Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Να τηρούνται οι ... παραδόσεις

Στην ιστοσελίδα του νέου προγράμματος επιμόρφωσης ανακοινώνεται η έναρξη των νέων προγραμμάτων επιμόρφωσης.
Τα σχετικά περί νέων διευθετήσεων και συμμετοχή των επιμορφωτών στη στήριξη των συναδέλφων στην τάξη; Πότε; Α, ξέχασα, φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς οπότε...περιμένετε.
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σ' όλους!!!



Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».

Συγκεκριμένα,

την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009, το μεσημέρι
θα ανακοινωθούν
τα αποτελέσματα της Κλήρωσης
για την κατανομή των επιμορφωτικών προγραμμάτων στα ΚΣΕ,

που έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη 2009,

καθώς και η έναρξη υποβολής προγραμμάτων από τα ΚΣΕ.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2010,
θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΚΣΕ.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι - ΚΣΕ, Επιμορφωτές Β’ Επιπέδου, υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί - να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στον παρόντα κόμβο, http://b-epipedo2.cti.gr, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες, για τα βήματα που θα προηγηθούν (Αποτελέσματα Κλήρωσης-Κατανομή προγραμμάτων στα ΚΣΕ, Υποβολή προγραμμάτων από ΚΣΕ, Αιτήσεις Εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα κλπ.), προκειμένου να ενημερώνονται αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται, καθώς και τις σχετικές προθεσμίες, για την συμμετοχή τους στα προγράμματα.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ). Ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Όπως πληροφορήθηκα από τον ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, είναι πια διαθέσιμο διαδικτυακά το Σώμα Ελληνικών Κειμένων (ΣΕΚ), προϊόν της συνεργασίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου με συνχρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου και το πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Η εναλλακτική ιστοσελίδα διεπαφής χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Καποδίστριας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο το Διονύση Γούτσο, καθηγητή του Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρόσβαση στο σώμα κειμένων είναι δωρεάν για όλους, με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή με έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και η χρήση της ιστοσελίδας προορίζεται για ακαδημαϊκούς σκοπούς και προώθηση της έρευνας.

Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα, δοκίμασα την αναζήτηση και δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την πρώτη εντύπωση που απεκόμισα, λαμβάνοντας σοβαρά τα όσα επαγγέλεται η ανακοίνωση στην Πύλη.

Το περιβάλλον διεπαφής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός ερευνητή, γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις απαιτήσεις ενός καθηγητή δευτεροβάθμιας, όπως εγώ.

Η αναζήτηση, απλή ή σύνθετη, δεν αναγνωρίζει τους κλιτικούς τύπους και πρέπει για κάθε όρο να ψάχνει κανείς με όλους τους κλιτικούς τύπους!! Φανταστείτε να ψάχνετε κάποιο ρήμα! Δεν αντιλαμβάνεται καν το σύνηθες * ή % για να ψάξει κανείς με τμήμα του όρου που αναζητά.

Στη σύνθετη αναζήτηση πάλι, μπορεί να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα το πεδίο με βάση 5 κατηγορίες, στις οποίες όμως δεν μπορεί κανείς να επιλέξει περισσότερες από μια υποκατηγορίες. Εγώ δοκίμασα τυχαία να επιλέξω με shift περισσότερες κατηγορίες και δεν μου επέστρεψε κανένα αποτέλεσμα. Η άμεση αποεπιλογή επίσης υποκατηγορίας δεν είναι δυνατή, αν δεν επιλέξεις στη θέση της κάποια άλλη, χρειάζεται να ανανεώσεις την αναζήτηση.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης πάλι, υποτίθεται ότι μπορούμε να δούμε το περικείμενο. Στο απόσπασμα που προσφέρεται συχνά δεν τηρείται καν η σύμβαση να παρατίθεται το σύνολο της πρότασης στην οποία εντάσσεται η λέξη της αναζήτησης και, επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο σύνολο του κειμένου. Στα στοιχεία του περικειμένου προσφέρεται μόνον ένας κωδικός του τεκμηρίου και η πρόσβαση στο σύνολό του είναι αδύνατη- αν κάνω λάθος εγώ, ενημερώστε με. Τα κείμενα φαίνεται να είναι πρόχειρα σκαναρισμένα και να διατηρούν τους αριθμούς των παραπομπών σε υποσημειώσεις ή να έχουν λάθη από αποτυχημένη ανάγνωση του λογισμικού οπτικής αναγνώρισης.

Σταγόνα στον ωκεανό και η αλλαγή των στοιχείων του προφίλ. Ενώ δήλωσα καθηγητής Δ.Ε. στη αρχική εγγραφή, η σελίδα αποφάσισε ότι είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής και δεν το αλλάξει με τίποτε!

Σκέφτομαι, μήπως άραγε μας έχει καλομάθει η Πύλη;