Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΚΟ-πιτα την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Παίρνω το ρίσκο και αποφασίζω, πάντα για το καλό όλων, η κοπή της ΠΑΚΟ-πιτας να γίνει την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 9:30μ.μ. στην ταβέρνα Αθανασίου στην Ελεούσα.

Παρακαλώ όλους όσους θα έρθουν να στείλουν το σχόλιο "+ν" (όπου ν-1 το πλήθος των ατόμων που θα την/τον συνοδεύουν).
Αλληλοενημερωθείτε! Διαδώστε το!
Κάνατε τα αδύνατα δυνατά όπως παραβρεθείτε!



Χάρτης πρόσβασης:


Μεγαλύτερος χάρτης

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Πέρα από το blogging... Coveritlive.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζατε, αλλά είναι ένα εξαρετικό εργαλείο. Το Blogging ζωντανό. Αν τα γεγονότα τρέχουν σαν αστραπή (και ξέρουμε οτι τελευταία υπάρχουν τέτοια), αν θέλετε να αναρτάτε άμεσα, χωρίς κάθε φορά "αποθήκευση" κλπ, να έχετε απ' ευθείας σύνδεση με φίλους όταν παρακολουθείτε ένα αθλητικό γεγονός, αν, τέλος πάντων, έχετε ανάγκη για άμεση επικοινωνία με τους αναγνώστες σας, χωρίς μεγάλη διαδικασία, ιδού: http://www.coveritlive.com/. Κάτι σαν το twitter, αλλά αυτό είναι καθαρο blogging.
Για να φτιάξεις ένα τέτοιο κάνεις εγγραφή πρώτα στην διεύθυνση: http://www.coveritlive.com/. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Φτιάχνεις το πρώτο σου live blog. Και έχει ένα σωρό δυνατότητες: Πολυμέσα, άμεσες στιγμιαίες δημοσκοπήσεις,κλπ, που δεν τα έψαξα όλα. Ως εκπαιδευτικοί είναι ωραίο να έχεις άμεση επαφή με τους μαθητές σου, όπως γράφει μπορείς να "Share an important lecture with an online audience, invite a guest speaker or graduate student to participate in a debate, live blog an education symposium or school board meeting, or host a Q&A session with an academic expert. CoveritLive's ease of use, web interface and multimedia features make it an excellent tool for educators to share their in-depth perspective with students and colleagues."
Μιας και έχουμε ένα event μπροστά μας την ΠΑΚΟ-πιτα έφτιαξα ένα και μου έδωσε τον κώδικα που τον ενσωμάτωσα:



Ας το χρησιμοποιήσουμε. Είναι για ιερό σκοπό:-)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β' ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Συνάδελφοι, ανακοινώθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα του έργου (MIS) τα αποτελέσματα πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Β΄ Επιπέδου. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εισέλθει στο MIS με τους κωδικούς του και στην επιλογή «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης-> Προβολή αποτελεσμάτων πιστοποίησης» να δει το τελικό αποτέλεσμα της πιστοποίησής του.
Απ` ό,τι έχω μάθει μέχρι στιγμής από τους δικούς μου συναδέλφους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι επιτυχόντες.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Στo Λέχοβο, γιατί όχι;

Παρελθόν ο μαυροπίνακας στο Λέχοβο Φλώρινας

Της Ζωγιας Κουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, επισκέφθηκαν την παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, γνώρισαν όλα τα απειλούμενα είδη του πλανήτη, άκουσαν τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου… σε μερικές μόνο από τις περιηγήσεις τους οι μαθητές της τρίτης δημοτικού του πενταθέσιου δημοτικού σχολείου Λεχόβου της Φλώρινας, κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Μόνο που οι μικροί Λεχοβίτες δεν κουνήθηκαν από τα θρανία τους, στο παραδοσιακό πέτρινο σχολείο ηλικίας τουλάχιστον εκατό ετών στο πανέμορφο αυτό χωριό του ορεινού όγκου του Βιτσίου.

Ολα έγιναν χάρη στον ειδικό διαδραστικό πίνακα με τον οποίο ο διευθυντής του σχολείου και δάσκαλός τους, κ. Σταύρος Πασπάλης, αντικατέστησε τον παραδοσιακό σχολικό μαυροπίνακα στον οποίο έκαναν τα πρώτα μαθητικά τους βήματα γενεές και γενεές Ελλήνων. Με κόστος μόλις 1.200 ευρώ που κάλυψε το ίδιο το σχολείο, εξοστρακίστηκαν απ' τη σχολική τάξη οι κιμωλίες και οι σπόγγοι, και τη θέση τους πήραν ένα διαδραστικό μολύβι που λειτουργεί με τεχνολογία blue tooth, ένας υπολογιστής και ένας προβολέας (προτζέκτορας). Με τη βοήθεια μιας ισχυρής και γρήγορης σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, κάνουν εικονικές εκπαιδευτικές εκδρομές όποτε το απαιτούν τα μαθήματά τους, δηλαδή σχεδόν καθημερινά!

Την πρωτοποριακή αυτή πρακτική, ο κ. Πασπάλης εφάρμοσε για πρώτη φορά σε ένα άλλο σχολείο, αυτό του Σκήθρου Φλώρινας, απ' όπου κατάγεται. Εκεί υιοθέτησε έναν πίνακα αφής (αντίστοιχης τεχνολογίας με τις οθόνες αφής που συναντούμε στα ΑΤΜ των τραπεζών), προκαλώντας τον ενθουσιασμό μαθητών και γονέων. Δυστυχώς, η αποχώρησή του σήμανε και την αχρήστευση του εξοπλισμού, που είχε αγοραστεί με δωρεά ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου*. Στο Λέχοβο, πάντως, όπου βρίσκεται σήμερα -και σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σκοπεύει να φύγει-οι μικροί Λεχοβίτες είναι ενθουσιασμένοι. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα στην προσαρμογή στα νέα μέσα, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην «Κ», και αντιλήφθηκαν από την αρχή ότι το μάθημα αντί να τους παιδέψει θα τους διασκεδάσει.

Στον διαδραστικό πίνακα προβάλλεται το σχολικό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, όπως προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πάνω στο βιβλίο και χρησιμοποιώντας το μολύβι/ποντίκι blue tooth, ο δάσκαλος και οι μαθητές γράφουν, σημειώνουν, λύνουν ασκήσεις, υπογραμμίζουν. «Τα παιδιά προσανατολίζονται πολύ εύκολα και γρήγορα και κερδίζουμε χρόνο», εξηγεί ο ίδιος.

Παράλληλα, ο δάσκαλος μπαίνει στο Διαδίκτυο και επιλέγει βίντεο ή εικόνες που συμπληρώνουν τα εποπτικά μέσα καθώς και όσα αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια. Σημαντικό είναι ότι οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι τον δάσκαλο χωρίς να υποχρεώνονται να σημειώνουν, αφού μπορούν να πάρουν στο σπίτι μια εκτύπωση όσων γράφτηκαν στον πίνακα ή σε ηλεκτρονική μορφή το βίντεο παράδοσης ώστε να την ξαναδούν. Με τη διαφορά ότι οι περισσότερες οικογένειες στο Λέχοβο δεν διαθέτουν ούτε υπολογιστές ούτε σύνδεση με το Διαδίκτυο… Ωστόσο, οι γονείς των μαθητών αντέδρασαν τόσο θετικά, σύμφωνα με τον σαρανταπεντάχρονο δάσκαλο, ώστε στο Λέχοβο άρχισαν σχεδόν σαν επιδημία οι εγγραφές γονέων στα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων των τοπικών φορέων προκειμένου να μάθουν και εκείνοι να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες, ενώ φαίνεται πως όλοι πλέον σκοπεύουν να εξοπλιστούν με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Ως δάσκαλος επιθυμώ να είμαστε εξωστρεφείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς, το ακριτικό Λέχοβο βρίσκεται πολύ μακριά από πολλά πράγματα. Αυτός είναι ένας τρόπος για ν' ανοίξουν οι ορίζοντες των παιδιών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις παραστάσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εχοντας το «μικρόβιο» των νέων τεχνολογιών από παλιά, ο κ. Πασπάλης εισήγαγε τη χρήση του υπολογιστή στη σχολική τάξη ήδη από τη δεκαετία του '90. Ωστόσο, ήταν η εξαετής θητεία του σε σχολεία του Αμβούργου και της Νυρεμβέργης όπου υπηρέτησε που τον έφερε σε επαφή με τους πίνακες αφής, ενώ η συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Commenius (διασύνδεση σχολείων ευρωπαϊκών χωρών) τον οδήγησε σε σχολεία της Βρετανίας, όπου είδε τις διαδραστικές οθόνες. Σήμερα, διατηρώντας επαφή με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ο γλωσσομαθής διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λεχόβου (μιλάει πέντε ξένες γλώσσες) πληροφορείται τις εξελίξεις στα εποπτικά μέσα αλλά και στα διαδραστικά παιχνίδια εκμάθησης. Η εκμάθηση της προπαίδειας, η εξοικείωση με τα γεωμετρικά σχήματα, αλλά και το πώς διαβάζουμε και προσθαφαιρούμε την ώρα γίνονται πλέον στην τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λεχόβου μέσα από ηλεκτρονικά διαδραστικά παιχνίδια που ο κ. Πασπάλης «κατεβάζει» δωρεάν από το Διαδίκτυο. Σ' αυτά προσθέτει, βεβαίως, και το διαδραστικό ηλεκτρονικό υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. «Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι θα τους λείψει στη συνέχεια, όταν φύγουν απ' το δημοτικό. Φοβάμαι πως στο γυμνάσιο θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν ξανά στην πεζή σχολική πραγματικότητα του μαυροπίνακα», σημειώνει ο κ. Πασπάλης. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθειά του, αγοράζοντας ο ίδιος τον απαραίτητο εξοπλισμό εάν στο επόμενο σχολείο, όπου ενδεχομένως τοποθετηθεί, δεν υπάρχει.
Από την Καθημερινή

Το Λέχοβο είναι μια μικρή γραφική ορεινή κωμόπολη ανάμεσα στην Καστοριά και τη Φλώρινα. Το χειμώνα σκεπάζεται από χιόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ξέρω από τότε που υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία μου στη Δυτική Μακεδονία. Κι όμως, μέσα στα χιόνια μπορεί να ανθίσουν λουλούδια. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για ένα μικρό Δημοτικό σχολείο. Δεν υπάρχει κανένα Υπουργείο να θεσμοθετήσει εκεί πάνω. Καλλίτερα...Κι αν θεσμοθετήσει, ε και; Το μακρύ του χέρι δεν αρκεί για να ελέγξει τα πάντα. Αρκεί το μεράκι ενός δασκάλου για να βελτιώσει. Μάλλον πολύ γραφειοκράτες εχουμε γίνει. Και αλλοτριωμένοι: Δεν μας νοιάζει, ακόμα κι αν σπάσουν όλες τις καρέκλες ή τα θρανία ή αν βγουν αναλφάβητοι. ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, απλά: Δεν σου αναγνωρίζουν τίποτα, μόνον αυτό... Γιαυτό και το παράπονο.
Ετσι, για αυτοκριτική...

* Η υπογράμμιση δική μου.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΚΟ-πιτα;

Έτη πλείστα, ευκλεή και τρισόλβια αγαπητοί φίλοι!

Τι θα λέγατε με αφορμή την κοπή μιας ... ΠΑΚΟ-πιτας (νονός ο Κοντοσάκος) να ανανεώσουμε τις... αντιπαθειές μας; Θα μπορούσαμε να καλέσουμε και τους συναδέλφους του ΠΑΚΕ Β΄. 
Ρίχνω την ιδέα για να υπάρξει μια... ζύμωση.
Εισηγούμαι, έτσι για να υπάρξει ένας πόλος συσπείρωσης ιδεών, ως μέρα συνάντησης την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009 και ως τόπο την ταβέρνα "Αθανασίου" στην Ελεούσα (είναι φίλος μου αλλά δεν παίρνω ποσοστά).
Εναλλακτικά, αν το κάνουμε μεσημέρι, μπορούμε να πάμε στο εντευκτήριο της Μονής Δουρούτης (εντός Παν/πολης).

Τι λέτε;

Σας ενημερώνω εκ των προτέρων ότι αν τελικά το κάνουμε, θα πρέπει να φάμε και να πιούμε συλλογικά. Τακτικές "κατά μόνας" θα καταγγελθούν πάραυτα και τα εξ αυτών εκπορευόμενα έξοδα θα χαρακτηριστούν ως μη επιλέξιμα.

Παρακαλώ διαβάστε τα σχόλια. Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη!

Επιτέλους, το βρήκα...

Χάρη σε ένα "Γραικύλο":-):






Ξεσπαθώστε!...(Για κοιτάτε ποιοι συνεντευξιάζονται στο τέλος!...)

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ο Γιαν, ένας Φιλανδός μαθητής



"O Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου, σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του) στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα. Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο του Χολαργού. Συνομιλούν στο ίντερνετ. Η Βανέσα, έκπληκτη, ανακαλύπτει ότι ο συνομήλικος της έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, ελάχιστη πίεση, κανένα άγχος για την μαθητική του ζωή και για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο κι ότι το σχολείο του- δημόσιο- έχει μέχρι και μικρό στούντιο τηλεόρασης για να κάνουν το μάθημα δημοσιογραφίας! Κι όμως, αυτός ο «χαλαρός» νέος, που πιέζεται ελάχιστα από το σχολείο και βασανίζεται σπάνια από τον βραχνά των εξετάσεων, φοιτά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έρχεται σταθερά πρώτο στον κόσμο, με βάση τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, ενώ εκείνη, που βασανίζεται δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα σε σχολείο και φροντιστήριο και την πνίγει το άγχος, ζει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που είχε αξιολογηθεί στην 25η θέση το 2000 κι έχει ήδη πέσει στην 28η από τις 30 υπό εξέταση χώρες του ΟΑΣΑ το 2006, στην τελευταία μέτρηση!

Την ιστορία αυτών των δύο μαθητών, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας», καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή και μένει με το αναπάντητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν το δικό μας σχολείο να πιέζει τόσο πολύ τους μαθητές του με τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς γίνεται να συζητάμε τόσο πολύ για την παιδεία και να τα καταφέρνουμε στην πράξη τόσο άσχημα."

Από την ιστοσελίδα της εκπομπής "ΕΡΕΥΝΑ" του Παύλου Τσίμα, που μεταδόθηκε χτες από το MEGA.
Αν βρείτε όλο το βίντεο της εκπομπής, πέστε μου πού, να το κατεβάσω. Να το βλέπω, να το βλέπουμε, να χαιρόμαστε ή να κλαίμε...

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Χωρίς άλλα σχόλια...Δε χρειάζονται εξάλλου.



We will not go down (Τραγούδι για τη Γάζα)

Συνθέτης-τραγουδιστής: Μichael Heart.
Copyright 2009.

Στίχοι:
A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die

We will not go down
In the night, without a fight

We will not go down
In Gaza tonight

Κατεβάστε το τραγούδι ελεύθερα. Κι αν θέλετε, βοηθάτε.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Ελπίζουμε πάντα το νέο έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Μπορεί και να 'ναι, ποιος ξέρει! Για να αμπελοφιλοσοφήσουμε λίγο, το χωροχρονικό συνεχές δεν νογάει από έτη και Πρωτοχρονιές, απλά ανθρώπινα κατασκευάσματα είναι τα χρόνια, μόνο που δυστυχώς προστίθενται στην πλάτη μας, χωρίς να το καταλάβουμε. Ο χρόνος για την ανθρώπινη συνείδηση είναι/ήταν απόλυτα σχετικός, πριν ακόμα η Θεωρία της Σχετικότητας τον κάνει πράγματι τέτοιον.
Πάντως εγώ ξεκίνησα άσχημα: Αγαπημένο DVD δεν τα κατάφερνε να παίξει Πρωτοχρονιάτικα, παρόλα τα παρακάλια. Έψαξα, έψαξα για γιατροσόφια και κοιτάτε τι βρήκα:



Τώρα, αν εσείς μ' αυτόν τον τρόπο καταφέρετε να κάνετε τα DVD/CD σας να παίξουν, μαζί με τα DVD/CD κερδίζετε και ένα βιβλίο συνταγών μαγειρικής:-) Το αξίζετε εξάλλου!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!