τη στιγμή που προχωράμε σε κάτι τέτοιο;
Ύστερα λέτε ότι αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους. Μα, οι περισσότερες χώρες συνιστούν να αποφεύγουν την «MICROSOFT», γιατί είναι μια εταιρεία η οποία έχει ένα κλειστό σύστημα και από τη στιγμή που θα μπείτε στο λογισμικό της, πρέπει να έχετε και τα άλλα πακέτα των προϊόντων της, αλλιώς δεν μπορείτε να λειτουργήσετε. Αυτό έχει συνέπειες.
Το ελεύθερο λογισμικό, που σήμερα είναι αυτό το οποίο συνιστούν κυρίως όσοι ξέρουν από αυτά τα πράγματα, είναι κάτι που εδώ δεν επιτρέπεται με την «MICROSOFT». Επίσης, έτσι όπως τα θέτετε τα θέματα, είναι σαν να την «πιάσαμε» κατά το κοινώς λεγόμενο «κορόιδο» την «MICROSOFT», γιατί μας προσφέρει, εμείς δεν έχουμε καμμία υποχρέωση και δεν προσφέρουμε τίποτα.
Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εκτός του ότι το σύστημα είναι κλειστό και θα είμαστε υποχρεωμένοι από εδώ και πέρα να ακολουθούμε, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, ότι αυτό δεν είναι και τόσο ασφαλές.
Θα ήθελα να ρωτήσω οι υπηρεσίες της Εθνικής Άμυνας ή άλλες υπηρεσίες θα χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό, το οποίο βάλλεται από πολλές πλευρές; Ξέρουμε τι γίνεται σ' αυτό το χώρο. Από αυτήν την άποψη λοιπόν, τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά και όσοι ασχολούνται μ’ αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί και για τη συμφωνία που υπογράφηκε και βεβαίως για ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον.
Εγώ όμως θα ήθελα να πω ότι από το Φεβρουάριο του 2006, που υπογράφηκε αυτή η συμφωνία -και επανειλημμένα με επίκαιρες ερωτήσεις εδώ είχαμε ζητήσει να έλθει αυτή η συμφωνία- εσείς αποφύγατε συστηματικά να την φέρετε.
Είχατε πει μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2006, ότι θα ερχόταν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2007. Έχει περάσει ένας χρόνος. Δεν ξέρω, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Τι κρύβεται από πίσω; Οπωσδήποτε έχουμε πάρα πολλά ερωτηματικά, που δεν απαντώνται και η συμφωνία, η οποία έρχεται αύριο, παραπέμπει σε μία σειρά από άλλες συμβάσεις και συμφωνίες οι οποίες δεν ξέρουμε επίσης τι κρύβουν, γνωστού όντος του τι γίνεται σ’ αυτόν το χώρο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Λεβέντη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, φοβούμαι ότι έχετε παρεξηγήσει -παρ΄ότι έχετε στη διάθεσή σας- και το πλήρες κείμενο της συμφωνίας και τη χρήση της συμφωνίας και τους όρους της.
Είναι μία συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα. Όπως θα είδατε και από το κείμενο της συμφωνίας, τίποτα δεν περιέχεται που δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως από την πρώτη στιγμή. Δεν δημιουργείται καμμιά δέσμευση για το ελληνικό δημόσιο. Δεν προκαλούνται πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Η συμφωνία αξιοποιεί απλώς τις προμήθειες λογισμικού της συγκεκριμένης εταιρείας που είτε έγιναν, είτε θα γίνουν στο πλαίσιο των έργων και των διαγωνισμών του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» ή του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης, ώστε να επιτευχθούν επιπρόσθετα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δημόσιο.
Εγώ δεν θα μπω, όπως εσείς, στη λογική του να αξιολογώ το λογισμικό των εταιρειών. Είναι μία εταιρεία η οποία βγάζει λογισμικό. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που βγάζουν λογισμικό. Και με τις άλλες εταιρείες, αν μας επροτείνετο, θα κάναμε αντίστοιχες συμφωνίες, προκειμένου να πετύχουμε εκπτώσεις.
Εμείς δεν διαφημίζουμε το λογισμικό κανενός. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Επίσης, δεν κακολογούμε το λογισμικό κανενός. Από την ώρα που στα πλαίσια συγκεκριμένων εφαρμογών και συγκεκριμένων διαγωνισμών επιλέγεται το συγκεκριμένο λογισμικό, τότε υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης της συμφωνίας, ώστε να επιτευχθούν εκπτώσεις για όλους εκείνους που προμηθεύονται το λογισμικό, κυρίως τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Δεν λέμε ούτε ότι το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι καλό, ούτε το λογισμικό άλλων εταιρειών δεν είναι καλό. Το λογισμικό όλων των εταιρειών έχει υπέρ και κατά. Αυτό το λογισμικό είναι αρκετά διαδεδομένο- αυτό είναι γεγονός- σ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα και στο βαθμό που χρησιμοποιείται και θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, με τη συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται σημαντική οικονομική ελάφρυνση για όλους τους χρήστες, είτε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε η ακαδημαϊκή κοινότητα, ή όποιος άλλος θέλει να το χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι το γεγονός. Όλα τα άλλα, νομίζω, ότι είναι στη σφαίρα των θεωριών της συνομωσίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ."
Τα συμπεράσματα ας είναι υπό την κρίση του καθενός μας.
Εάν πάλι θέλετε, πριν συμπεράνετε κάτι, να ενημερωθείτε πολύπλευρα για το θέμα μπορείτε να δείτε:
- άρθρο στην Ελευθεροτυπία, 22/1/08.
- άρθρο στην Καθημερινή, 15/1/08
- άρθρο στο In.gr
- ιστοσελίδα της Microsoft Hellas.
- ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρησης Επιχειρηματικού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας"
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008
How to Make Teaching Come Alive
Περισσότερα στο http://web.mit.edu/physics/facultyandstaff/faculty/walter_lewin.html. Βίντεο με παραδόσεις του υπάρχουν και στο http://www.youtube.com/
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008
ΕΝΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!
Προς τα αριστερά η προς τα δεξιά ?
Κοίταξε την φωτογραφία άλλη µία φορά, πιο καλά !
Ακόµα δεν µπορείς να αποφασίσεις?
Ακρι ß ώς την ίδια φωτογραφία
την έδειξαν σε 5-χρονα παιδάκια (νήπια)
και τους έκαναν την ίδια ερώτηση.
90% από αυτά απάντησαν:
"Το λεωφορείο πηγαίνει προς τα αριστερά!"
Στην ερώτηση " Γιατί νοµίζεις, ότι το λεωφορείο
πηγαίνει προς τα αριστερά?" απάντησαν:
"Γιατί δεν φαίνεται η πόρτα για να µπεις στο λεωφορείο!"
Πως αισθάνεσαι τώρα ???
Ξέρω, κι εγώ το ίδιο !!!!!
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008
εκτός από τα προβλήματα που κουβεντιάσαμε το μεσημέρι... κατάλαβε κανείς ότι υπήρχε πρόβλημα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα;
Εγώ δεν πήρα πρέφα.
Ευτυχώς που λόγω διαφήμισης υπάρχουν και τα τοπικά κανάλια.
Μάλλον δεν το καταλάβαμε επειδή είμαστε ¨πολλαπλασιαστές¨
Άσυλο; ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
για τα ΕΠΕΑΕΚ τι λέμε;
Δεν χρειάζεται να υποβάλλετε την εργασία σας
Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;
Κατάλογος προϊόντων εκπαιδευτικού λογισμικού
http://www.e-yliko.gr/htmls/dir_soft/soft_theor.aspx
Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο των προϊόντων εκπαιδευτικού λογισμικού που έχουν
παραχθεί για διάφορα γνωστικά αντικείμενα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Σε κάποια από αυτά η Εκπαιδευτική Πύλη δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης.
Για να αποθηκεύσετε το λογισμικό απαιτείται το όνομα χρήστη και το συνθηματικό που έχει η σχολική μονάδα, στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, για τη δικτυακή της πρόσβαση.
Κατάλογος προϊόντων λογισμικού | ||
| | Θεωρητικές Επιστήμες |
| | |
| | |
| | |
| | |
| |
Προτάσεις Διδασκαλίας όλων των βαθμίδων
Στη σελίδα αυτή βρίσκονται πολλές προτάσεις διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Τα αρχεία του διαθέσιμου υλικού είναι σε συμπιεσμένη μορφή (zip). Για να δείτε κάποιο απ' αυτά, αρκεί να επιλέξετε τον τίτλο του και να το "κατεβάσετε" (download) στον υπολογιστή σας.
Κάποιες από τις δραστηριότητες απαιτούν να εγκαταστήσετε πρόσθετα (plug-ins).
Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008
ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005
ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ70/ΠΕ60
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: Τρεις (3)
Υποθέστε ότι είστε επιμορφωτής εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70/ΠΕ60.
Υποστηρίξτε τη δική σας διδακτική προσέγγιση για ένα από τα
παρακάτω θέματα, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής
διαδικασίας με την αξιοποίηση των ποικίλων εκπαιδευτικών
δυνατοτήτων και διευκολύνσεων των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και
της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.):
ΘΕΜΑΤΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
(α) Γλώσσας: Διδασκαλία του γραπτού λόγου (Ε΄ Τάξη)
(β) Μαθηματικών: Η έννοια της κλασματικής μονάδας και του
κλασματικού αριθμού (Δ΄Τάξη)
(γ) Ιστορίας: Η Αθηναϊκή Κοινωνία στην εποχή του Περικλή (Δ΄Τάξη)
(δ) Φυσικών Επιστημών: Εξάτμιση και υγροποίηση, βρασμός, ο κύκλος
του νερού (ΣΤ΄ Τάξη)
ΘΕΜΑΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
(α) Προμαθηματικές έννοιες
(β) Προαναγνωστικές, προγραφικές έννοιες
Ο διατιθέμενος χρόνος για το μάθημα στο σχολείο, ανάλογα με το θέμα,
είναι 2 έως 4 διδακτικές ώρες.
Θεωρήστε ως δεδομένο ότι στο σχολείο υπάρχουν οι απαραίτητες
υποδομές για την υλοποίηση της προσέγγισής σας.
Λάβετε ταυτόχρονα υπόψη σας ότι απευθύνεστε σε εκπαιδευτικούς με
διαφορετικές απόψεις, εμπειρίες, ανάγκες, κίνητρα και στάσεις, οι οποίοι
πιθανόν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη χρήση των Τ.Π.Ε. στη
διδασκαλία.
Η αξιολόγηση της διδακτικής προσέγγισης που θα προτείνετε θα γίνει με
τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Την τεκμηρίωση της διδακτικής προσέγγισης (παιδαγωγικές
προσεγγίσεις ή/και αρχές)
2. Την τεκμηρίωση των επιλογών σε ό,τι αφορά τα μέσα ή/και τις
υπηρεσίες των ΤΠΕ που προτείνονται να χρησιμοποιηθούν (γιατί
επιλέγετε να χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό ή/και μια συγκεκριμένη
υπηρεσία του Διαδικτύου και γιατί με τον συγκεκριμένο τρόπο).
3. Την εκτίμηση για τις αναμενόμενες κοινές αντιλήψεις ή/και
παρανοήσεις των μαθητών για το επιλεγμένο θέμα.
4. Την πολύπλευρη προσέγγιση του επιλεγμένου θέματος.
5. Τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγονται (πρέπει να εξηγούνται
λεπτομερώς και να τεκμηριώνεται η ανάγκη εισαγωγής τους. Μπορεί
να προταθεί ακόμη και σημαντική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο
προσεγγίζεται το θέμα στο σχολικό βιβλίο αρκεί να τεκμηριώνεται η
αναγκαιότητα αυτή).
6. Την κριτική θεώρηση των χρησιμοποιούμενων μέσων και υπηρεσιών
των ΤΠΕ (η χρήση των προτεινόμενων μέσων δημιουργεί νέα
προβλήματα και ποια; θέτει νέα ζητήματα και ποια; κτλ).
7. Την πληρότητα του σχεδιασμού.
Σε ό,τι αφορά στα μέσα και τις υπηρεσίες των Τ.Π.Ε. που θα προτείνετε
να χρησιμοποιηθούν, διευκρινίζεται ότι:
1. Μπορείτε να αναφέρεσθε σε κατηγορίες λογισμικών (π.χ.
επεξεργαστής κειμένου, εκπαιδευτικό λογισμικό προσομοιώσεων,
ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια κτλ).
2. Μπορείτε να αναφέρεσθε σε υπηρεσίες των ΤΠΕ (π.χ. υπηρεσία
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεδιάσκεψης, κτλ).
3. Αν στην κατηγορία/κατηγορίες λογισμικού που προτείνετε να
χρησιμοποιηθεί/χρησιμοποιηθούν, υπάρχουν τίτλοι λογισμικού που
έχουν παραχθεί ή προσαρμοσθεί για το ελληνικό εκπαιδευτικό
σύστημα από το ΥΠΕΠΘ, πρέπει να αναφερθείτε συγκεκριμένα σε
αυτό/αυτά. Αν δεν επιλέξετε ένα από αυτά, πρέπει να τεκμηριώσετε
γιατί οδηγηθήκατε σε άλλη επιλογή. Επίσης, αυτό που τελικά
προτείνετε πρέπει να είναι κάποιο άλλο υπαρκτό λογισμικό ή κάποιο
«ιδεατό» αλλά εφικτό.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
1. Στο τετράδιο να γράψετε μόνο τα προκαταρκτικά (ημερομηνία,
κλάδος). Τα θέματα να μην τα αντιγράψετε στο τετράδιο.
2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των
φωτοαντιγράφων αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Δεν επιτρέπεται
να γράψετε καμιά άλλη σημείωση.
Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και
τα φωτοαντίγραφα, τα οποία θα καταστραφούν μετά το πέρας της
εξέτασης.
3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα.
4. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
5. Διάρκεια εξέτασης: Τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των
φωτοαντιγράφων.
6. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: Μία (1) ώρα μετά τη διανομή των
φωτοαντιγράφων και όχι πριν τις 14.30 μ.μ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Για να κατεβάσω το WinZip 11.1
Ενότητα: "Δημιουργία ιστότοπου": Απορίες ???
- 'Ενα πρώτο ερώτημα αφορά στους πίνακες. Δημιουργώ έναν πίνακα στην πρώτη ιστοσελίδα και δίνω σε κάθε κελί το πλάτος που θέλω. Η αριστερή στήλη του ορίζω να έχει πλάτος 200 pixels, για παράδειγμα. Στην "αποθήκευση ως" σε μια άλλη ιστοσελίδα, ενώ φαίνεται ότι ο πίνακας έχει πάρει τις ίδιες ρυθμίσεις, στην προβολή της ιστοσελίδας το πλάτος των κελιών είναι εντελώς αλλαγμένο, με ρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται σ` αυτές που φαίνονται ότι είναι αποθηκευμένες. Το πλάτος της αριστερής στήλης δηλαδή ανοίγει πολύ, ενώ φαίνεται ότι είναι πάλι 200 pixels.
- Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στα links. Πώς μπορώ να κάνω link όχι όμως σε μια άλλη ιστεσελίδα αλλά σε ένα έγγραφο του Word. Έχω δηλαδή αποθηκεύσει έναν πίνακα σε ένα έγγραφο του Word και τον έχω βάλει στο φάκελο με όλα τα αρχεία του ιστότοπου. Θέλω να κάνω link σε μια λέξη που να μου ανοίγει αυτό το αρχείο του Word. Με τον γνωστό τρόπο δε μπόρεσα, γιατί ανοίγοντας το φάκελο με τα αρχεία μου δεν μου εμφάνιζε πουθενά το αρχείο του Word, ενώ υπήρχε αποθηκευμένο μέσα στο φάκελο.
Ποιος μπορεί να βοηθήσει;
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008
Δημιουργία ιστότοπου με τον Kompozer
αξιοποιώντας την ενημερωτική λειτουργία του blog σας πληροφορώ ότι
στο ecourse πρόσθεσα την εργασία "Δημιουργία ιστότοπου".
Ελπίζω να βρείτε χρόνο και να ασχοληθείτε.
Σχετικά με την ανάρτηση των ιστότοπων στον server θα επικοινωνήσουμε ξανά προς το τέλος Φεβρουαρίου.
Είμαι, και μέσω του blog, στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις, βοήθεια και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΒΑΡΕΥΟΥΜΕ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ
- Η γυναίκα που γνωρίζει ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται ο άντρας της? ... Χήρα.
- O μεθυσμένος Αι Βασίλης; Βασιλόπιττα .
- Ο Οιδίποδας στ' Αγγλικά; Mother fucker!
- Ο κόκορας που φτάνει στην άκρη του γκρεμού και δεν πηδάει; Κότα.
- Αυτός που χάνει τη μπάλα; Χάνιμπαλ.
- Η σιωπή των αμνών στα βλάχικα; Μούγκα στη στρούγκα.
- Αυτός που πηδάει την Εφη; Εφιαλτης.
- Το ελατήριο, στα Γιαπωνέζικα; Τόιντόιν.
- Αυτή που δουλεύει το πρωί στα χωράφια και το βράδυ στα μπαρ; Τσάπα-τσούλα.
- Η πεταλούδα στα Τούρκικα; Εμπριμέ-κουνούπ.
- Η έκτρωση στα Ισπανικά; Adios Embrios.
- Αυτός που είναι θαμμένος στο όρος Σινά; Συναχωμένος.
- Ο αδερφός του Καραισκάκη; Καραι-τάβλι.
- Ο ταξιτζής στα Αραβικά; Ομάρ Ταρίφ.
- Η Ινδιάνα που ανεβαίνει στο βουνό; Αγκομαχώντας.
- Γιαπωνέζος νεκροθάφτης: Νασουσίρο Τοκασόνι.
- Γιαπωνέζος ουρολόγος: Κίταμου Ταούρα.
- Χιλιανός ιδιοκτήτης μπαρ: Κάρλος Εχομπάρ.
- Νικαραγουανός τεμπέλης: Σαντινίστα Πούχο.
- Ρουμάνα ορθοπεδικός: Κάκοσι Μινίσκου.
- Γαλάτης τραβεστί: Σιγγρουφίξ.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Η΄ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ; ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Συνολικά ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει 51.214 αντικείμενα, που απευθύνονται σε ενήλικους και 4.021 με αποδέκτες τα παιδιά. Αναλυτικά: Βιβλία (34.110 για μεγάλους και 2.928 για μικρούς), περιοδικά (10.118 και 515), δίσκοι ακτίνας (3.984 και 183), βίντεο (1.878 και 154), dvd (919 και 150), cd-rom (205 και 91). Σε 800 φθάνουν τα βιβλία γαλλόφωνων συγγραφέων σε ελληνική μετάφραση. Ο ετήσιος προϋπολογισμός από το γαλλικό κράτος κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της διευθύντριάς της, Σιλβί Μπιέτ, η οποία δεν θεωρεί ότι το βιβλίο βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις νέες τεχνολογίες: «Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτες προσπάθειες ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο δημιουργήθηκαν στις βιβλιοθήκες. Οι νέες τεχνολογίες συμπληρώνουν, δεν αντικαθιστούν τις βιβλιοθήκες ... Με την ψηφιοποίηση μάλιστα των αρχείων και των σπάνιων βιβλίων, ο αναγνώστης έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση».
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008
Πιστοποίηση Β΄επιπέδου
Καλή δύναμη σε όλους!!!
Από διάλεξη του Νικόλα Νεγκρεπόντε
«Πριν από είκοσι χρόνια, εγκαταστήσαμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ένα σχολείο στο κακόφημο Χάρλεμ... Κάποια ημέρα, σε αυτό το σχολείο έφθασαν υπηρεσιακοί παράγοντες, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του πειραματικού μας προγράμματος. Συνάντησαν ένα παιδί που τους έδειξε τι κάνουν οι υπολογιστές και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εντυπωσιάσθηκαν με την ετοιμότητα του παιδιού να βρίσκει απαντήσεις στον υπολογιστή και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους στο λυκειάρχη.
Έκπληκτος αυτός τους είπε ότι το παιδί αυτό δεν ξέρει να διαβάζει. Οι κυβερνητικοί παράγοντες συνάντησαν εκ νέου το παιδί και το ρώτησαν εάν γνωρίζει ανάγνωση. Αυτό τους απάντησε πως όχι. Τότε το ρώτησαν τι διάβαζε στον υπολογιστή. Και το παιδί τους απάντησε ότι αυτό που διάβαζε στο Ιντερνετ δεν ήταν ανάγνωση, εξηγώντας ότι η ανάγνωση είναι ένα ηλίθιο πράγμα».
Χρησιμοποίησε αυτή τη μικρή ιστορία, για να τονίσει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα, το νέο και το παλαιό, αλλά και τη σημασία που θα διαδραματίσουν τα παιδιά στην αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος. «Τα εκπαιδευτικά συστήματα θα πρέπει να αλλάξουν σταδιακά και όχι γρήγορα. Στην εξελικτική διαδικασία οι εκπαιδευτικοί θα διαδραματίσουν μάλλον μικρό ρόλο, τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο. Γι' αυτό και πρέπει να βασισθείτε σε αυτά».
Επισήμανση του υπογράφοντος για προβληματισμό:
· Τι περιεχόμενο νομίζετε ότι δίνει ο Νεγκρεπόντε στην προτεραιότητα που αποδίδει στους μαθητές; Μήπως βάζει «την άμαξα μπροστά απ΄το άλογο»; Παρακαλώ για τα σχόλιά σας.
Νικ. Καρύδης